AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'ne doğru

AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi'ne doğru
"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş:- "Tek ses çıkar bizde. Birlik ve beraberlik vardır ve kol kola girilir. Bu zaten hep görüldü. 'Ben ne olacağım' diyenler değil, 'Ülkem ve partim ne olacak' diyenler vardır bu partide"- Ankara Büyükşehir Beledi

ANKARA (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Tek ses çıkar bizde. Birlik ve beraberlik vardır ve kol kola girilir. Bu zaten hep görüldü. 'Ben ne olacağım' diyenler değil, 'Ülkem ve partim ne olacak' diyenler vardır. bu partide." dedi.

AK Parti genel başkan adayının belirlenmesi için Genel Merkez Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen temayül yoklaması devam ediyor.

Temayül yoklaması için AK Parti Genel Merkezi'ne gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti içerisinde demokratik bir temayül yapılacağını belirtti.

Her süreçte, partinin değişik kademelerinde görev yapanlar başta olmak üzere, kanaatlerinin alındığını vurgulayan Topbaş, bugün de il başkanları ve belediye başkanları olarak bir araya geldiklerini ifade etti.

Daha önce de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili aynı kanaatlerinin alındığını anımsatan Kadir Topbaş, değerlendirmelerin ardından genel merkezin, oluşan kanaatleri değerlendireceğini kaydetti.

- "Partimiz içerisinde çok kıymetli insanlar var"

Gazetecilerin, "Kulislerde iki isim öne çıkıyor, Binali Yıldırım ve Bekir Bozdağ. Sizin de kanaatiniz bu iki isim üzerinde mi?" sorusu üzerine Topbaş, "Partimiz içerisinde gerçekten çok kıymetli insanlar var. Her biri kendini gayet iyi yetiştirmiş. Sayın Davutoğlu'nu daha önce Türkiye'de pek çok insan tanımazdı ama şu anda gerçekten yetişmiş, kıymetli bir insan olduğunu, azmini, gayretini gördü, milletimiz. Yine aynı şekilde partimiz içerisinde genel başkanlık yapabilecek, başbakanlık yapabilecek güzel insanlar var. Bugün çıkacak olan değerlendirmeler ve yarınki değerlendirmeler güzel bir sonuç verecektir." yanıtını verdi.

Topbaş, "Kongrede ikinci bir aday çıkar mı?" sorusu üzerine, "Zannetmiyorum çünkü kongreye de tek adayla, tek isimle çıkılır. Bu da zaten bizim partimizin özelliğidir. Tek adayla çıkmak ve güçlü bir sonuca varmak, kenetlenmek, birlikte ve beraberce geleceğe yürümektir." dedi.

"Çok kısa sürede genel başkan değişimi AK Parti açısında sıkıntı yaratır mı?" sorusuna yanıt veren Topbaş, "Hiç problem olmaz. Partimiz içerisinde bugüne kadarki süreçte bunu beraberce yaşadık. Tek ses çıkar bizde. Birlik ve beraberlik vardır ve kol kola girilir. Bu zaten hep görüldü. 'Ben ne olacağım' diyenler değil, 'Ülkem ve partim ne olacak?' diyenler vardır bu partide." ifadelerini kullandı.

- "Cumhurbaşkanımızın kanaatleri önemli"

Topbaş, "İstişare sürecinde son basamak Cumhurbaşkanlığı mı olacak?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız, bizim kurucu genel başkanımız. Ben de 43 yıldan beri kendisiyle birlikte siyaset yaptım. Azimli, gayretli, ülkesini, vatanını, milletini düşünen ve gecesini gündüzüne katan, olağanüstü bir gayret gösteren bir insan. Tabii ki onun bu konuda kanaatleri de mutlaka önemlidir ama Türkiye'nin geleceğinin belirlenmesi açısından hepimiz sorumluluk taşımaktayız. Partililer olarak bize de büyük yük yüklenmekte. Duygularımızla, hislerimizle değil doğru olana göre hareket edeceğiz."

"Düşük profilli başbakan" tanımlamasına yönelik değerlendirmesi sorulan Topbaş, söz konusu ifadenin "maksadını aştığını" belirtti.

"Bizdeki bütün profiller güçlüdür, güzeldir ve hizmet verme yarışına girerler, 'Ben ne olacağım' demezler, 'Partim ve ülkem ne olacak' diyenler vardır." ifadelerini kullanan Topbaş, "Geçmişte siyasi partilerde bunu gördük. 'Ben ne olacağım' diyenler, kendisini ve partisini bitirdi. Bizim partimiz bu tarzdaki bir yanlışa düşmez. Vatanımıza, milletimize, insanlığa hizmet vermek önemlidir. İlkelerimiz, ideallerimiz bellidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kanaatler, Sayın Cumhurbaşkanımıza ışık verecek"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de AK Parti'deki mevcut gelişmelerin diğer siyasi partilere göre inanılmaz şekilde medeni ve son derece düzgün gittiğini belirtti.

AK Parti'yi "Fikir hareketi" olarak nitelendiren Gökçek, yeni seçilecek genel başkanla yola aynen devam edileceğini ve genel başkanlığa layık olan pek çok ismin bulunduğuna işaret etti.

Melih Gökçek, "Bugün o konuda bir temayül yoklaması yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da mutlaka bir tercihi olacak. Buradaki kanaatler, Sayın Cumhurbaşkanımıza da ışık verecek. Neticede seçilecek olan genel başkanımızın arkasından geçmişte olduğu gibi olanca gücümüzle yola devam edeceğiz." dedi.

Genel başkanlık seçimi için "Bayrak yarışı" yorumlarının yapıldığı hatırlatılarak ve "Siz bayrağı kime vereceksiniz?" sorusu yöneltilen Gökçek, "Ben vermeyeceğim. İsim sorulur, isim sorulduğu zaman onu da yazarız inşallah. Gönlümüzde bir değil birden çok arkadaş var, İnşallah en güzeli olur." karşılığını verdi.

- "En güçlü adayla yolumuza devam edeceğiz"

Temayül yoklaması için parti genel merkezine gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de AK Parti'nin, parti disiplini açısından fevkalade hassasiyetleri bulunan ve bu konuda gerçekten örnek bir parti olduğunu kaydetti.

Partililerin görüşlerine başvurulmasının demokrasinin bir gereği olduğunu, bundan önce de aynı uygulamaların görüldüğünü vurgulayan Türel, şöyle devam etti:

"İl başkanlarından belediye başkanlarına, milletvekillerine kadar her noktada mutlaka istişareye açık bir parti olarak herkesin görüşü alınıyor ve bunlar ciddi bir şekilde değerlendiriliyor. İnanınız MYK'da dahi MKYK üyelerinin kanaatleri alınmak suretiyle birtakım tercihler ortaya çıkıyor. Ben geçmişte, görev yaptığım dönemde bunlara şahit olmuş biriyim. Dolayısıyla arkadaşlarımızın kanaatleri bu süreçte belirleyici olacaktır. Şu anda bunlar ortaya çıkmadan bir şey söylemek çok doğru olmaz. Ama zannediyorum bugün, bu konuda bizler de kanaatlerimizi ileteceğiz. Bunların neticesinde mutlaka olabilecek en güçlü adayla yolumuza devam edeceğiz."

"AK Parti'de bu kadar kısa süre içerisinde genel başkan değişimi bir handikap mı?" sorusu üzerine Türel, "Hiçbir şekilde bir handikap olacağını düşünmüyorum. Çünkü AK Parti kurulları oluşmuş ve kurumsallaşma sürecini çok güçlü şekilde tamamlamış bir partidir. O yüzden elbette Sayın Başbakanımızın bu konudaki takdirini saygıyla değerlendiriyoruz. Kendilerinin bu konudaki tercihleri yeni bir arayışa vesile olmuştur." yanıtını verdi.

Türel, "Son sözü 'doğal lider' mi söyleyecek?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Cumhurbaşkanımız elbette partimizin kurucu genel başkanıdır ve elbette kendilerinin kanaatleri hepimiz için fevkalade önemlidir. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın, kurmuş olduğu bir siyasi partide, konumu gereği, 'bugün ben siyaset dışındayım, herhangi bir kanaat belirtemem' demesi de bana göre çok doğru değildir. Elbette kurucu genel başkanı olduğu bir partide kanaatleri bizler için de fevkalade önemlidir. Bunları bence ifade de etmelidir. O noktada açıklıkla söyleyeyim ki Sayın Cumhurbaşkanımızın kanaatlerinin de ben elbette AK Parti içerisinde her zaman fevkalade değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum."

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da temayül yoklaması sonrası bir karar alınacağını ve bu doğrultuda bir adayın öne çıkacağını bildirdi.

"Siz bayrağı kime vereceksiniz?" sorusu üzerine Yılmaz, "Benim bireysel kanaatimin çok önemi yok. Bizimle birlikte, 'Efendim şuna vereceğiz, buna vereceğiz' denilmesi çok uygun değil. Değerlendirmelerle birlikte partinin kurumsal hafızası ve kurucu genel başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın kanaatiyle oluşacak tablo bizim için sonuca etki edecek tablodur." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.