Akciğer kanseri erken teşhis edilmezse ölümcül olabilir

Akciğer kanseri erken teşhis edilmezse ölümcül olabilir
Öksürük tedavi edilmezse önemli sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öksürüğün çoğunlukla akciğer hastalıklarında görülmekle beraber kalp hastalıklarında da ön görüleceğini söylediler.

Uzun süren öksürüklerin tedavi edilmezse önemli sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öksürüğün fazlalıkla akciğer hastalıklarında görülmekle beraber kalp hastalıklarında da görülebileceği, sigara içenlerde gelişen öksürüğün mutlaka açıklık getirilmesi gerektiğini, çünkü sigara kullananlarda akciğer kanserinin çok geç artık hayatının son anlarında fark edilmesine neden olabildiğini kaydetti.

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, öksürüğün sadece akciğerlerden değil kulak zarı, burun, sinüsler akciğer zarı, mide ve diyaframdan da gelebileceğini, çoğunlukla akciğer hastalıklarında görülmekle beraber kalp hastalıklarında da öksürük olabileceğini söyledi. Solunum sisteminin bir savunma mekanizması olan öksürüğün sağlıklı kişilerde nadiren olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, "Öksürük şikayeti ile gelen bir hasta değerlendirilirken öncelikle öksürüğünzamanı ve öksürük ile birlikte balgam olup olmadığı bilinmelidir. Böylece öksürüğün akut ya da kronik olduğuna ve kuru ya da yaş olduğuna karar yorumlanır. Kuru öksürük, balgamın eşlik etmediği öksürük tipidir. Klinikte en sık karşılaşılan ve sebebinin tespit edilmesinde zorlanılan öksürük tipi kronik kuru öksürüklerdir" dedi.

Diğer yandan öksürüğün aşırı miktarda yapılan sekresyonun atılmasını sağlayan ve akciğerleri koruyan bir sebeb olduğunu da ifade eden Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, "En sık öksürük nedenleri viral üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, farenjit, bronşit, allerjik rinit, astım atakları şeklinde olduğu bilinir ve sıralanabilir. Eğer öksürük süresi 8 haftayı geçmişse kronik öksürük olarak analiz edilir" ifadelerini kullandı.

Sigara kullananlarda tipik öksürük olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım, "Kuru öksürük şeklinde başlayan öksürük, yıllar içinde sigaranın bronşlarda yaptığı hasara bağlı olarak balgamlı öksürüğe neden olabilir. Öksürük sonrası sekresyon dışarı atılınca kişinin nefesinde rahatlama meydana gelir. Yine de sigara içenlerde gelişen öksürük mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü akciğer kanseri sigara kullananlarda çok geç evrelerde fark görülür ve bu da tedavi şansının büyük oranda düşmesine neden olabilir" diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ SİGARADIR

Akciğer kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu ve akciğer kanserinin en önemli sebeblerinden biri olduğunu kaydeden Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, "Akciğer kanseri, akciğerin ve nefes borusunda bulunan bazı hücrelerin kontrolsüz ve çok çoğalmasından sebebiyle oluşan kötü huylu tümörüdür. Akciğer kanserinin risk faktörlerine baktığımızda en sık olarak başta tütün kullanımı görülmektedir. Pipo, puro, sigara kullanımı nargile kullanımı en sık sebepler arasında yer alır. Yine bunun yanında pasif sigara dumanına maruz kalanlarda da sigara içmeyenlere oranla yüzde 24 oranında daha fazla kanser gelişir. Yine sigara içmeyenlerde de akciğer kanseri oluşuyor bunun faktörü olarak da bazı insanların genlerindeki akciğer kanserine yatkınlık olduğu ve ailede yatkınlık oluşuyor. Sigaradan sonra en sık nedenlerden biri doğadan topraktan doğal olarak yayılan radyoaktif madde olan radon gazıdır. Bunun dışında asbeste maruziyetle beraber sigara öyküsü olursa hastalarda akciğer kanseri riski çoğalmaktadır. Yine KOAH gibi yapısal akciğer hastalıklarında geçirilmiş tüberküloz gibi sekel akciğer hastalığı hastalığı var olanlarda akciğer kanseri gelişme riski mevcuttur" şeklinde konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.