AKİTEK Bakan Kacır'ın katılımıyla açıldı!

AKİTEK Bakan Kacır'ın katılımıyla açıldı!
 Muhabir
Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın teşrifleriyle açıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla KTO Karatay Üniversitesi tarafından yürütülen Akıllı Teknolojiler Merkezi Projesi kapsamında kurulan AKİTEK, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın teşrifleriyle açıldı.

"TÜRKİYE ÇAĞIN GERİSİNDE KALMAYACAK”

AKİTEK açılış töreninde konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin gerçekleştirdiği projelerle artık kabına sığmaya zorlanamayacağını söyledi. Öztürk, “Kuruluşundan bugüne yüz yılı geride bırakan ülkemizin dünyanın on büyük ekonomisi arasında yer alması vizyonuyla başladığımız yeni yüz yıl hedeflerimizin temelinde daha güçlü bir kalkınma hamlesi ilk sırada yer almaktadır. Türkiye şimdiye kadar bir bölgesel merkez oldu fakat gerçekleştireceğimiz kalkınma hamlesi ile yolumuza küresel ekonomik güç olarak devam etmek istiyoruz. Bunun yolu da Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacak Milli Teknoloji Hamlesi’nden geçmektedir. Türkiye, yürüttüğü milli teknoloji hamlesi ile artık çağın gerisinde kalmayacağını göstermiştir. Bir yandan tam bağımsız, milli üretim modeline geçişimizi sürdürürken bir yandan dünyadaki teknolojik değişimleri yakalamak hatta bir adım önünde yer almak istiyoruz. Savunma sanayimizdeki dünya çapında muhteşem ilerleyişimizle, bir yandan milli akıllı otomobilimiz TOGG’la taçlandırdığımız teknoloji hamlemizle; diğer taraftan uzaya açılan ülkemiz ile gurur duyuyoruz. Teknofest ile gençlerimiz ve çocuklarımızın ufkunu açıyoruz. Bunlarla birlikte diğer pek çok proje ile, Türkiye’nin artık kabına sığmaya zorlanamayacağını tüm dünya görmektedir” ifadelerini kullandı.

akitek-2.jpeg

"AKİTEK ÖZEL SEKTÖR-ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİNE ÖRNEK"
Konya’nın yüksek teknolojili imalattın da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Öztürk, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız sahip olduğu vizyonuyla, özel sektörümüzün teknolojik dönüşüm yolculuğunda güçlü bir yol arkadaşı olmuştur. Bu küresel vizyon ülkemiz ve şehrimiz özel sektörünün çalışma azmini kamçılamaktadır. Bu anlamda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın yürütmekte olduğu Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde, KTO Karatay Üniversitemiz tarafından kurulan Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni şehrimiz adına bir kazanç olarak görmekteyiz. Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim kampüsü bünyesinde yer alan Akıllı Teknolojiler Merkezimiz, arge ve inovasyonun, özel sektör - üniversite işbirliğinin ülkemiz çapında örnek gösterilecek bir modeli olmuştur. Konyalı girişimcilerimiz şehrimizin üretiminin gelişmesinde ve küresel rekabet gücünün artırmasında üzerine düşen görevleri yerine getirmektedir. Üretim kapasitesi yıldan yıla yükselmekte olan Konya yüksek teknolojili imalatta da büyük bir potansiyele sahiptir. Üretimdeki yükselişimizi ihracatımıza daha fazla yansıtmak için küresel düzeyde teknoloji ve yenilik üretme noktasında firmalarımız büyük bir isteğe sahiptir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünü ve desteklerini firmalarımızın üretim yapısının dönüşümünde önemli buluyoruz. Kaynaklarımız kısıtlı, maliyetlerin yüksek olduğu günümüzde Konyalı firmalarımızın rekabette geri kalmaması için elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanarak üretimimizi gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz” şeklinde konuştu.

akitek-1.jpeg

'KONYA HER ZAMAN ÜRETEN BİR ŞEHİR OLDU'
Konya’nın ülkesi için üreten bir şehir olduğunun altını çizen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya her zaman üreten bir şehir. Konya kendisi için değil, ülke ve dünya için üreten bir şehir. OSB'de artık 50 bin insanın çalıştığı büyük bir alana dönüştürdük. Tarım makinalarının gelişimi ve teknolojinin kullanılması, şehrimizdeki gelişiminin sağlanmasında büyük katkı sundu.AKİTEK projesinde de emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Selçuk Öztürk olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

akitek-3.jpeg

'ÜLKE ADINA BEŞİMİZ DİK KONUŞUYORUZ'
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, “Milletimizin önünü açarsak, bu milletin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Türkiye'de bir paradigma değişikliği yaşadı. Artık pek çoğunun olduğu gibi uluslararası platformlarda, teknolojide ihracata, insan kaynağında da her alanda birikimi olan bir ülke olarak başımız dik konuşabiliyoruz. Biz de faaliyete geçirerek projeleri yapabiliriz diyoruz. Tohumdan sulamaya kadar akıllı sistemlerde birim başına daha çok üretim için çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

akitek-4.jpeg

'HEDEFLERİMİZE KARARLILIKLA YÜRÜYORUZ'
Türkiye Yüzyılı'nı inşa ederken kararlılık ile yürüdüklerini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’mızı inşa ederek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma hedefimize kararlılıkla yürüyoruz.
Dördüncü Sanayi Devrimi’nin üretimde, teknolojide, ticarette getirdiği paradigma değişimlerini; küresel rekabette daha güçlü olmamız, sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve toplumsal refah artışı için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.
Sanayi ve teknolojiye bütüncül bir bakış açısı getiren Millî Teknoloji Hamlesiyle, kritik teknolojileri millî olarak geliştirmemizi, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmamızı sağlayacak politikaları hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarı, iddiası ve güçlü liderliğiyle Millî Teknoloji Hamlemizin öncü sektörü savunma sanayiinde elde ettiğimiz kazanımları sivil alanlara taşıyoruz.

akitek-9.jpeg

Togg bu yaklaşımın en net ve başat çıktısıdır. Yeni nesil elektrikli ve akıllı millî otomobilimiz Togg’la 60 yıl öncesinin devrim otomobili hayalini devrin otomobilini üreterek gerçeğe dönüştürdük. Önümüzdeki dönemde kamu öncülüğünde yürüteceğimiz etkin sanayi politikalarıyla ülkemiz için stratejik önemi haiz sektörlerde büyük atılımlar gerçekleştireceğiz. Yatırım ve Ar-Ge teşviklerinde daha yönlendirici davranarak katma değerli üretim altyapımızı güçlendireceğiz. İklim değişiklikleri, nüfus artışı, artan gıda talebinin tetiklediği yeni krizler karşısında; ülkemizin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin etkin ve verimli kullanımını destekleyecek altyapıyı inşa edeceğiz. Bugün dünyada her üç kişiden birisi maalesef yeterli gıdaya erişemiyor. İklim değişikliği kaynaklı küresel su rezervlerinin azalması, yanlış tarım uygulamaları maalesef bu tablonun yakın zamanda düzelmeyeceğine işaret ediyor. Diğer yandan yeşil mutabakatın getirdiği çevresel standartlar ve sürdürülebilirlik hedefleri, tarım ve su yönetimi pratiklerimizi teknoloji odaklı yeniden şekillendirmemizi gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI REKABETİ GÜÇLENDİRECEK PROGRAMLAR DÜZENLİYORUZ'
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörü katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programları uygulamaya devam ettiklerini açıklayan Bakan Kacır, "Uydu destekli kontrol sistemleri, görüntü işleme teknolojileri, dijital sensörlerle donatılmış tarım makineleri artık tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla hassasiyet ve sürdürülebilirlik sağlıyor, su ve enerji tüketimini optimize ediyor. Zararlı kimyasalların kullanımını azaltarak çevresel etkiyi minimize ederken, aynı zamanda verimliliği artırıyor ve gıda güvenliğinin sürdürülmesine katkıda bulunuyor.
Ülkemiz son 22 yılda inşa ettiği üretim ve teknoloji geliştirme altyapısıyla makine sektörünün birçok kolunda olduğu gibi tarım makineleri alanında kabiliyetlerini ve yetkinliklerini küresel standartların da üzerine çıkardı. Yıllık 2,8 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşan tarım makineleri sektörümüz bugün 25 binden fazla vatandaşımıza istihdam imkânı sunuyor. Sektörümüz, güçlü ihracat performansıyla yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasında ekonomik kalkınmamızda öncü rol üstleniyor.
Ülkemizin tarımsal modernizasyonda ihtiyaç duyduğu ürün ve teknolojileri yerli imkânlarla karşılamamızı destekliyor.

akitek-10.jpeg

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörümüzü katma değerli üretime yönlendirecek ve uluslararası rekabetçiliğini güçlendirecek destek programları uygulamaya devam ediyoruz.
Bu alanda teknoparklarımızda faaliyet gösteren 60’tan fazla teknoloji girişimi ve 30 Ar-Ge ve tasarım merkezine sunduğumuz vergisel avantajlarla yenilikçi tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesini destekledik. Bugüne kadar KOSGEB aracılığıyla da 600’den fazla KOBİ’ye 244 milyon lira destek sağladık. TÜBİTAK’la tarım makinaları alanında 198 projeye 645 milyon liranın üzerinde bir kaynak ayırdık. Kalkınma Ajanslarımızla; tarımda endüstriyel uygulamalar, tarım makineleri mükemmeliyet, prototipleme, laboratuvar merkezleri gibi altyapılarımız için 152 projeye 1,46 milyar lira destek verdik. Tarım makineleri imalatının yaygınlaşması için düzenlediğimiz 577 teşvik belgesi ile 34 milyar liralık yatırımın ve 10 binden fazla istihdamın önünü açtık. Vermiş olduğumuz bu destekler neticesinde tarımın başkenti Konya’mız tarım makineleri sektöründe de önemli bir mesafe kat etti. Bugün Konyalı tarım makinaları üreticilerimiz Türkiye genelinde; “hasat, gübre dağıtma, ekim ve seyyar süt sağım makineleri” imalatında birinci; “traktör, pulluk ve su pompası” üretiminde ise ikinci konumdadır.
Traktörlerde kullanılan parçaların %80’den, tarım makinelerinde kullanılan parçaların ise %90’dan fazlasını üretebilme kabiliyetine sahiptir. Tabi sektörün rekabetçiliğini güçlendirmemiz için teknoloji odaklı dönüşümü başarıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.