“ALBÜMLERİMDE KONYA’YI ÖN PLANA ÇIKARIYORUM”

“ALBÜMLERİMDE KONYA’YI ÖN PLANA ÇIKARIYORUM”
Konya’nın yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan Konyalı Eda Oprukçu bu haftaki konuğumuz. 18 yıl önce mesleği icabı ailesiyle İstanbul’a taşınan, Konya aşığı, Konya’nın evladı Eda, genelde Konya’yı ön plana çıkartan

birbirinden güzel, çoğunluğu kendi yazdığı eserlerden oluşan dört albümün sahibi… “Edalı 2014” isimli son albümünü 6-7 ay önce çıkaran Konyalı Eda Oprukçu, yeni albümünün de müjdesini röportajımız vesilesiyle vererek, tüm hemşerilerine kucak dolusu selamlar gönderdi.

Emine Şeyma Yıldız

“İŞİN MUTFAĞI GÜZELDİ”

Müzik serüveniniz nasıl başladı?

Çocukluktan gelen bir şey aslında… Babam çok değerli sanatçıların arkasında vokallik yapmış bir insanmış. Daha sonrasında ailesinin baskısı sonucunda bırakmak zorunda kalmış. Bir tane müzik kanalında yönetmen olarak çalışırken kanalın sahibinin ve müdürünün bir anlık gözlerine ekran yüzü olarak hoş gelmem ve diksiyonumun iyi olduğunu düşündüklerinden beni ekrana atmak istediler. Ekrana çıkmak hiçbir zaman hayalim değildi; çünkü işin mutfağı çok güzeldi. Ama beni ikna ettiler ve “Edalı Saatler” başladı. Program yapmaya, ekranlara çıkmaya başladıktan sonra değerli müdürüm sesimin güzel olduğunu, albüm yapabileceğimizi söyledi. Tedirgin bir şekilde “hayır, olmaz” dedim.  İlerisi olmazdı çünkü. En sonunda stüdyoya girdik, çalıştık derken albümüm çıktı ve  “Konyalı mısın Bozkırlı mısın” isimli şarkıyla patlama yaptık. Bu parçamla birlikte Konya bizi bağrına bastı. Sürekli festivallerimiz, konserlerimiz derken yoğun bir şekilde geçti ve 10 seneyi devirdik.

eda-(4)-(copy).jpg

Baskılar sonucu mesleğinden vazgeçen babanız sanırım size sımsıkı sarılıp destek oldu…

Evet, babam bana çok fazla destek oldu. Başlarda piyasanın gidişatından korktuğu için biraz tedirgin yaklaştı ama kendi hayali olduğu için hayalini ben de gerçekleştirdi.

İlk albümünüzün çıkış hikâyesini bizimle paylaşabilir misiniz?

İlk albümüm oyun havası albümüydü. Konya’yı en iyi şekilde tanıtmak, ön plana çıkartmak için böyle bir albüm çıkarttım. Hep Konya isminin geçtiği eserler albümümde yer aldı. Zaten ismi de “Eda 10 numara” idi.

eda-(5)-(copy).jpg

Şarkı yazdığınızdan bahsetmiştiniz. Şimdiye kadar yazıp da en beğendiğiniz parça hangisi oldu?

Her insanın ilk göz ağrısı vardır. İlk göz ağrım “gardaşım” eserimdi. Parçayı değerli menajerim Sami Aydın ile beraber düzenlemiştik. Konya civarında çok fazla tutuldu.  

Peki, en beğenilen parçanız hangisi oldu?

Aslında beğenilen birçok eserim oldu. Zaten piyasaya girmemi sağlayan “Konyalı mısın, Bozkırlı mısın” isimli parçamdı. İnternet ortamında milyonlarca kişi tarafından dinlenmişti. Onun dışında kendi yazdığım “gardaşım, ne mutlu Türküm diyene, vatanım” isimli parçalarım tutuldu. En son albümümde ise gönül çiçeğim, ben korkuyorum arkamdan gel ve ararsın, çok ararsın isimli parçalarım çok beğenildi.

eda-(3)-(copy).jpg

Gittiğiniz herhangi bir düğünde kendi parçanızı duyduğunuz oldu mu hiç?

İstanbul’dan Konya’ya geliyordum. Konya’ya girdik, ışıklarda durmak zorunda kaldık. Tam da karşımızda bir düğün salonu vardı. “Konyalı mısın Bozkırlı mısın” parçasını duymaya başladım ama kendi sesimden değil. Bu şarkı benim mi değil mi diye kendime sorarken ışıklardan sonra arabayı durdurduk. Çok farklı, heyecan verici bir duyguydu. Şarkıyı meğer bayan bir solist okuyormuş.

eda-(7)-(copy).jpg

“KONYA İNSANI SAYESİNDE BUGÜNLERE GELDİM”

Konyalı size sahip çıkıyor mu? Destek veriyor mu?

Konya insanının vermiş olduğu destek çok güzel. Onların sayesinde bugünlere geldim. Sadece destek vermekle olmuyor. Halkımız desteğini zaten gösteriyor. 7’sinden 70’ine kadar herkes beni seviyor. Önemli olan festival zamanlarında Konya’mızın kendi sanatçılarını davet etmesidir. Bu tür uzun soluklu festivallerde Konyalı sanatçılara yer verilmemesi beni üzüyor. Belediyelerimizden Konyalı sanatçılarımıza destek vermesini istiyorum.

eda-(2)-(copy).jpg

Konya sanatçı çıkarma konusunda maalesef kısır. Sizce neden sanatçı çıkaramıyoruz?

Çok muhafazakâr, biraz da tutucu bir şehir olduğumuz için olabilir. Kapalı bir kutu gibi insanlarımız. Dışarıdan bakıldığında çok modern gibi görünen ama aslında aile yapısı olarak fazla tutucu… Özellikle bayan sanatçılara karşı antipati de var. Konya bölgesinde gittiğimiz çoğu programda haremlik selamlık olayı oluyor. Bir de bizim insanımız ekranlarda açık saçık bir halde sanatçıları görmeyi sevmiyor. O yüzden Konyalı bir sanatçı olarak giyimime, kuşamıma dikkat ediyorum. Konya’nın belirlediği ahlak değerlerinin dışına çıkmıyorum. Çünkü ben Konya’yı temsil ediyorum.

Şimdi ne yapıyorsunuz? Herhangi bir mekânda çıkıyor musunuz?

Şu anda festival ve düğün sezonu olduğu için televizyona ara verdik. İnşallah Ekim’in son haftasında yine ekranlarda olacağız. Herhangi bir mekânda çıkmadım, çıkmam da… Mekân işine karşı duran sanatçılardanım. Bir bayan sanatçının herhangi bir mekânda çıkması bana ters geliyor. Sanat hayatım boyunca bir kere bile mekân programı yapmadım.

eda-(8)-(copy).jpg

Konya’ya sık sık geliyor musunuz?

Evet. Konya olmadan olmaz. Zaten işlerimin büyük bir kısmını buradan yürütüyorum. 

eda-(1)-(copy).jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.