Almanya'daki Töre Cinayeti Davası

Almanya'daki Töre Cinayeti Davası
Berlin'de 2005'te Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin 2 kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan yargılanmasına devam edildi- Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Eyüp Kara, sanıkların "töre saiki ile kardeşi kaste

İSTANBUL (AA) - Almanya'nın başkenti Berlin'de 2005 yılında Hatun Sürücü'nün öldürülmesine ilişkin, iki kardeşinin "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Alparslan ve Mutlu Sürücü ile avukatı katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Eyüp Kara esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, sanıkların kardeşi Hatun Sürücü'nün küçük yaşta bir akrabası ile evlendirildiği, Almanya'dan Türkiye'ye taşındığı ve bu evliliğin yürümemesi üzerine çocuğuyla Almanya'ya döndüğü anlatıldı.

Bir süre ailesiyle yaşayan Sürücü'nün, öncekinden farklı bir yaşam tarzı sürdürmeye başladığı aktarılan mütalaada, Sürücü'nün akabinde çocuğu ve ailesinin yanından ayrılarak ayrı bir eve yerleştiği, bu aşamadan sonra yetişme tarzı, yetiştiği sosyal ortam ve değerlere aykırı yaşam tarzını ilerlettiği kaydedildi.

Mütalaada, Hatun Sürücü'nün ailesinin bu yaşam tarzından dolayı rahatsızlık duydukları belirtilerek, ailenin maktulün yaşama tarzı karşısında toplumda duydukları utanç duygusu ve namus kavramı gereği suç tarihinde yaşı küçük olan en küçük erkek kardeşleri Ayhan Sürücü üzerinden namusun temizlenmesi hususunu kararlaştırdıkları anlatıldı.

Sanık Mutlu Sürücü'nün yasal olmayan şekilde temin ettiği suçta kullanılan tabancayı Ayhan Sürücü'ye verdiği belirtilen mütalaada, Ayhan Sürücü'nün anlaşma gereği ağabeyi Alpaslan Sürücü ile Hatun Sürücü'nün evinin yakınına geldikleri aktarıldı.

Mütalaada, Alpaslan Sürücü'nün dışarıda bekleyerek olayın gözetiminde gerçekleşmesini sağladığı belirtilerek, planlardan haberi olmayan Hatun Sürücü'nün, kardeşinin daveti ile onu uğurlamak için dışarı çıktığı, olay yerine geldiğinde Ayhan Sürücü'nün tabanca ile ateş ederek Hatun Sürücü'yü öldürdüğü kaydedildi.

Mütalaada, Hatun Sürücü'nün öldürülmesi kararının ailenin hangi fertleri tarafından hangi şartlarda alındığının açık olarak tespit edilemediği vurgulanarak, sanıkların silah temin etme, olay öncesinde ve sırasında yardım, suç işleme kararını teşvik ve güçlendirme gibi eylemlerinin suç işlenmesine yardım eden vasfında olduğu belirtildi.

Sanıklar Alpaslan ve Mutlu Sürücü'nün bu şekilde "töre saiki ile kardeşi kasten öldürmeye yardım" suçunu işledikleri savunulan mütalaada, 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Mütalaada ayrıca sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanması da istendi.

Mütalaaya ilişkin diyecekleri sorulan sanık Alpaslan Sürücü'nün avukatı Eylem Kayabalı, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, "Müvekkilim tüm duruşmalara eksiksiz olarak katılmıştır. Tüm sorulara eksiksiz ve samimi olarak cevap vermiştir. Cumhuriyet Savcısı'nın adli kontrol kararı verilmesi yönündeki talebine katılmıyoruz. Esasa ilişkin son savunmamızı yapmak için süre talep ediyoruz." dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, duruşmaları takip ettikleri ve sabit ikamet sahibi oldukları gerekçesiyle sanıklar hakkında adli kontrol uygulanması yönündeki talebin reddine karar verdi.

Sanık avukatına esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için süre verilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.


- Olayın geçmişi

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005'te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayeti işleyen Ayhan Sürücü ile cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü'yü tutuklayarak dava açmıştı.

Yaklaşık 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Hapis cezasını tamamlayarak tahliye edilen Ayhan Sürücü de Türkiye'ye dönmüştü.

Berlin Savcılığı'nın itirazı üzerine Mutlu ve Alparslan Sürücü için verilen beraat kararı bozulmuş, hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye'de yargılanmalarına karar verilmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Mutlu ve Alpaslan Sürücü hakkında "tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.