Altın Dokunuşlar sınırları aştı

Altın Dokunuşlar sınırları aştı
Bu yıl ‘Türk Dünyası’ temasıyla açılan Kosova, Makedonya ve Saraybosna’da kursiyerlerin de katıldığı “Altın Dokunuşlar” sınırları aşarak dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) tarafından bu yıl 16. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Kültür Festivali “Türk Dünyası” temasıyla on binlerce sanatseveri ağırladı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Anadolu’nun en büyük sanat festivaline gelenler Türk Dünyası motifleri taşıyan 2 bin 140 eserle birlikte konserlere, atölye çalışmalarına ve konferanslara da katıldı.

ORTA ASYA’DAN AKDENİZE

UZANAN EL SANATLARI

Konya Büyükşehir Belediye tarafından düzenlenen ve Selçuklu Kongre Merkezi'nde yer alan festivalde, ahşap yakma, altın işi, Orta Asya'dan günümüze ulaşan çini, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstüne özel hazırlanan boyalarla oluşturulan ve desenlerin kâğıt üzerine geçirildiği Ebru Sanatı, Türk tarihinin en önemli el işlemesi halı ve kilim dokuma, 6'ncı ve 10'uncu yüzyıllardan günümüze ulaşan Hüsn-i Hat, her ilmeğin özenle atıldığı iğne oyası, elde edilen kâğıtların şekillendirilerek bir araya getirildiği kâğıt rölyef ve kâğıtkâri, onlarca kumaş parçasından desenlerin ortaya çıktığı kırk yama, elde maraş işi, gümüş kazaziye, tel kırma, keçe yapımı ve tezhip gibi birçok meslek dalının yer aldığı el sanatları misafirlere sergilendi.

1.jpg

2.jpg

İLHAM KAYNAĞI ‘TÜRK DÜNYASI’

Emek ve uğraşlarla elde edilen örneklerle her sene ve geleneksel olarak 16'ıncısı düzenlenen etkinlik, 2022 yılı itibarıyla "Altın Dokunuşlar" ismi ile daha donanımlı ve kapsamlı olarak gerçekleşti. Geleneksel el sanatları ile özünü, kimliğini ve tarihi derinliğini kuşaktan kuşağa aktaracak en önemli adımların atıldığı "Altın Dokunuşlar" sergisinde 2 bin 140 eser stantlarda yerini aldı. Sergide, Orta Asya'dan Akdeniz'in en kuzeydeki bölgelere ulaşmış ve geniş coğrafyaya sahip olan Türk Medeniyeti anlayışının insanlığa ilham kaynağı olması açısından etkinliğin teması 'Türk Dünyası' olarak belirlendi. Atölye çalışmaları, konserler, konferanslar, müzik dinletileri ve kukla gösterileri gibi birçok etkinlik sergiyi festival havasına büründürdü. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Kültür Festivali kapsamında Taksim Trio, Anadolu Ateşi ve Göksel Baktagir konserleri düzenlenirken Kemal Sayar, Özgür Bolat, Saniye Bencik Kangal konferansları da yer aldı. 2004 yılından bu yana 1 milyonun üzerinde kişiye 554 branşta kurs veren KOMEK, yaptığı çalışmalar ile Konya'daki kadınlara iş istihdamı sağlamaya devam ediyor.

7.jpg

4.jpg

‘ESKİ İLE YENİYİ MODERNİZE EDİYORUZ’

Belediyenin verdiği imkânlar sayesinde kurslara katıldığını ve elde maraş işi yaptığını söyleyen KOMEK Kursiyeri Emine Fahriye Evin, ev içerisinde oturmak yerine yeni işler, uğraşlar ve bir şeyler öğrenerek zamanını geçirdiklerini ifade etti. Hocalarının da desteği sayesinde bir şeyler üretebilmek için eski ile yeniyi birleştirerek modern desenler elde ettiklerini söyleyen ve KOMEK hakkında konuşan Evin, “KOMEK, üretici olmamızı sağlıyor. Evlerimize katkı sağlıyor ve ev halkına kendimizi kanıtlamış oluyoruz. Bir şeyler çıkarıyoruz ortaya ve bu bizleri mutlu ediyor. Burada eserlerimizi sergilemek ve beğeni kazanmak çok önemli bir şey. Bu sergilerin daha çok ilerlemesini, üretimimiz açısından kurs yerlerimizin daha geniş alanlarla ve imkânlarla donatılmasını istiyoruz” dedi.

8.jpg

“YILLARIN EMEĞİ VAR”

Sergiyi çok etkileyici bulduğunu söyleyen ve misafir olarak gelen Mürvet Açıkgöz, “Yılların emeği var burada. Bu kurs hizmeti çok büyük bir şey. Benimde yakinen tanıdığım, yıllarca kurslara katılmış ve iyi yerlere gelmiş bir sürü kişi var. Bu kişilerin ise kurslara devam ettiği sürelerde her geçen yıl geliştiğini gözlemliyorum. Ücretsiz olarak böyle bir kursun verilmesi, insanların böyle eserler üretmesi ve eserleri üretebildiklerini görmek çok güzel. Sergilere geldiğimde şunu da fark ettim. Her geçen yıl bir önceki yıla göre daha güzel oluyor. Biraz önce çinilerin yanından şimdi ise Hüsn-i Hat’a geldim. İlgimizi çekmeyecek hiçbir yer yok ve çok üst düzey eserlere yer verilmiş. Bende zamanında kursiyerdim. İnsanların bir şeyleri başarabildiklerini görmeleri, buralardan yola çıkarak meslek edinebilmeleri ve sertifikalar alabilmeleri çok güzel. Gerçekten çok değerli bir hizmet. Bu sebepten emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

3-001.jpeg

6.jpg

9.jpeg

ALTAY: ANADOLU’NUN EN

BÜYÜK EL SANATLARI SERGİSİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Anadolu’nun en büyük kongre merkezinde Anadolu’nun en büyük el sanatları sergisini açtık. Bu yılki temamız Türk Dünyası olduk. Hem Konya’daki hem de Kosova, Makedonya ve Saraybosna’daki kursiyerlerimizin el emeği, göz nuru 2 bin 140 eseri sergilemenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. KOMEK 2004’ten itibaren 1 milyonun üzerinde kişiye 554 branşta kurs verdi. Bugün gelinen noktada artık eserlerin ne kadar kalitesinin arttığına, serginin ne kadar güzel olduğuna şahitlik etmiş oluyoruz. Bu yıl Türk Dünyası temasıyla aslında sadece bir sergi yapmıyoruz. Sergiyi biz bir sanat şöleni ve bir festivale dönüştürdük. Konferanslar, konserler, söyleşiler, atölyeler ile her yaştan insanımızın gelip burada kendine ait bir şey bulacağı önemli bir festival hazırlandı” dedi. (Pakize Yiğiter)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.