Altın "düşük" seviyeden toparlandı

Altın "düşük" seviyeden toparlandı
Altın, dolardaki düşüşle birlikte, 2010'dan bu yana en düşük seviyesinden toparlandı

Altın, yatırımcıların son düşüşlerin abartılı olduğu şeklindeki spekülasyonu ve doların beş yılın en yüksek seviyesinden düşmesi ile birlikte, 2014 yılının en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, değer kazandı. 

Spot altın yüzde 0.4 yükselişle, Londra saati ile 10:58'de, ons başına 1,144.90 dolara çıktı. metal dün yüzde 2.4 ile Aralık ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Aralık vadelialtın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle ons ons başına 1,144.10 dolara indi. Gümüş düşüşünü yedinci güne genişleterek, Nisan 2013'ten bu yana en uzun süreli kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün yüzde 0.1 düşmesine karşın, Fed'in fazi artırmaya doğru yöneldiği spekülasyonuna bağlı olarak, bu haftayı yükselişle geçmeye hazırlanıyor. Altının 14 günlük RSI göstergesi beş gündür 30 seviyesinin altında seyrediyor. Bu göstergenin 30 seviyesinin altında kalması, teknik analize göre değerlendirme yapan bazı analistler için fiyatların yakında yükselmeye başlayabileceği anlamına geliyor. 

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Alımlar var, ancak bu seviyelerde beklendiği miktarda değil" dedi ve "Piyasalar bu seviyelerde tekrar hayata dönme çabası içinde olacak ve böyle yaparken, hareketler tekrar dolar tarafından dikte ettirilecek" şeklinde görüş bildirdi. 

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altınvarlıkları, ABD hisse senetlerinin rekor seviyeye çıkması ve bunun sonucu altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin azalması sonucu, dün düşüşünü ikinci güne taşıdı ve Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Değerli metaller destekli ETF'lerin toplam değeri dün yaklaşık 1.9 milyar dolar eridi.

ABD'de yarın açıklanacak olan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 235,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 5.9'da kalması öngörülüyor. 

Verilerin bu şekilde çıkması, Fed'in faizleri yükseltmesi için durumu güçlendirir. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, dün yaptığı açıklamada, enflasyonun artırılması için Japonya Merkez Bankası'nın atacağı adımlarda sınır görmediğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası bugün politika toplantısı yapacak.

Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin tümü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bugünkü toplantısında, temel refinansman faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te ve mevduat faizini eksi yüzde 0.2 seviyesinde bırakması bekleniyor. AMB faiz kararını TSİ 14:45'te açıklayacak.

Spot gümüş yüzde 0.2 düşüşle ons başına 15.3035 dolara indi ve bir altın ons dün itibariyle 75.1862 ons gümüş alabiliyordu. Bu, Ocak 2009'dan bu yana  yüksek seviyeyi işaret ediyordu. Altın-gümüş rasyosu bugün 74.8179 seviyesindeydi. 

Spot platin, dün ons başına 1,197.13 dolar ile son bir ayın en düşük seviyesine indikten sonra yüzde 0.4 tırmanarak 1,209.75 doalra çıktı. Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 758.75 dolarda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.