Arıtılan çamur, çimento fabrikasına yakıt olacak

Arıtılan çamur, çimento fabrikasına yakıt olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma çamurlarının çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılması için çimento üreticisi iki firmayla anlaşma imzaladı

İZMİR (AA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma çamurlarının çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılması için çimento üreticisi iki şirketle iş birliğine gitti.

Belediyeden yapılan açıklamada, Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde üretilen çamurun biyogazla kurutulması yoluyla 2 yılda 16 milyon liralık tasarruf sağlayan İZSU'nun, kentteki iki çimento üretimi yapan firmayla protokol imzaladığı ifade edildi.

Protokole göre, yılda 2 bin ton çamurun ek yakıt olarak kullanılması yoluyla bertaraf edilmesi ve bu sayede İzmir'deki karbon ayak izinde 81 bin 500 ton azalma sağlanması hedefleniyor.

Menderes İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi içerisinde yer alan ve güneş enerjisiyle çamur kurutmayı sağlayan "Solar Çamur Kurutma Tesisi"nin de yenilenebilir enerji kullanımı amacıyla hayata geçirildiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu tesislerin sayısını artıracağız. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan evsel atık suları, içme suyu standartlarına getirecek bir tesis kuracağız. Arıtma çamurlarının tarımda kullanılabilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor. Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi'ne taraf olan ve 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salınımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu tesislerle hedefine önemli oranda yaklaşacak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.