"Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu"

"Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu"
AFAD Başkanı Bilden:- "21. yüzyılın en büyük insan kaynaklı afetlerinden biri olan kitlesel nüfus hareketleri bağlamında, Türkiye'nin 2011'den bu yana Suriyeli mültecilere gösterdiği misafirperverlik, iyi bir uygulama örneğidir"

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, 21. yüzyılın en büyük insan kaynaklı afetlerinden biri olan kitlesel nüfus hareketleri bağlamında, Türkiye'nin 2011'den bu yana Suriyeli mültecilere gösterdiği misafirperverliğin iyi bir uygulama örneği olduğunu belirtti.

AFAD tarafından düzenlenen, Türkiye'nin dönem başkanı olduğu Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu'nun (EFDRR) kapanışında konuşan Bilden, forumun hükümetlerin, Birleşmiş Milletlerin, (BM) parlamento üyelerinin, belediye başkanlarının, bilimsel ve akademik kurumların, toplum temelli örgütlerin içinde bulunduğu geniş kapsamlı paydaş grubu bir araya getirdiğini söyledi.

Forumda altı çizilen prensiplerin mayısta Meksika'da yapılacak toplantıda Avrupa temsilcileri olarak paylaşacakları fikirler ve kavramlar olacağını dile getiren Bilden, afet risklerinin azaltılması için teşviklerin yaratılması ve Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesini değerlendirirken insan odaklı yaklaşımları öne çıkarmak gerektiğini kaydetti.

Bilden engelli, mülteci ve yaşlılar da dahil olmak üzere, savunmasız vatandaşların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayarak, "21. yüzyılın en büyük insan kaynaklı afetlerinden biri olan kitlesel nüfus hareketleri bağlamında, Türkiye'nin 2011'den bu yana Suriyeli mültecilere gösterdiği misafirperverlik, iyi bir uygulama örneğidir. Bu sorunun daha da büyümesini engellemek amacıyla Avrupa ülkelerinin ve Birleşmiş Milletlerin ortak bir eylem planı oluşturması önem arz etmektedir." diye konuştu.

Halis Bilden, afet risk azaltımına yönelik teşvikleri başarılı bir şekilde oluşturmak için, kamu ve özel sektör ortaklığının benimsenmesi gerektiğini anlattı.

- "İnsan hakları temelli bir yaklaşım gerekir"

Yerel yönetimlerin afet risk azaltımıyla ilgili gerekenleri yerine getirirken yeterli kaynağa sahip olmasının önemini vurgulayan Bilden, afet risk azaltımındaki ortak çalışmaların, engelli bireyler, mülteciler ve yaşlılar gibi toplamdaki hassas bireyleri de kapsayan, insan hakları temelli bir yaklaşıma dayanması gerektiğini dile getirdi.

Akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 2 gün devam eden forumda, "afet risk azaltma için teşviklerin yaratılması", "afet risk azaltmada ekonomik risk yönetimi", "yerel düzeyde arazi kullanım planlaması ve yönetimi uygulamaları", "dirençli toplumlar için kritik altyapılar", "Sendai Çerçevesi'nin izlenmesinde risk değerlendirmesi ve afet kayıp veritabanı", "sürdürülebilir bir gelecek ve afet risk azaltma için iklim değişikliği çalışmaları", "göç, afet risk azaltma ve dirençlilik" ve "risk yönetişimi: 2020 hedeflerine kadar risk bilgi tabanlı yerel ve ulusal afet risk azaltma stratejileriyle Sendai hedeflerine nasıl ulaşabiliriz" başlığında oturumlar düzenlendi.

Forum kapsamında, BM Afet Risk Azaltma Ofisince başlatılan, "Direçli Şehirler" kampanyası kapsamında, afetlere karşı hazırlıklı olan İstanbul, Antalya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri ile Yalova Belediyesine sertifika verildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.