Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Makedonya Temsilcisi Arif:- "Kış aylarında sığınmacıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri konusunda hükümete büyük görev düşmektedir. Bu konuyla ilgili önümüzdeki aylarda ortak bir çalıştay düzenlemeyi planlamaktayız"

 Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan sorunlar nedeniyle evlerini terk eden ve daha iyi bir yaşam için Batı Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan sığınmacıların "koridor" bölge olarak kullandıkları Balkan ülkelerine gelişleri devam ediyor.

Yunanistan sınırı üzerinden Makedonya'ya gelen sığınmacılar, parklarda kurdukları çadır kentlerde kendilerini Sırbistan ve oradan da Batı Avrupa ülkelerine götürecek tren ve otobüsleri bekliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Makedonya Temsilcisi Muhammed Arif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son üç aydır meydana gelen ve büyüyen sığınmacı krizi ile ilgili Makedonya hükümetine yardımcı olduklarını belirterek, ülkenin sınır kasabası olan Gevgeli'de "kabul merkezi" açmak için temaslarda bulunduklarını ifade etti. 

Arif, sığınmacıların çoğunlukla Suriye'den geldiklerine işaret ederek, sığınmacı krizi konusunda uluslararası kurumların ve sivil toplum örgütlerinin yardımcı olmasının önemini vurguladı.

Kış aylarının yaklaştığını ve havaların soğumasıyla sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak konusunda hazırlık yaptıklarını söyleyen Arif, "Kış aylarında sığınmacıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri konusunda hükümete büyük görev düşmektedir. Bu konuyla ilgili önümüzdeki aylarda ortak bir çalıştay düzenlemeyi planlamaktayız" dedi.

Arif, önümüzdeki dönemde Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden gelen sığınmacı sayısının giderek artacağını kaydederek, "Gelen sığınmacılar arasında 'terör ihracatı' ihtimaline karşın ilgili Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin güvenlik kontrolü oluşturması gerekmektedir. Gelen her sığınmacıyı terörist olarak yargılamak doğru değildir" diye konuştu.

Yerel medyada sığınmacıların "hastalık" taşıdıklarına dair haberlere ilişkin Arif, Makedonya'daki sınır bölgesinde sağlık ekiplerinin hazır beklediğini ve bu tarz haberlerin doğru olmadığını dile getirdi.

Arif, sığınmacılara gittikleri ülkelerde iş imkanı sağlandığı takdirde ülke gelişimine "ciddi" katkıda bulunabileceklerini de aktardı.

Yunanistan üzerinden Makedonya'ya her gün yaklaşık 5 bin sığınmacının girdiği ve sınır bölgesinde yollarına devam etmek için beklediği ifade edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.