Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Avrupa'daki Sığınmacı Krizi
Makedonya'ya alınmadıkları için Yunanistan sınırında bekleyen "ekonomik göçmenlerden" Bangladeşli Samurabi:"Devam etmek zorundayız, artık geri dönemeyiz. Ne yapacağımı bilmiyorum. Burada beklemeye devam edeceğim"

IDOMENİ (AA) - Makedonya'nın, Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelen ve "ekonomik göçmen" olarak adlandırılan sığınmacıları ülkeye almama kararının ardından Yunanistan sınırındaki yaklaşık bin 500 "ekonomik göçmenin" bekleyişi sürüyor.

Yunanistan'ın Makedonya ile sınır bölgesi olan Idomeni'de "ekonomik göçmenler", daha iyi bir yaşam umuduyla çıktıkları yolda ağırlaşan hava şartları altında Makedonya'ya giriş yapmayı bekliyor.

Idomeni'de kurulan sığınmacı merkezindeki Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) Temsilcisi Aleksandar Zvargulis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırda bekletilen yaklaşık bin 500 "ekonomik göçmen" olduğunu, ülkelerine dönmek istemedikleri için bekleyişlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Makedonya hükümetinin "ekonomik göçmenlere" yönelik kararını açıklamasının ardından aralarından bazılarının başkent Atina'ya geri döndüğünü söyleyen Zvargulis, "Sığınmacı her ülkeden olabilir. Sınırlar kapatıldığı takdirde ise göçmenler alternatif yollar arayacak ve bu bizi daha büyük risklere götürecektir" ifadesini kullandı.

Bu arada, Yunanistan tarafında bulunan Ugandalı göçmen Andru, dün akşam sınırda yaşanan arbedenin elektrik çarpmasından kaynaklandığını belirterek, "Dün akşam Faslı bir çocuğu elektrik çarpınca herkesi bir korku hali aldı ve her şey birden kontrolden çıktı" dedi.

Andru, Makedon askerler tarafından sınıra dün tel örgü çekilmeye başlandığını, umutlarını kaybetmediklerini ve sınırların açılmasını beklediklerini kaydetti.

Sınırda bekleyen diğer bir göçmen Bangladeşli Samurabi ise çekilmeye başlanan tel örgü ile daha iyi bir yaşam umuduyla çıktığı bu yolda umudunu kaybetmeye başladığını ifade ederek, "Devam etmek zorundayız, artık geri dönemeyiz. Ne yapacağımı bilmiyorum. Burada beklemeye devam edeceğim" diye konuştu. 

Öte yandan, Makedonya Sığınmacı Krizi Masası, son dönemde Makedonya'ya "zor kullanarak" girmeye çalışan ekonomik göçmenlerin kontrol altına alınması için Yunanistan sınırına tel örgü çekilmesi yönünde karar aldı. Makedonya İçişleri Bakanlığının dün akşamki yazılı açıklamasında, ellerinde taş ve sopa bulunan göçmenlerin Makedonya'nın Yunanistan sınırınında bulunan Gevgeli kasabasına "zorla" geçmek istedikleri sırada yaşanan kargaşada 18 polisin yaralandığı belirtilmişti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.