Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Almanya'da Federal Meclis'te iltica yasasının sertleştirmesini içeren 2. iltica paketi kabul edildi

BERLİN (AA) – Almanya'da Federal Meclis’te (Bundestag) iltica yasasının sertleştirilmesini öngören 2. iltica paketi kabul edildi.

Mecliste yapılan oylamada 147’ye karşı 429 milletvekili, hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlanan 2. iltica paketine onay verdi. 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

Almanya’ya gelen sığınmacı akınının frenlenmesinin amaçlandığı 2. iltica paketinde, özellikle de “güvenli ülke” olarak belirlenen ülkelerden gelenlerin iltica başvurularının daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılması öngörülüyor.

Suç işleyen sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırıldığı yeni yasaya göre Uluslararası Cenevre Sözleşmesi ve temel iltica hakkı kapsamına girmeyen ancak ülkelerine geri gönderilmesinin söz konusu olamayacağı kişilerin yakın aile fertlerini yanlarına getirmeleri için 2 yıl beklemeleri gerekiyor.

Yasada ayrıca "güvenli ülkelerden" gelenlerin, kaldıkları yurdun bulunduğu bölgenin dışına çıkmamaları zorunluluğu getiriliyor. Söz konusu bölgenin dışına çıkanların maddi yardımı kesilecek ve iltica başvurusu süreci durdurulacak.

Yeni yasa, muhalefet partileri ve sığınmacılara yönelik çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor.

2. İltica paketinin Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde (Bundesrat) de onaylanması gerekiyor.

Almanya’da daha önce kasım ayında iltica yasasında değişiklikler yapılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.