Avustralya'da papazın cinsel taciz mağduru AA'ya konuştu

Avustralya'da papazın cinsel taciz mağduru AA'ya konuştu
Avustralya'nın Ballarat kentinde çocukken bir papazın tacizine uğradığını anlatan Tim Lane: - "Bu tür insanlar, inanç kisvesine sığınarak kiliseye giriyor ve kolay hedef olduğu için çocukları seçiyor" - "Yaptıkları kötülük, hayatlarımızda kalıcı birer etk

MELBOURNE (AA) - RECEP ŞAKAR - Avustralya'da, Vatikan Ekonomi Bakanı ve Avustralya Kardinali George Pell'in itiraflarıyla gündeme gelen, çocukların cinsel istismarı vakaları tartışılıyor.

Kardinal Pell, Avustralya Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonuna tanık olarak verdiği ifadede, küçük yaştakilerin cinsel istismarı iddialarında Katolik rahiplerin inkarlarını kabullenmeye daha meyilli olduklarını söylemişti.

Pell, hafta başında Roma'dan telekonferansla verdiği ifadede, "O dönemde içgüdümüz daha çok kurumu, kilise toplumunu utançtan korumaya yönelikti" ifadesini kullanmıştı.

Avustralya’nın Ballarat kentinde bir papazın cinsel tacizine uğrayan Tim Lane AA'ya konuştu.

Vatikan Ekonomi Bakanı ve Avustralya Kardinali George Pell'in verdiği ifadeyle gündeme gelen, Ballarat kentinde yaşayan 44 yaşındaki Lane, kendisinin de cinsel taciz kurbanlarından biri olduğunu anlattı.

Pell'in Roma'dan video konferans aracılığıyla verdiği ifadesini belediye binasına kurulan ekranlardan izleyen Lane, kötü niyetli kişilerin genellikle kurbanlarını savunmasız durumdaki çocuklar arasından seçtiklerine işaret etti.

Lane, "Kendi evimde tacize uğradım. Kardeşlerim de taciz edildi. Bununla yaşamak zorunda kalmak çok kötü bir şey" dedi.

Bu tür kişilerin inanç kisvesine sığınarak kiliseye girdiklerini belirten Lane, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Ben ve kardeşlerim de o dönemde savunmasız durumdaydık. Kendi evimde tacize uğradım. Ağabeylerim ve 3 kız kardeşim de taciz edildi. Bununla yaşamak zorunda kalmak çok kötü bir şey. Tanrı’ya inandığını söyleyen ve Tanrı’nın arkasına saklanarak kötülük yapan bu kişiler için çocuklar kolay hedef."

- "Delilik ve kötülük arasında büyük fark var"

Bir papazın, inancı temsil eden bir yetişkinin küçük bir çocuğa yaptıklarını anlamanın zor olduğunu vurgulayan Lane, "Tanrı’nın arkasına saklanıyorsun, ama Tanrı’yı temsil etmek, insanlara güzel sözler söylemek, umut vermek yerine küçük çocuklara tecavüz edip hayatlarını mahvediyorsun. Ben, bu insanların bir yaratıcıya gerçekten inandığını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Ballarat’ta çok sayıda kız ve erkek çocuğunun kötü niyetli papazlar tarafından mağdur edildiğini bildiğini söyleyen Lane, "Bu insanların hata yaptığını ya da akıl sağlıklarının yerinde olmadığını söylemek çok yanlış. Aksine bu insanlar, kişisel bir karar aldılar ve başkalarını düşünmeden kararlarını uyguladılar. Delilik ve kötülük arasında büyük bir fark vardır. Akıl sağlığı bozuk kişi, deli olduğunu bilemez. Oysa kötü bir insan, içindeki kötülüğün farkındadır" dedi.

Yıllarca kendisine, küçük çocuklar taciz, tecavüz, dayak gibi kötü muamelelere maruz kalırken diğer kilise görevlilerin yaşananlara neden engel olmadığını sorduğunu söyleyen Lane, "Sanırım kendilerini ve kiliseyi korumak için sustular. Papa'ya kadar gitmemesi için olayların ortaya çıkmasını istemediler. Ama tüm bunların faturasını biz ödedik" diye konuştu.

- "Bu geçip gidecek, unutulacak bir şey değil"

Yaşadıklarının etkisinden hiçbir zaman kurtulamadığını anlatan Lane, "Yaptıkları kötülük, hayatlarımızda kalıcı birer etki bıraktı. Bu geçip gidecek, unutulacak bir şey değil. Hiçbirimiz iyileşemedik, yaşadıklarımızı unutamadık. Üzerinden yıllar geçmesine karşın kafamdaki görüntüleri silmeyi başaramadım" ifadelerini kullandı.

Çocukluğunun en kötü anılarını yaşadığı kentte kalmanın kolay olmadığını vurgulayan Lane, Ballarat’ı çok sevdiği için başka bir yere taşınmak istemediğini söyledi. Lane, ‘‘Geçen hafta kilisenin önünde bir röportajım vardı. Uzun süredir kilisenin yanına bir gitmiyordum. Benim için çok zor oldu" dedi.

Tanrı'ya inanmaktan hiçbir zaman vazgeçmediğine işaret eden Lane, "Tanrı'nın zamanla her şeyi düzelteceğine inanıyorum. İncil'de de yazdığı gibi her insan, yaptıklarının hesabını verecektir. Ben Tanrı'nın varlığına inanıyorum ve bir gün her şeyi düzelteceğini biliyorum. Bunca dehşete sahne olmuş bir kentte yaşamak çok zor. Ama ailem ve arkadaşlarım bu kentte. Ben de sevdiklerimle yaşamak istiyorum" diye konuştu.

- "Bu bizim suçumuz değil"

Kendisi gibi mağdur olanlara yaşadıklarını anlatmaları çağrısında bulunan Lane, "Kötü niyetli insanların toplum içinde barınamaması için seslerini yükseltmeleri gerek. İster Türkiye'de ister Avustralya'da, dünyanın neresinde olursa olsunlar konuşmaları gerek. Çünkü bu onların suçu değil. Yaşadıklarım benim suçum değildi. Tanrı bizim yanımızda. Umarım Kraliyet Komisyonunun soruşturması, suçluların hak ettikleri cezayı çekmelerini sağlayacak" şeklinde konuştu.

Victoria eyaletine bağlı Ballarat kentinde 1960'lı ve 1980'li yıllarda çok sayıda kız ve erkek çocuğun papazlar tarafından istismar edildiği iddiaları üzerine 2012'de kurulan Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Kraliyet Komisyonu, soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında söz konusu dönemde Ballarat'ta görev yapan George Pell'in de ifadesine başvurulmuştu.

Ballaratlı bazı mağdurlar Papa ve Pell ile görüşmek üzere Roma'ya giderken, bazıları da açıklamaları Komisyon'un Sidney'deki merkezinde takip etmişti.

Kent sakinleri, çocukların cinsel tacize uğradığı ileri sürülen kilise, ev ve okullara mağdurları simgeleyen kurdeleler bağlamış, kilisenin parmaklıklarına "Artık susmayacağız", "Adalet için mücadele edeceğiz" yazılı pankartlar asmıştı.

Sağlık sorunları nedeniyle Avustralya'ya gelemeyen, Roma'dan video konferans yoluyla Komisyon'a ifade veren Pell, Katolik Kilisesi'nin çocuk istismarı konusunda "çok büyük hatalar" yaptığını söylemişti. Pell, "Gerekli önlemler zamanında alınmış olsaydı birçok kişinin acı çekmesi önlenmiş olurdu" ifadesini kullanmış ve özür dilemişti.

Komisyonu'nun hazırladığı raporu ilerleyen günlerde kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Diğer yandan, Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, Vatikan'daki çocuk istismarları dahil, insanlık dışı muameleyle ilgili pek çok konuyu Vatikan'ın periyodik inceleme toplantısında ele almıştı.

BM Çocuk Hakları Komitesi de 2014'ün Ocak ayında Vatikan'la ilgili hazırladığı raporda, Vatikan'ın aldığı kararlarla son 10 yılda papazlara, on binlerce çocuğa tecavüz ve tacizde bulunma ortamı sağladığını belirtmişti.

Raporda, çocukları istismar etmekle suçlanan bütün rahiplerin Vatikan tarafından derhal görevden uzaklaştırılması gerektiği ifade edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.