Ayrılık depremini sevgi ve güvenle onarın

Ayrılık depremini sevgi ve güvenle onarın
Boşanma kararı alan çiftlerin, ilk endişesi ‘çocuk’ oluyor. Yeni hayat hem çocukları hem ebeveynleri yıpratıyor. Unutmayın ki biten evliliktir. Anne babalık bitmez. Çocuğunuza bu güveni hissettirin.

“Sağlıklı iletişimin olduğu bir aile ortamı çocuk için sağlam kişilik temellerinin atıldığı, güven ortamının oluştuğu, dış dünyaya karşı hazırlıkların yapıldığı bir ortamdır. İnsanoğlu seven ve sevilen, güvenen ve güvenilen olma gibi özellikleri  erken çocukluk döneminde edinir. Anne babanın ilişkisinin boşanmayla sonuçlanan bir süreç haline gelmesi durumunda ise çoğu zaman çocuklardaki bu güven duygularının zedelendiği gözlenir. Bunun neticesi olarak da çocukta üzüntü, korku, öfke, yalnızlık hissi, hayatta güvenli bir dayanağının olmadığı hissi, yoğun strese bağlı psikolojik durumlar görülebilmektedir.” Bu sözler Uzman Psikolog Enes Bülbül’e ait. Ebeveyni boşanmış çocukların ise bazı eksiklikler nedeniyle iileride davranış ve duygusal sorunlar yaşayabileceğini belirten Bülbül anne babalara bu süreçte çocuklarıyla iletişimlerinde dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı.

Gelişme çağı önemli

‘Boşanmanın çocuktaki etkisinin, gelişimine, bağlanma kalitesine bağlı olarak değiştiğini ifade eden Bülbül sözlerini şöyle sürdürdü: “Şiddetin yaşandığı ailelerde çocuğun bu ortamda yaşaması daha yıkıcı bir etki yapar. Anne ve baba boşanma sürecinde çocuğun yaşını ve gelişim düzeyini dikkate alarak, çocuğa açıklama yapmalı. İnsanın gelişim aşamalarına baktığımızda her yaş için bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel özellikler ayrı olabilir. Bu nedenle çocuğa yapılacak olan ‘ayrılık’ açıklaması mutlaka çocuğun gelişim dönemi olarak neyi anlayıp neyi anlayamayacağı ya da hangi duruma nasıl bir duygusal tepki vereceği gözetilerek yapılmalıdır.’’

EŞİNİZİN HATALARINI ÇOCUKLA KONUŞMAYIN

-Boşanma kararı çocuğa açıklanırken gelişim dönemlerini dikkate alın.

-Sakin, basit ve anlaşılır ifadeleri tercih edin.

-Çocuk için anne babanın boşanması güvenli duvarların depremle sarsılması gibidir. Bu sarsıntının etkilerinin az veya çok olması çocuğa olan yaklaşımlarınızla ilgilidir.

-Karşı tarafı suçlayıcı tavırlardan kaçının. Eşinizin hatalarını çocuğunuzla konuşmayın.

-Bazen çocuklar anne babalarının kendi yüzünden boşandığı gibi bir izlenimle suçluluk duyabilirler. Bunun yaşamamasına özen gösterin.

-Unutmayın ki biten evliliktir. Anne babalık bitmez. Çocuğunuza onu sevdiğinizi ve ihtiyaç duyduğunda yanında olacağınızı hissettirin.

-Çocukta olabilecek öfke gibi davranış değişikliklerinde, anlayış ve sabrınızı asla yitirmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.