Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalar

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalar
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Arabacı:- "Azerbaycan'ın bağımsızlığı, Türkiye'nin bağımsızlığı demektir. Kafkasların düşmesi, Erzurum'un düşmesi demektir. Kafkasların kaybı Trabzon'un, Siirt'in kaybı demek

KONYA (AA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalara ilişkin, "Azerbaycan'ın bağımsızlığı, Türkiye'nin bağımsızlığı demektir. Kafkasların düşmesi, Erzurum'un düşmesi demektir. Kafkasların kaybı Trabzon'un, Siirt'in kaybı demektir" dedi.

Arabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında durmasının, hakşinaslık ve kardeşilik hukukunun ötesinde bir hakkın teslimi olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın haksızlığa ve saldırıya uğradığını ifade eden Arabacı, işgalcilerin geri çekilmediğini, işgalin halen devam ettiğini bildirerek, "Hocalı katliamının hesabı daha sorulmadı. Azerbaycan mazlum konumunda, müdafaa edilmesi lazımdır." diye konuştu.

Azerbaycan'ı savunmanın Türkiye'yi de savunma anlamına geldiğini aktaran Arabacı, "Bu çatışmaları sadece sıcak harp anlamında değil, kardeşliği yaşatma, kardeş ülkelerin artık bir bir çiğnenip yok edilmesini önleme anlamında da kendimize dert edinmemiz gerekir." sözlerine yer verdi.

- Hala 1 milyon Azeri sürgünde

Arabacı, Azerilerin Türkiye'ye "iki devlet, tek millet" esası ile yaklaştığına dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Azerbaycan'ın bağımsızlığı, Türkiye'nin bağımsızlığı demektir. Kafkasların düşmesi, Erzurum'un düşmesi demektir. Kafkasların kaybı Trabzon'un, Siirt'in kaybı demektir. Çünkü Kafkaslar'dan ne zaman Rus Ordusu indiyse Van'a, Erzurum'a inmiştir ve Trabzon'u işgal etmiştir. Onun için Türkiye, Azerbaycan'ı savunmayı Erzurum'u, Van'ı, Trabzon'u savunmayla eş görmek zorundadır. Ermeniler, Azerilere saldıran öndeki maşaydı. Hocalı'da, Karabağ'da katliamlar yaptılar ve Karabağ'dan 1 milyon Azeri yersiz, yurtsuz kaldı. Hala yersiz yurtsuz kalmaya devam ediyor, hala ülkelerine dönebilmiş değiller."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.