Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)"Dün akşamki saldırılar sonucu 37 kişi vefat etti. Bunlardan 35'i ailelerine kimlikleri tespit edilerek teslim edildi. Bir kadının canlı bomba olduğu kesindir. Kimliği konusunda herhalde bu akşam gece s

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Dün akşamki saldırılar sonucu 37 kişi vefat etti. Bunlardan 35'i ailelerine kimlikleri tespit edilerek teslim edildi. Bir kadının canlı bomba olduğu kesindir. Kimliği konusunda herhalde bu akşam gece saatlerine kadar DNA testleri karşılıklı olarak kontrol edilerek yapılacak ve kesinleştirilecektir diye ümit ediyoruz. Bu çerçevede ikinci bir erkek şahsın da kimliği henüz tespit edilememiştir. Onunla ilgili olarak da hem kimliğiyle ilgili farklı alternatifler vardır. Ancak kesinleşmediği için 'şu kimlik sahibidir' dememiz doğru değildir" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili bütün siyasi partilerden ortak duyarlılık beklemenin Türkiye'deki en temel beklentilerden biri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan bütün partilerin yine bir araya gelerek terör saldırısı karşısında ortak bir deklarasyon yayınlamasının, Türkiye kamuoyunun içine itilmeye çalışıldığı bu ortamda önemli bir mesele olacağına ve Türkiye kamuoyunda teröre karşı ortak bakış açısı oluşturacağına inanıyoruz. Bu çerçevede TBMM'de grubu bulunan bütün partilerin bir araya gelerek terör saldırısı karşısında ortak bir deklarasyan yayınlamasının Türkiye kamuoyunun içine itilmeye çalışıldığı ortamda önemli ve teröre karşı ortak bir bakış açısı oluşturacağına inanıyorum" diye konuştu.

Kurtulmuş, bu çerçevede bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ziyarette bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, terörle mücadeleye karşı göstermiş olduğu tavır dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına teşekkürlerini ifade etmeyi bir borç bildiğini belirtti.

Kurtulmuş, bütün siyasi partilerin de aynı duyarlılıkla bu şiddet olayları karşısında hükümete desteklerini ifade etmelerinin Türkiye için önemli olduğunu dile getirdi.

Terör saldırısında 37 kişinin vefat ettiğini anımsatan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Dün akşamki saldırı sonucu 37 kişi vefat etti. Bunlardan 35'i ailelerine kimlikleri tespit edilerek teslim edildi. Bir kadının canlı bomba olduğu kesindir. Kimliği konusunda herhalde bu akşam gece saatlerine kadar DNA testleri karşılıklı olarak kontrol edilerek yapılacak ve kesinleştirilecektir diye ümit ediyoruz. Bu çerçevede ikinci bir erkek şahsın da kimliği henüz tespit edilememiştir. Onunla ilgili olarak da hem kimliğiyle ilgili farklı alternatifler vardır. Ancak kesinleşmediği için 'şu kimlik sahibidir' dememiz doğru değildir. Dolayısıyla ümit ediyoruz, en kısa zamanda güvenlik birimlerimiz bu konuda çalışmalarını tamamlayacaklar ve inşallah olayın geri kalan bütün kısımları da ortaya çıkarılmış olcaktır.

Bu saldırılarla Türkiye'yi karamsarlığa itmeye çalışıyorlar. Türkiye ve Türkiye'nin yönetiminin hep olağanüstü şartlar içinde işlere devam etmesini istiyorlar. Ancak vazifemiz bir taraftan bu saldırılara karşı gerekli tedbirleri almak ve bütün bunların sonuçlarını bütün açıklığıyla ortaya koymak olduğu gibi aynı zamanda Türkiye'nin yönetilmesiyle ilgili işlerimizi ve yönetim sorumluluklarımızı da bütün gayretimizle yerine getirmeye çalışıyoruz."

Kurtulmuş, Başbakan Davutoğlu'nun Bahçeli ile olan görüşmesi ve hastanede yaralı ziyareti esnasında Bakanlar Kurulu'nun toplantısına devam edildiğini aktardı.

Toplantıda, dün akşamki saldırının boyutları, genel olarak Türkiye'de terörle mücadele noktasında gelinen nokta, atılan ve atılacak adımların ele alındığını, bu konuda İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın bir sunum yaptığını, devletin güvenlikle ilgili bütün birimlerinin de toplantıda yer aldığını vurguladı.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım, geri kabul anlaşması ve vize serbestisi ve 17-18 Mart tarihlerinde yapılacak AB-Türkiye Zirvesi konusunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır'ın sunum yaptığını bildirdi.

Uzun süredir hükümetin gündeminde olan alt iş verenlerin kamuda istihdamına ilişkin çalışmanın son şeklinin de müzakere edildiğini anlatan Kurtulmuş, konunun olgunlaştırılarak TBMM’ye gönderileceğini, bu konuda Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın kurulu bilgilendirdiğini ifade etti.

Toplantıda, Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın da imzaya açıldığını önümüzdeki süreçte kanun tasarısı olarak TBMM’ye gönderileceğini dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi birileri içine kapatmak istiyor. Birileri Türkiye'nin güçlü, kalkınmış büyük bir Türkiye olması idealinden sapmasını arzu diyor. Bu tür şiddet olayları bir araç olarak kullanılıyor. Zaman zaman bu örgütlerin adı ve saldırıların niteliği değişiyor ama hepsinin ortak amacı var. Türkiye güçlü büyük bir ülke olarak yoluna devam etmesin ve Türkiye demokratik standartları yüksek bir ülke olarak reform istikametinde atması gereken adımlarını atmasın. Türkiye, bu anlamda içine kapanarak bu şiddet sarmalının karşısına çıkardığı kendisine dikte edilecek bir gündemin içine hapsolsun. Asla böyle olmayacak. Bütün vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsun. İstedikleri kadar onlar Türkiye'yi içine kapatmaya çalışsınlar, istedikleri kadar demokrasiyi zedeleyecek bir takım gelişemler ortaya çıksın istesinler. Bizim yolumuz bellidir. Reform istikametinde, meselemizin sahibi olarak yolumuza devam edeceğiz.

Yeni ve güçlü Türkiye istikametinde kim nereden tuzak kurarsa kursun, kim çelme takmaya çalışırsa çalışsın yolumuza devam edeceğiz. Bunu yaparken de ülkemizin dirliğini birliğini sağlayacağız. Bu ülkede kardeşliğimizi kıyamete kadar devam ettirecek her türlü tedbiri alacağız. Siyasetin her türlü meselenin çözümünün anahtarı olduğunu hiçbir zaman unutmadan, demokrasimizi daha fazla geliştireceğiz ve bu istikamette adımları atmaya devam edeceğiz."

(Sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.