Bal rekoltesinde rekor bekleniyor

Bal rekoltesinde rekor bekleniyor
Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, “Türkiye ortalaması balda 18 kilodur. Fakat bu yıl bal rekoltesinin 30 kiloyu aşmasını bekliyoruz. Çünkü mevsim arıcılar için çok güzel" dedi.

Arısına bakan, kaliteli kraliçe arıları bulunan arıcıların bu yıl balda güzel rekolte yakalayacağını ifade eden Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, “Türkiye ortalaması balda 18 kilodur. Fakat bu yıl bal rekoltesinin 30 kiloyu aşmasını bekliyoruz. çünkü mevsim arıcılar için çok güzel. bu yıl hem bal verimi iyi olacak hem de balın kalitesi çok yüksek olacak” dedi.

İlkbahardan bu yana kovanlarını çeşitli bölgelere bırakan arıcılar, binbir emek verdikleri ürünlerini almasına sayılı günler kaldı. Yağışların durup, havaların ısınmasıyla birlikte bal sağımına geçileceğini ifade eden Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, bölgeden aldıkları geri dönüşlere göre bu yılki hasadın arıcıları mutlu edeceğini ifade etti.

Arıcılar için mevsimlerin çok güzel geçtiğini ifade eden Başkan Genç, “Arıcılıkta bir önceki yıl baz alınır. 2021 yılı ilkbaharı çok geç geldi. Hatta halen baharı yaşıyoruz diyebilirim. Kışa girerken son baharda çok kurak bir dönem geçti. Bu dönemde arıların gelişimi biraz zor oldu. Kışa sağlam girmeyen arıcıların bir çoğu arı telef etti. Fakat öyle bir bahar oldu ki, Temmuz oldu halen bahar devam ediyor. Şuan arının normalde petek örmemesi lazım. Normalde Haziran 15’te petek örme biter ve arı bala geçer. Şuan bizim bal hasat ediyor olmamız gerekiyordu. Fakat arının yavrulaması hiç durmadı ve halen devam ediyor. Şuan kış aylarında ölen arıların yerine 2 kat arı oldu. Bu nedenle dışarıdan bal getirecek arı sayısı da 2 katına çıkmış oluyor. Bu yıl arılarına bakanlar, sağlıklı, kaliteli kraliçe arılarına sahip olanlar iyi bal alacaklar. Hava yağışlarının bu hafta bitmesini bekliyoruz. Havaların ısınmasıyla birlikte bal hasadı başlayacak. Bal sağımlarında bu yıl geçtiğimiz yıla nazaran arısına bakan arıcı çok güzel bal alacak. Türkiye ortalaması balda 18 kilo denir. Fakat bu yıl bal ortalamasının 30 kiloyu aşmasını bekliyoruz. Çünkü mevsim arıcılar için çok güzel. Bu nedenle bu yıl hem bal verimi iyi olacak hem de balın kalitesi çok yüksek olacak. Kalitenin yüksek olmasının sebebi de kar ve yağmur yağışları. Bölgedeki endemik bitki popülasyonu arttı. Çiçek çeşitliliği de balın aromasını değiştiriyor, güzelleştiriyor. Kendimden örnek verecek olursam benim 2 farklı bölgede arılığım var. İkisinin de farklı bal aroması var. Aromalar o kadar şahane ki ben 15 yıllık arıcıyım bu kadar güzel bal ürettiğimi hatırlamıyorum. Bu dönem bir de 2002 yılında yaşanmış” dedi.

ARICININ PAZAR SIKINTISI VAR

Balda üretmekte bir sıkıntı yaşanmadığını, üreticinin satacak pazar bulmakta zorlandığını ifade eden Başkan Genç, “Alım gücünün bu denli düştüğü bu dönemde bal artık tüketiciler için lükse girdi. Lüks olarak görülmese dahi üreticinin maliyetleri çok yükseldi. Geçen 3-4 bin liraya Muğla’dan gelen tırlar bu yıl 15 bin liraya geliyor. Şimdi bir arıcının Muğla’dan buraya gelip, tekrar Muğla’ya dönmesi tam 30 bin lira. Bu sadece nakliye. Burada kaldığı dönem içerisindeki harcamalardan ve bakım maliyetlerinden bahsetmiyorum bile. Geçen yıl 210 lira olan şeker, şuan bin 200 lira. Balın şuan maliyeti teneke bazında bin 400 lira. Arıcı kar etmesi için bunu en az 2 bin liraya satması lazım. Tüketici tarafından bakacak da olursak bu balın kilosu oluyor sana 80 lira. 80 liraya kim bal alır. Teneke bazında kim alır. Bu yıl birde üretim fazla olacak. Bu nedenle ülkede bal da fazla olacak. Toptan alan firmalarda bu bal çokluğundan dolayı üreticiden çok daha ucuza balı almaya çalışacak. Durum böyle olunca bizim arıcılarımızın bu yıl biraz işi zor. Çok ürettik diye seviniyoruz ama pazar problemi aklımıza gelince kursağımızda kalıyor” diye konuştu.

GÜVENDİĞİNİZ ARICIDAN ALIŞVERİŞ YAPIN

Taklit bal yapmanın çok kolay olduğunu da aktaran Genç, “Bal doğal mı yoksa içerisine başka şeyler de katılmış mı anlamak çok zor. İnsanlar şekerden, mısır şurubundan bal yapıyor. Eskiden arı görmeden bal yapan çok firma vardı. Cezalar yükselince onlar azaldı. Geçtiğimiz hafta bir zincir markette çok cüzi fiyatlarda bal satılıyordu. O fiyatlarda bal satmak imkansıza yakın bir şey. Sadece kavanozu 7 lira. İçerisine nakliye, etiket fiyatı falan da girince o fiyatlar imkansız. Kavanozun içerisine su koysan suyun litresi 1.5 lira. Kim bunları yapanlar, nasıl yapıyorlar anlaması güç. Sadece şekerden, şuruptan yapıyorlar desek, bunlarda pahalı. Balda dikkat edilmesi gereken en büyük yer arıcı. Tüketici arıcıya bakacak. Benim vatandaşlarımıza tavsiyem balı güvendikleri üreticiden almaları. Bizim Konya’mızın arıcılarının yüzde 90’ına güvenebilirsiniz. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de birkaç tane çürük çıkabilir. Bu nedenle tüketici arıcısına güvenecek, tadacak öyle alacak. Konya’da arıcıların neredeyse tamamı balı verir, beğenmezsen geri getir der. Geri de alırız. ‘Balın dondu kardeşim gel al balını’ diyen de var. Balda yüksek polen oranı olduğu için hızlı sıcaklık değişiminde bal kendini korumaya alır. Bozulmamak için donar. Gerçek zeytinyağı da öyledir. Bizim balımız tereyağı kıvamına gelir. Ağızda çıtır çıtır etmez. Isıyı gördüğü zaman salar kendini. Bunu vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var. Bu yıl ortalama yenilecek petek balı 150, süzme ise 100 liralardan satılır” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.