Balkan ülkelerinde deprem bölgelerine yardımlar devam ediyor

Balkan ülkelerinde deprem bölgelerine yardımlar devam ediyor
Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'dan, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yardımlar devam ediyor.

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'dan, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yardımlar devam ediyor.

Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri (OSBİH) ve OSBİH Balkan Sağlık Gücüne bağlı birlik, destek için bugün Türkiye'ye hareket etti.

Savunma Bakanı Zukan Helez, insani yardım kapsamında Türkiye'ye giden OSBİH mensuplarına teşekkürlerini sunarak, "Dost ülkeyi vuran depremden etkilenenlere yardım eli uzatabilmekten son derece gururluyum." dedi

OSBİH'ten 10 uzman ve Balkan Sağlık Gücünden 9 sağlık uzmanından oluşan ekibin deprem bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Çok Uluslu Balkan Sağlık Gücü işbirliğinde çalışmalara katılacağı bildirildi.

OSBİH mensuplarının uğurlama törenine Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Mustafa Sıtkı Tatar da katıldı.

Öte yandan, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Vijecnica Kütüphanesi, depremzedelere toplanacak yardım için kapılarını açtı. Saraybosna Kent Yönetiminden yapılan açıklamada, yarın gün içerisinde Türkiye'deki depremzedelere yardım etmek isteyen tüm Saraybosnalıların Vijecnica Kütüphanesi'ne yardımlarını bırakabileceği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, battaniye, ısıtıcı, çadır, uyku tulumu, katlanabilir masa ve sandalye gibi malzemelerin öncelikli olduğu ifade edildi.

Ayrıca, Bosna Hersekli telekomünikasyon şirketi BH Telecom tarafından yapılan yazılı açıklamada, şirketin Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için 75 bin avro bağışta bulunduğu kaydedildi.

- Hırvatistan'dan yardım konvoyu deprem bölgesine yola çıktı

Hırvatistan'dan 7 tır ve 1 kamyondan oluşan yardım konvoyu deprem bölgesine doğru yola çıktı.

Başkent Zagreb'deki Sivil Savunma Müdürlüğü Lojistik Merkezinden yola çıkan yardım konvoyunu uğurlama törenine katılan Sivil Savunma Müdürü Damir Trut, oldukça kısa bir sürede yardımları topladıklarına işaret ederek, "En gerekli malzemeler olan çadır, uyku tulumu, ısıtıcı ve gıda var. Konvoyda 7 tır var, 5'i Hırvatistan hükümeti, 2'si de Katolik yardım kuruluşu Caritas'tan ve 1 kamyon da Hırvatistan Kızılhaçından gidiyor." diye konuştu.

Hırvatistan Kızılhaç Başkanı Robert Markt, Gaziantep'e gideceklerini ve yardımı oradaki Türk Kızılay ekiplerine ulaştıracaklarını belirtirken, Caritas Hırvatistan Başkanı Boze Rados yardımlara devam edeceklerini aktardı.

Uğurlama törenine katılan Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran da Hırvatistan hükümeti ve halkının Türkiye'ye yardım etmek için büyük özveriyle çalıştığını söyledi.

Yardım tırlarının 24 saatte Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

Hırvatistan Futbol Federasyonu (HNS) da depremzedelere 20 bin avro değerinde insani yardım yapma kararı aldı.

HNS Başkanı Marijan Kustic, Türkiye ve Suriye'de yaşananlar karşısında derin üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Depremlerde sevdiklerini kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. Zor zamanlarda Türkiye'nin yanında olduğumuzu göstermek istedik." dedi.

Enkazdan canlı çıkartılanların böyle bir felakette “umut” olduğuna işaret eden Kustic, "Türkiye ile birçok spor karşılaşmasında karşı karşıya geldik ancak Türkiye her şeyden önce bizim dostumuz." diye konuştu.

- Sırbistan'dan yardımlar devam ediyor

Sırbistan'ın Müslümanların çoğunlukta olduğu Novi Pazar şehrinde "Svetionik" derneği, Türkiye ve Suriye'deki deprem mağdurları için 40 bin avro yardım topladı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, "Sırp Hayırseverlik Forumu" ile Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören Türkiye ve Suriye'deki mağdurlar için dayanışma kampanyası başlatıldı.

Deprem mağdurları için 120'den fazla kişi ve şirketin yardımda bulunduğu kaydedilen açıklamada, toplanan yardım paralarının gıda, su, ilaç, barınak ve geçici konaklama için kullanılacağı kaydedildi.

- Karadağ'dan 13 kişilik sağlık ekibi deprem bölgesine gidiyor

Karadağ Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için bölgeye 13 kişilik sağlık ekibi görevlendirilecek.

Karadağ'daki Kızılhaç Sekreteri Jelena Dubak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldığını ve şimdiye kadar 54 bin avro toplandığını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.