Bankalardan vatandaşa aidat kıskacı!

Bankalardan vatandaşa aidat kıskacı!
Yıllardır vatandaşın yakasını kurtaramadığı kredi kartı aidatı yılın ilk günlerinde vatandaşı mağdur etti. Mevzuatta kalıcı düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Dinç, bankaların vatandaşı kıskaca aldığını belirtti

Yeni yılın ilk günlerinde kredi kartı kullanıcıları yine aidat sürprizi ile karşılaştı. Kredi kartı aidatı almayacağını söyleyen bankalar tarafından müşterilerine aidat bedeli yansıtıldı. Konu hakkında bankalarına başvuran müşteriler ya iptalin imkansız olduğunu ya da kartın kullanıma 9 ay daha devam edilirse borcun silineceği bilgisini aldılar. Aidatlardan kurtulmak isteyen vatandaşlarda çareyi şikayet sitelerine yazmakta buldu. Mağdur olan vatandaşlar gün içerisinde popüler şikayet sitelerine binlerce şikayet ekliyor.

KONYA TÜKETİCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI DİNÇ: CİDDİ ADIMLAR ATILMALI

150 ila 210 TL arası değişen kart aidatlarının vatandaşı zor durumda bırakırken, bankalara yıllık yüksek meblağlarda kazanç sağladığını ifade eden Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, devletin bu konuyu gözden geçirip ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti.

banakalr-2.jpg

Dinç, “Kredi kartı aidatları ile ilgili biliyorsunuz daha önceden hakem heyetlerine itiraz edilip ücretler alınıyordu. Fakat daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartı aidatları yasal hale getirildi. Ancak bankalara aidatsız kart çıkarma zorunluluğu da getirildi. Yani bankalar bir aidatsız kart çıkartacaklar ve isteyenler bu kartlardan kullanabileceklerdi. Ama bankaların çıkardıkları bu aidatsız kartların hiçbir özelliği yok. Yani ne taksit ne başka bir şey yapamıyorsunuz hiçbir indirim veya promosyondan yararlanamıyorsunuz. Yani resmen bankamatik kart gibi bir şey. Müşteriyi diğer karta mecbur bırakan bir durum ortaya çıkıyor” dedi.

BANKALARIN BU RAKAMDAN VAZGEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Bu konuda bir itiraz yapıldığı zaman tüketici aleyhine karar çıktığını belirten Dinç, “Bankalar bu konuda ciddi bir lobiye sahipler. Vatandaşta kart aidatımı alacağım derken dava masrafları ile karşı karşıya geliyor. Türkiye’de 80 milyonun üzerinde kredi kartı var. Her bir kredi kartından 100-200 TL aidat alındığını düşünsenize. Bankaların bu rakamdan vazgeçmelerini beklemek mümkün değil. Tüketicinin de sırf mahkeme masrafı ödememek için aidatı mecburen ödeyeceğini biliyorlar. Burada hükümetin ciddi bir şekilde adım atıp, bu konuda mevzuatta düzenleme yapması gerekiyor. Aksi taktirde mevcut mevzuatla bankalar sürekli tüketiciden para almaya devam edecekler” diye konuştu.

YASAKKEN BİLE ALIYORLARDI

“Bankalar kart aidatını kanunen yasak olduğu dönemlerde bile alıyorlardı” diyen Dinç, “Sadece itiraz eden tüketicinin parasını iade ediyorlardı. Tabi burada bile itiraz eden tüketici oranı yüzde biri ikiyi geçmiyordu. Yüzde 99 vatandaşın parasına bu şekilde el koyuyorlardı. Çünkü bunun bilgisini arayarak vermiyorlar. Kredi kartı ekstresine yansıtıyorlar. Ama çoğu vatandaş ekstreye bakmıyor bile. Cep telefonlarından kart borcunu ödedikleri için aidatı ödediklerinin bile farkına varmıyorlar. Bu konuda bankaların eli sağlam. Bilgiyi verdiklerini söylüyorlar. Aslında burada bankaların cep telefonu ile arayarak ya da SMS yolu ile kullanıcıya bildirmesi lazım ki gerçekten haberleri olsun. Sonuçta her şey için arıyorlar bu bilgiyi de direkt birinci ağızdan kullanıcıya duyurmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ BANKALAR TARAFINDAN KISKACA ALINMIŞ VAZİYETTE

Bankalarla vatandaşa kanun önünde eşitmiş gibi muamele yapılmaması gerektiğinin altını çizen Dinç, “Tüketici kanunun da bu şekilde tüketicinin zayıf olduğu yerde kanunlarla korunması gerektiği yazar. O yüzden şu durumda vatandaşla banka sanki eşitmiş gibi bir muamele yapılmamalıdır. Vatandaş bankaya karşı avukat tutup hakkını arayabilecek maddi güce sahip değil. Bu çerçevede bu konunun acilen düzenlenmesi gerekiyor. Bankalar bu işten zarar etmeyecektir. Zaten kat kat kar ediyorlar. Zaten pos üzerinden aldıkları komisyonlar belli. Vatandaşa baktığınız zaman kredi kartı borcunun tamamını ödeyen kısım çok çok az. Vatandaşın yüzde 80-90’ı kartın asgari borcunu ödeyerek döndürüyor. Buradan da banka bir faiz alıyor. Vatandaş bankalar tarafından her yerden kıskaca alınmış vaziyette. Bir de aidat üzerinden vurmamalarını istiyoruz. Burada hükümetin, yargının, meclisin inisiyatif alması ve vatandaşı gerçekten koruyucu kanunlar çıkarmasını ve bu kanunların uygulanmasını takip etmesini istiyoruz. Çünkü bankalar kazanabileceği her yerden kazanmanın peşinde” şeklinde konuştu. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.