Bask'ın ayrılıkçı liderlerinden Otegi tahliye edildi

Bask'ın ayrılıkçı liderlerinden Otegi tahliye edildi
Yasa dışı Batasuna partisini yeniden kurma girişimi suçundan 6,5 yıl hapis yatan Otegi bugün tahliye edildi- Mahkeme yasağına rağmen yıl sonunda yapılacak yerel seçimlerde Bask özerk yönetimi başkanlığına aday olması beklenen Otegi: - "Bizim yolumuz barış

MADRİD (AA) - İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk bölgesinin ayrılıkçı siyasi liderlerinden Arnaldo Otegi, yasa dışı Batasuna partisini yeniden kurma girişimi suçuyla aldığı 6,5 yıl hapis cezasını tamamlayarak tahliye edildi.

Logrono kentindeki cezaevinden bu sabah çıkan Otegi'yi, aralarında eşi, oğlu ve babası ile Katalonya ve Bask bölgelerindeki ayrılıkçı siyasi partilerin bazı temsilcilerinin de olduğu 200 kadar kişi karşıladı. Bask bayrağı ve ETA mahkumlarına destek veren pankartlar taşıyan kalabalık, cezaevi çıkışında Otegi'yi alkışladı.

ETA örgütünün siyasi kolu olduğu gerekçesiyle İspanyol mahkemeleri tarafından 2003 yılında yasa dışı ilan edilen Batasuna partisinin eski sözcüsü olan ve Bask bölgesinde faaliyet gösteren "Sortu" adlı partinin genel sekreterliği görevini yürüten Otegi, cezaevi önünde yaptığı konuşmada, "İspanyol devletinde siyasi mahkumlar yok diyenler bugün burada olanlara baktığında gerçekten de İspanyol devletinde siyasi mahkumlar olduğunu göreceklerdir. Bizim yolumuz barıştır ve provokasyonlara rağmen bu yolun sonuna ulaşmak gerekir" dedi.

Otegi, daha sonra ailesiyle arabaya binerek doğum yeri olan ve bu akşam kendisi için karşılama töreni düzenlenecek Elgoibar kasabasına doğru yola çıktı.

Bu arada Otegi'nin 2 bin 331 gün sonra serbest kalmasının ardından, ETA yanlısı tavır izleyen milliyetçi sol görüşteki siyasi partilerin kurduğu ve Bask bölgesinde 2. büyük siyasi hareket olan "Bildu" koalisyonuna liderlik yapması öngörülüyor.

Yaklaşık 7 yıl sonra ilk siyasi mitingini 5 Mart'ta San Sebastian kentindeki Anoeta Veledromu'nda yapacak olan Otegi'nin, İspanyol mahkemesi tarafından verilen 2021 yılına kadar kamusal hiçbir görevde bulunmama yasağına rağmen bu yıl sonunda gerçekleşecek yerel seçimlerde Bildu adına Bask başkanlığı için aday olması da bekleniyor.

Cezaevinden çıkmadan önce yazılı olarak The New York Times gazetesine röportaj veren Otegi, Bask başkanlığına aday olmayı deneyeceğini belirterek "Avrupa'nın yeni bir devleti olmak için kendi geleceğimize karar verme hakkını er ya da geç kullanacağız" diye konuştu.

Öte yandan Ulusal Mahkeme Savcılığının talimatıyla Otegi'nin katılacağı tüm etkinliklerin güvenlik birimleri tarafından izleneceği ve terörizmi yücelten herhangi bir girişimin olup olmadığının gözleneceği bildirildi.

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve 40 yıldan uzun bir sürede 850'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA, 20 Ekim 2011 tarihinde silahlı tüm faaliyetlerini sona erdirme kararı almıştı. Son 4,5 yılda barış sürecinin yaşandığı Bask bölgesinde ETA herhangi bir eylemde bulunmasa da İspanyol devletinin, örgütün tamamen feshedilmesi çağrısına karşılık vermiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.