Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor

Bazı Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor
AK Parti'li Koçer: "Türkiye ekonomisi bakımından büyüme dinamikleri diyebileceğimiz verilerin hemen hemen tamamında umut verici gelişmeler var"- CHP'li Temizel: "Olağanüstü yönetimler anayasal yönetimlerdir, hukuku dışlama özgürlüğünü taşıyan veya bunu iç

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel, denetim dışında kalan herhangi bir işlemi Olağanüstü hal (OHAL) durumlarında bile hiçbir anayasanın kabul etmediğini, denetim içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) Mecliste ivedi olarak görüşülmesi gerektiğini dile getiren Temizel, şunları kaydetti:

"Peki, bizim yaptığımız ne? 24 tane kanun hükmünde kararname çıktı. 24 tane kanun hükmünde kararnamede 800'e yakın madde ihdas edildi, düzenleme yapıldı. Bu maddelerle ilgili olarak, sadece 2 kararname dışında Meclis Genel Kurulunda görüşülen, konuşulan herhangi bir şey var mı? Hani, olağanüstü yönetim usulleri, hukuku dışlayan keyfi yönetimler anlamına gelmezdi? Olağanüstü yönetimler anayasal yönetimlerdir, hukuku dışlama özgürlüğünü taşıyan veya bunu içeren düzenlemeler değildir.

TBMM'nin önceliği, bu kararnamelerin görüşülmesidir. Meclis, bu kanun hükmünde kararnameleri görüşmemekle, hem İçtüzük hem de Anayasa ihlalinde bulunuyor. Bunu net bir şekilde iddia ediyorum. Bu durum, hem Anayasa'ya hem de İçtüzüğe açıkça aykırılık oluşturmaktadır ve Meclis görevini açıkça ihmal etmekte, görevi ihmal suçu işlemektedir. Meclisin bu görev ihmali nedeniyle kurunun yanında yaşların da çıra gibi yanmakta olduğu, insanların ciddi anlamda artık mağduriyetlerden ölümlere yattıkları bir karmaşa söz konusu iken, bunları görüşmek, düzeltmek ve Meclis tarafından denetlemek söz konusu iken biz oturduk şu anda yeniden vergi kanunu görüşüyoruz, madenleri ne şekilde birleştirip de kimlere nasıl dağıtacağımızı konuşuyoruz. Bu, görev ihmalidir. Bunu kabul etmememiz gerekir."

-"Bu, kesinlikle bir af değildir"

Şahsı adına söz alan AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, 16 Nisanda gerçekleşen referandum sonucunda gerek yerli gerekse yabancı yatırımcı ve üreticinin fevkalade rahatladığını söyledi.

Tüketici güveninin 16 Nisandan sonra artmaya başladığını, Borsa İstanbul'un o günden bu yana, bugün de dahil olmak üzere çok yüksek seviyelerde kapanışlar gösterdiğini ve tarihi rekorlar kırmaya başladığını ifade eden Koçer, "Dolar aşağı yönlü bir eğilim içerisinde. Ekonomik istikrarı kalıcı kılacak olan siyasi istikrara, Anayasa değişikliğiyle önemli bir adım atılmış oldu." dedi.

Hane halkının maddi durumunda iyileşme olacağına ilişkin beklenti ile işsiz sayısındaki düşüş beklenti oranının da yükseldiğini belirten Koçer, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılan istihdam seferberliği içerisinde 1 milyona yakın yeni istihdam sağlanmış olması da çok önemli bir gelişme. Tasarruf Etme İhtimali Endeksi de yüzde 26'nın üzerinde artış gösterdi. Beyaz eşya satışları ÖTV'nin sınırlandırılmasının etkisiyle de yüzde 40'tan fazla artış göstermiş durumda. Yine, kapasite kullanım oranları imalat sanayisinde üretimin arttığını gösteriyor. Nisan ayında yüzde 78,4'le kapasite kullanım oranında bir artış söz konusu. Bu oran yılın ilk dört ayının en yüksek kapasite kullanım oranıdır. Kısacası Türkiye ekonomisi bakımından büyüme dinamikleri diyebileceğimiz verilerin hemen hemen tamamında umut verici gelişmeler var.

Moody's'in, siyasetin Türkiye'deki işletmeleri ve tüketicileri etkilemeye devam edeceğini ifade eden açıklaması negatif bir algı oluşturma gayretinde olsa da Avrupa Birliğinin çeşitli bölümleri Türkiye'deki büyüme tahminlerini revize etmeye başladı. Yüzde 2,8'den yüzde 3'lere, 3,2'lere doğru çıkarılan büyüme revizeleri gelmeye başladı. Avrupa Birliği Komisyonunun 2017 Bahar Ekonomik Tahminler Raporu'nda ayrıca Türkiye'de siyasi ve politik belirsizliklerin bu yıl düşmesinin beklendiği, bu durumun güveni artıracağı, yatırımların ve hane halkı tüketiminin yükseleceği de yer almış durumda. Türkiye'de istihdam artışının 2018 yılında daha da artmasının beklendiği, risk ölçümlerinde Türk bankalarının sağlam durumda olduğu, bunun iç yatırımlara olumlu katkı sağlayacağı da yine Avrupa Birliği Raporu'nda ifade edildi."

Koçer, 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere, bazı nedenlerle ekonomideki yavaşlamayı azaltmak ve yeni bir dinamik sağlamak üzere, kimi vatandaşların kamuya olan borçlarını ödeme sıkıntısı yaşadıkları göz önüne alınarak kanun teklifinin hazırlandığını anlatan Koçer, "Esas olan borçları yeniden yapılandırmaktır. Bu, kesinlikle bir af değildir." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.