Bebeğinizin konuşmasını geciktirmek istemiyorsanız dikkat!

Bebeğinizin konuşmasını geciktirmek istemiyorsanız dikkat!
Bebeklerde oluşan "biberon çürüğü" hızlı ilerler, tedavi edilmezse huzursuzluk, beslenme bozukluğu ve konuşma problemlerine neden olur.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ceren Ergin, bebeklerde olabilen "biberon çürüğünün" çok hızlı ilerleyen bir çürük türü olabildiğini ve tedavi sürecinde iltihaplanmayla beraber huzursuzluk, beslenme düzeninin kaybolması ve konuşma bozukluklarına sebep olacağını söyledi.

Dt. Ergin, bebeklerde diş temizliğine ilk dişlerin görülmeye başladığı 6-8 aylık dönemde başlanması gerektiğini belirterek, "Bebeğin ağzında ilk dişler görülmeye başladıktan sonra (6-8 ay) diş temizliğine başlanması gerekir. Her beslenmeden sonra temiz bir tülbent veya gazlı bez ile dişler silinerek "biberon çürüğü" dediğimiz etki engellenmelidir" dedi.

"Biberon çürüğü"nün geceleri, bebekleri ağzında biberonla uyukuya koymak ve sütün içerisine tatlandırıcı gıdalar karıştırmak gibi faktörlerle yaptığını vurgulayan Dt. Ergin, "Gece tükürük salgılanması azaldığı için dişler çürümeye daha müsaittir. Bu sebeple şekerli gıdalarla bebekler uyutulmamalıdır" çağrısında bulundu.

Bebeklerde oluşan "biberon çürüğünün" tedavi edilmemesi halinde ağrı ve iltihaplanma olabileceğini belirten Dt. Ergin, "İltihaplı ya da ağrıyan dişler, bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin kaybolmasına neden olur. Bir de alttan gelecek olan kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açabilir. Bu dişler çekilmek gerekirse çocukta konuşma sorunları ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Karbonhidrat içeren besinler ve asitli içeceklerin ara öğünlerde tüketilmesinin diş minesinin zayıflamasına neden olduğunu belirten Dt. Ergin, şunları söyledi, "Bu besinler tüketildikten sonra fırçalama omaz ve önem gösterilmezse çürük oluşumu için gerekli ortam yapılmış olur. Bu sebeple bu gıdaların alımından sonra çocuklara en azından su ile çalkalama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalı. Ayrıca ağıza atılacak bir parça peynir şekerin çürük yapıcı etkisini azaltmak için son derece önemlidir. Çünkü peynirin yapısındaki kazein mine yüzeyini örterek demineralizasyonu kaldırır. Çocuklara ara öğünlerde tüketmeleri için yanlarına ısırarak tüketebilecekleri elma, havuç gibi meyve ve sebzelerin koyulması da diş yüzeylerinin mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olur."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.