Bursa'da aslına uygun inşa edilen tarihi mescit açıldı

Bursa'da aslına uygun inşa edilen tarihi mescit açıldı
Büyük bölümü yıkılan 400 yıllık Yörükler Mescidi, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun yeniden inşa edildi

BURSA (AA) - Bursa'da büyük bölümü yıkılan 400 yıllık Yörükler Mescidi, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun inşa edilerek yeniden ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hacı Seyfettin Mahallesi'nde tarihi İpek Yolu aksında bulunan ve büyük bölümü yıkıldığı için yerine başka bir bina inşa edilen Yörükler Mescidi için tarihi mirası koruma çalışmaları kapsamında proje hazırlandı.

Söz konusu bina kamulaştırılarak yıkıldıktan sonra mescit, 4 asır önceki görünümüyle aslına uygun inşa edildi.

Mescidin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tamamen yok olan bir değeri daha Bursa'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

"Tarih başkenti" Bursa'da, ecdada vefa borcu ödemeye çalıştıklarını vurgulayan Altepe, şunları kaydetti:

"Tarihi ve kültürel miras çalışmalarımız ile yer üstünde olup da el atmadığımız eser neredeyse kalmadı. Şimdi Beyazıt Paşa ve Hançerli Medresesi gibi yer altındaki eserleri de gün yüzüne çıkarıyoruz. Yörükler Mescidi bundan 4 asır önce yapılmış ancak günümüzde izleri tamamen ortadan kalkmış bir eserdi. Şimdi ise ilk günkü ihtişamıyla ayakta. Sırada Bey Sarayı var. Osmanlı başkentiyiz ama sarayımız yok. İnşallah en kısa zamanda onu da orduevinin altından çıkaracağız. Genelkurmay yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor."

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de tarihi mescidin kamulaştırma ve restorasyon uygulamasıyla 400 yıl önceki haline getirilmesinin bir gurur tablosu olduğunu ifade etti.

Cami ve mescitlerin önemine değinen Edebali, "Kadim medeniyetimizde bu mekanların mimarisinden, içindeki maneviyatına kadar büyük bir önemi vardır. Mabetlerdeki maneviyatla medeniyet olur. Öyle medeniyet kanunlarla kağıt üzerinde olmaz. Bu eserler inancımıza, kültürümüze ve değerlerimize gösterdiğimiz saygının ifadesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Mescit, Yıldırım Müftüsü Osman Şen'in ettiği dua sonrası açıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.