Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar
ABD Bujumbura Büyükelçisi Kirby, ülkedeki krize son vermek amacıyla atılan adımlardan memnun olduklarını açıkladı

BUJUMBURA (AA) - ABD'nin Bujumbura Büyükelçisi John Kirby, Burundi'deki siyasi krizin sona ermesi kapsamında yapılan çalışmaları olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Büyükelçi Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Arusha kentinde önceki gün düzenlenen Doğu Afrika Ülkeleri Zirvesi'nde, Tanzanya'nın eski Devlet Başkanı Benjamin Mkapa'nın Burundi'deki krizde ara bulucu olarak görevlendirilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Kirby, geçen hafta Burundi'de temaslarda bulunan Afrika Birliği heyetinin gönderdiği, insan haklarını ve güvenlik durumunu inceleyecek 200 gözlemcinin ülkeye konuşlanmasını kabul eden Burundili yetkililerin doğru bir karara vardığını kaydetti.

Basına getirilen kısıtlamaların kaldırılması ve tutuklu siyasi aktörlerin serbest bırakılması gerektiğine dikkati çeken Kirby, halkın görüşünü rahatlıkla paylaşabilmesi için de güvenlik ortamına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Krize çözüm bulmak amacıyla oluşturulan diyalog sürecinin yeniden başlatılması için Doğu Afrika Topluluğu'nun bir an önce tarih belirlemesinin önemine işaret eden Kirby, Burundilileri şiddet olaylarından uzak durmaya çağırdı.

Uganda'da aralık ayı sonunda başlatılan diyalog süreci sekteye uğramıştı. Hükümet, "radikal muhalefet" olarak nitelediği "Aruşa Anlaşması'nı ve Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi (CNARED)" adlı koalisyonun sürece dahil olmasını istememesine rağmen koalisyonun da diyalog sürecine katılacağı açıklanmıştı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ardından 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Yetkililer, olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.