Burundi'deki olaylar

Burundi'deki olaylar
Muhalefet, BM'nin güvenliği sağlamak amacıyla ülkede polis konuşlandırmasını yetersiz buldu

Muhalefetten Burundi Demokrasi Cephesi Partisi'nin (FRODEBU) Başkanı Leonce Nguendakumana, BM'nin, ülkede güvenliğin sağlanabilmesi için polis konuşlandırılması yönünde karar aldığını ancak bunu yetersiz bulduklarını söyledi.

Nguendakumana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin, Burundi'de huzurun sağlanabilmesi, sivillerin korunabilmesi ve milislerin silahsızlandırılabilmesi amacıyla polis konuşlandırılması kararı verdiğini hatırlatarak, güvenlik için daha etkin önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Afrika Birliği'nin 5 bin asker gönderme isteğinin daha isabetli olduğuna dikkati çeken Nguendakumana, bu yönde adım atılması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Joseph Bangurambona ise başkent Bujumbura, Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarında görev yapacak BM polislerinin ülkeye konuşlanması kararından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

- Burundi'de şiddet olayları son bulmuyor -

Yerel yetkililer, hafta sonu ülkenin güneybatısında düzenlenen saldırıda iki kişinin öldüğünü, dört kişinin de yaralandığını kaydetmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nde, Burundi'deki şiddet olaylarına son vermek amacıyla ülkeye polis konuşlandırılması kararı geçen hafta alınmıştı.

Öte yandan Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi (CPS) aralık ayında Burundi'de önlem ve güvenlik amacıyla 6 ay görev yapacak 5 bin askerlik güvenlik gücü konuşlandıracağını duyurmuştu. Ancak hükümet buna karşı çıkmıştı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın üçüncü kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti. Yetkililer, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana yaklaşık 400'den fazla kişinin öldüğünü ve 250 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.