ÇATAK'a ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de

ÇATAK'a ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de
ANKARA (AA) - Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını (ÇATAK) tercih eden üreticilerin desteklenmesinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.Gıda,...

ANKARA (AA) - Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını (ÇATAK) tercih eden üreticilerin desteklenmesinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Çevre Amaçlı Tarım Arazi̇leri̇ni̇ Koruma Programını Terci̇h Eden Üreti̇ci̇leri̇n Desteklenmesi̇ne Dai̇r Kararın Uygulanmasına İli̇şki̇n Tebli̇ği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik ÇATAK uygulamalarını tercih eden üreticilerin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar yer aldı.

ÇATAK programının uygulanacağı alanların önceliğini ve çerçevesini belirlemeye ilişkin çalışmalar il ÇATAK uygulama komisyonu tarafından yürütülecek. Komisyon tarafından bozuk vasıflı orman alanları ve boş orman toprakları haricindeki hassas bölgelerde mahallinde ayrıntılı etüt, değerlendirme ve tespitler yapılacak.

Destekleme ödemeleri dekar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süre ile yapılacak.

Tebliğde, tek yıllık bitkilerin üretildiği alanda minimum işlemeli tarımın yapılması birinci kategori, toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla, setleme, teraslama, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, açık drenaj uygulaması, jips uygulaması, kükürt veya kireç uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi ile gübreleme, yeşil gübreleme, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç çok yıllık baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden her yıl en az iki uygulamanın yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması ikinci kategori, çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan oluşan uygulamalardan birinin tatbik edilmesi de üçüncü kategori olarak belirlendi.

ÇATAK kapsamında birinci kategoriyi seçen üreticilere dekar başına 30 lira, ikinci kategoriyi seçen üreticilere 60 lira, üçüncü kategoriyi seçen üreticilere de 135 lira destek veriliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.