Dünyanın en pahalı bıçağı Konyalı göktaşı avcısında

Dünyanın en pahalı bıçağı Konyalı göktaşı avcısında
 Editör
Konyalı göktaşı avcısı Adem Aktaş, pusula gazetesine verdiği röportajda, elinde bulunan ve 75 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen göktaşı bıçağının hikayesini anlattı

Konya'da yaşayan iş insanı Adem Aktaş, göktaşı tutkusunun ve merakının nasıl başladığını Pusula Gazetesi'ne anlattı

‘’75 BİN DOLAR DEĞERİNDE BIÇAK’’

Bıçak, Turgut Göktaşı'ndan yapılmış ve Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir eser.

Göktaşından yapılan bıçağın, Türkiye'nin en büyük 1. Göktaşı olduğunu belirten Aktaş,’’ Yurtdışından Fas'tan adlığım diğer grup göktaşlarından da satmış olduğum taşlar var, benim için en önemli yeri bıçağın Turgut göktaşıyla yapılmış olmasıdır. Bu bıçağın değeri benim gözümde tam olarak 75 bin dolar civarındadır. Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan bir taştan yapılmıştır’’ dedi.

2015 yılında gördüğü bir göktaşıyla merakının hobiye dönüştüğünü ve bu alanda zamanla uzmanlaştığını dile getiren Aktaş, doğada göktaşı aramalarına da katıldığını ifade etti.

dsc-0061.jpg

Aktaş, 2015 yılında Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne değerli bir göktaşı düşme olayı gerçekleşmesi üzerine, bölge sakinlerinden birçok köylünün göktaşlarını bulup köylerine gelen Rus, Polonyalı, Amerikalı ve birçok göktaşı koleksiyoncusuna gramını 50 ila 70 dolardan sattıklarını söyledi.

Medyaya yansıyan bu haberlerden sonra Aktaş, ‘’Arkadaşlarım bana numuneler getirdi ve göktaşı olduklarını iddia ettikleri taşların satımı ile ilgili yardım istediler. Numuneleri uzmanlardan destek alarak ve yabancı gruplarda paylaşarak edindiğimiz bilgiler neticesinde numunelerin obsidyen (volkanik kayaçlar) ve demir curufu örnekleri olduğu ortaya çıktı. Bu olayla birlikte benim göktaşlarına olan merakım arttı ve serüvenim böylelikle başlamış oldu’’ diye konuştu.

dsc-0069.jpg

‘’TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÖKTAŞI’’

Daha sonra Konya'da 1999 yılında Türkiye’nin en büyük göktaşının bulunduğunu öğrenen Aktaş, "Konya’nın Yunak ilçesi Turgut köyü sınırlarına düşen Türkiye’nin en büyük taşının yerini araştırmalarımız sonucunda tespit ettik ve göktaşının sahibi ile iletişime geçerek tanışma fırsatı bulduk. Taş sahiplerinin ardiyesinde bulunan 152 kilo ağırlığındaki demir grubu göktaşının Mesut Kaşıkçı tarafından Fransa’da analizleri yapılarak uluslararası veri tabanına kaydettirilmiş olduğunu öğrendik ve Turgut göktaşını yerinde inceledik’’ dedi.

dsc-0077.jpg

Aktaş, göktaşı sahipleri ile anlaşarak göktaşını satmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, yurt dışındaki yabancı kaynaklar ile iletişime geçti. Ülkede ve yurt dışında iki (2) yıl göktaşını satmak için uğraştıktan sonra 2020 yılında kendisinin de göktaşı koleksiyonu olan ve Antalya'da ikamet eden Rus bir yabancı sayesinde Turgut Göktaşını 70.000 Dolara satmayı başardığını ifade etti.

dsc-0076.jpg

GÖKTAŞI SATIŞI VE SINIFLANDIRMASI

Aktaş, ‘’Göktaşlarını taş gruplarına göre ayırarak fiyatlandırıyoruz. Ay, Mars ve Vesta Asteroit'ten gelen göktaşlarının düşme oranlarının nadir olması nedeniyle çok değerlidir. Göktaşlarının genellikle Antarktika ve buzullarda bulunabileceğini, ancak arama ve araziye çıkılması halinde Türkiye'de de tarım arazilerinde bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu ön görüyoruz. Bilimsel olarak sınıflandırma ve fiyatlandırması yapılması gereken göktaşlarının analizi ve uzman incelemesi için devlet kurumları ve akademisyenlere başvurulabilirler. Göktaşı analizleri ve tüm verileri, dünya piyasasında işlenen kütük metorik bültenine işlenir ve kaydı yapılır. Göktaşı nereden ve nasıl bulunduğuna dair bilimsel çalışma ve verilerle kimliği ve fiyatı belirlendikten sonra yabancılara veya ülkemizden koleksiyon yapan insanlara satılabilir’’ ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.