“Çatıların sınandığı bir kış geçiriyoruz”

“Çatıların sınandığı bir kış geçiriyoruz”
Konya genelinde etkili olan kar yağışı ile birlikte çöken çatıların mühendis kontrolünde olmadığı tespit edilirken, gerekli önlemlerin alınması noktasında İnşaat Mühendisleri Odası’ndan uyarı geldi

Yoğun kar yağışının beraberinde getirdiği olumsuz etkilerden biri şehir genelinde birçok çatının çökmesiyle birlikte gelen maddi kayıplar oldu. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, daha büyük kayıplar yaşanmak istenmiyorsa çatıların mühendislik hesaplara göre yapılması uyarılarında bulunurken, çatı kontrollerinin de düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

ÇATILARIN DEĞERİNİN ÜZERİNDE KAR YAĞDI

Konya genelinde yoğun kar yağışı ile birçok çatının çöktüğünü söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, çelik çatı işinin riskli olduğunu ifade etti. Erkan, “Çelik çatıların sınandığı bir kış geçiriyoruz. Mühendislik hizmeti alan çatılarla mühendislik hizmeti almayan çatıların denendiği bir dönemden geçtik. Bu işin bedelini ödemeyen işverenin çatıları şuanda çökmüş durumda ve çok ciddi anlamda mal kayıplarına neden oldu. Çelik çatının ebatlarını, boyutlarını belirleyen en büyük yükte kar yüktür. Biz de bu kış üst üste koyduğumuz zaman yaklaşık bir metre kar yağmıştır. Bu da çatılara çok ciddi bir yük geldiğini gösteriyor. Bizim yönetmeliklerimizde Türkiye 4 iklim bölgesine ayrıldı ve Konya’da hesap edilen kar yükü değer 115 kilogram. Fakat bu değer yağan kar ile beraber aşıldı” diye konuştu.

ÇATI MÜHENDİSLİK İŞİ GEREKTİRİYOR

 Çatıların şekillinden dolayı kar birikmesi olduğunu ifade eden Erkan, “Doğru çatı şekli diye bir şey yok. Bu tamamen mimarın tasarımına mühendisin hesaplamasına bağlı olan bir durum. Mühendislik hizmeti almayan, eksik yapılan hatalı imalatlarla, projeye uyulmayan imalatlarla ilgili sıkıntılar var.  İlk etapta işverenler ustalar tarafından çatı daha ucuz yapılıyor diye yapımı onlara teslim ediliyor. Ancak çatı kar yükünü taşıyamayınca bunun bedelini doğa şartları misliyle ödetiyor. Ancak mühendislik hizmeti alan çatılar çok ekstrem bir durum olmadığı sürece sapasağlam yerinde duruyor. Mühendis olarak bizlerin görevi, daha az maliyetle daha sağlam çatılar yapmaktır” dedi.

KARA TEDBİRLİ OLMAK LAZIM

Son dönemlerde Konya’ya düşen karın çok nadir olarak görüldüğünü söyleyen Erkan, “Kar bazı kesimler tarafından afet olarak adlandırılıyor. Ancak kar afet değildir, bizim buna tedbirli olmamız lazım. Mühendislerimiz zaten tedbirli çünkü bizler yönetmeliklere göre hesap yapıyoruz. Yönetmeliklerimizde alınacak kar yükü değeri minimumdur. Bunun üstünü ön görmek mühendisin kendisine kalmış bir şeydir. Eğer çatının tasarımını siz kar yağdığı zaman birikecek gibi yaptıysanız orada karın birikeceğini düşünüp kar yükünü 115 değil de 300 almanız lazım. Ki bizim yönetmeliklerimizde emniyet kat sayımız var biz” ifadelerini kullandı.

KAR YÜKÜ TEK BAŞINA GÖÇÜK NEDENİ DEĞİL

Çatılarda göçük yaşanıyorsa büyük bir soru işareti koymak lazım diyen Erkan, şunları dile getirdi; “Çatı çöküyorsa, ya projeye uygun yerinde imalat yapılmadı ya da gerekli denetlemeler, bakımlar yapılmadı demektir. Bu nedenle kar yükünü tek başına bir göçme nedeni olarak gösteremeyiz. Kar yükü tek başına göçme nedeni olarak söyleyemeyiz. Dolaysıyla bizim vatandaşlara tavsiyemiz çatılarını kesinlikle bir inşaat mühendisine hesaplamalarını yaptırmaları lazım. Yoksa bunun bedeli daha fazla bir şekilde ödenir. Şuan göçen birçok çatımızın mühendislik hizmeti alınmadığı biliniyor. Bu nedenle vatandaşlarımızın gerekli hizmetleri almaları gerektiği konusunda uyarıyoruz.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum