CHP Grup Başkanvekili Özel:

CHP Grup Başkanvekili Özel:
"Bütçeyle ilgili bugüne kadar uyduğumuz ve uymak istediğimiz teamüller var. Bunlara uyup uymayacağımız AKP'nin demokrasi anlayışına bağlı. Öbür türlü bütçe AKP için çok zor geçebilir"

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bütçe görüşmeleriyle ilgili bugüne kadar uydukları ve uymak istedikleri teamüllerin bulunduğunu belirterek, "Bunlara uyup uymayacağımız AKP'nin demokrasi anlayışına bağlı. Öbür türlü bütçe AKP için çok zor geçebilir" dedi.

Özel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bütçe görüşmelerinde içerikli, net, söylemde güçlü, CHP'ye yakışır, kuvvetli muhalefet yapacaklarını belirtti.

Bütçenin gelenek ve teamülleri bulunduğunu, buna yönelik takvime uymayı istediklerini belirten Özel, şunları söyledi:

"AK Parti'nin, kürsüden hakaret etmesine tahammül edemiyoruz. Bu gerginliği artırıyor ve milletvekilleri üzerinde psikolojik, fiziksel baskıya dönüyor. Buna izin vermeyeceğimizi biliyorlar. Eğer bütçe görüşmelerinde, eleştiriye tahammülsüzlük yaparlarsa... Bütçeyle ilgili bugüne kadar uyduğumuz ve uymak istediğimiz teamüller var. Bunlara uyup uymayacağımız AKP'nin demokrasi anlayışına bağlı. Öbür türlü bütçe AKP için çok zor geçebilir. Grup önerisi, yoklama talep etme, karar yeter sayısı isteme, bunların hiçbiri hiçbir yerde yer almıyor. Ortak bütçe yapma anlayışımız gereği, Türkiye yararına olan ve bir takvim yapmanın gereği bunları istemeyi düşünmüyoruz. Ama burada asgari müzakere şartlarının sağlanması lazım. AKP'nin, şu ana kadarki tavrı,' Cumhurbaşkanı'na eleştiri olsa kürsüye yürürüm, sen AKP'ye böyle diyemezsin dersen seni konuşturmam, konuşma olanaklarını ortadan kaldıracak kadar gürültü çıkarırım...' Muhalefete bunu yapmaya kalkarlarsa, yapılanın karşılığını en az o düzeyde vermeye devam edeceğiz. Eğer öyle bir şey yaparlarsa bütçe onlar için çok zor geçebilir. CHP bu konuda son derece kararlı."

-"Masanın dört ayağı olur"

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Özel, o masada, içinde bulundukları pozisyonu tarif ettiklerini belirtti.

Özel, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Başkanlık olmayacaksa ben bu masayı deviririm" diyerek, masayı devirdiğini, şimdi yeniden kurmak istediğini savundu.

Her masa gibi bu masanın da dört ayağı bulunduğunu ifade eden Özel, şöyle devam etti:

"CHP'nin oturacağı masanın dört ayağının her bir ayağı anayasanın ilk dört maddesidir. Her masanın üzerinde temel kaide olur, o da parlamenter sistemdir. Böyle bir masa kurarlarsa otururuz. İlk dört maddesinin, dört ayağını oluşturduğu, parlamenter sistemi de ana kaidesi olduğu masada oturup her şeyi enine boyuna konuşabiliriz. Parlamenter sistemden de dört maddeden de taviz veremeyiz, zaten öyle olursa masa oluşmaz. Böyle bir masa kuruyorlarsa CHP o masada, ilk oturur, son kalkar. Ama siz, ilk dört maddeyi ihlal eder, parlamenter değil başkanlık sistemi derseniz o zaman bu masa oluşmamış olur. Zaten masayı deviren Meclis Başkanı yeni masa kuracaksa, nasıl kuracağını biliyor. Dört ayak ve bir tabla koyması gerekiyor. "


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.