Çin-Japonya ilişkileri

Çin-Japonya ilişkileri
İki ülke arasında uzun bir aradan sonra dışişleri bakanlığı düzeyinde görüşme gerçekleştirildi

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi.

Vang, resmi temaslar kapsamında Çin'de bulunan Kishida ile başkent Pekin'deki Diaoyütay Devlet Konukevi'nde görüştü.

Görüşmede, Vang, Çin ve Japonya'nın komşu ülkeler olduğunu vurgulayarak, "Çin, Japonya ile sağlıklı ve istikrarlı bir ilişki geliştirmek istiyor" diye konuştu.

Kishida'nın gelişinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Vang, ziyaretinin Çin-Japonya ilişkilerinde fiili ilerleme kat edilmesinde olumlu bir rol oynamasını umduklarını vurguladı.

Vang ayrıca, Japonya tarafının iyi bildiği nedenlerden ötürü tarihi ilişkiler ve bölgesel sorunlar üzerinden Çin-Japonya ilişkilerinin çıkmaz bir noktaya gittiğini ifade ederek, ilişkileri düzeltme çerçevesinde Japonya'nın ilk adımı atmada istekli olduğunu gösterdiğini ve bu noktada Kishida'nın görüşünü dinlemeye hazır olduğunu kaydetti.

Vang, tarafların karşı karşıya gelmek yerine işbirliği yapması, taahhütlere sadık kalınması ve tarihi gerçekler ile yüzleşmenin ikili ilişkilerin temeli olması gerektiğini vurguladı.

Kishida da Vang ile görüşmesinde tarafların siyasi olarak daha fazla resmi ziyaret gerçekleştirmesini görmek istediğini belirtirken, Japonya'da yaşanan son depreme ilişkin Vang'ın taziye dilekleri için teşekkür etti.

Öte yandan, Japonya tarafının dışişleri düzeyinde en son Çin ziyareti dört yıl önce gerçekleşmiş, aynı düzeyde Çin tarafının ise son ziyareti 2009'da olmuştu.

İki ülke ilişkilerini geliştirmek adına da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2014 Kasım'da Pekin'de düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi ve 2015'te de Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki Asya-Afrika Liderleri Zirvesi'nde bir araya gelmişti.

Doğu Çin Denizi'nde Çin'in "Diaoyü", Japonya da ise "Senkaku" olarak bilinen ada sorunu ve Japonya'nın, Güney Çin Denizi'nde Çin'in egemenlik tartışmalarına müdahil olması gibi bölgesel sorunların yanı sıra bölgede Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda izlediği tutum ve bunun üzerinden tarafların zıtlaşması meseleleri ikili ilişkileri açmaza sokuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.