Çin-Rusya ilişkileri

Çin-Rusya ilişkileri
Çin Dışişleri Bakanı Vang 'ın Rusya temaslarında Kore Yarımadası ve Suriye sorunu görüşülecek

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin Rusya temaslarında Kore Yarımadası ve Suriye sorununun görüşüleceği açıklandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, olağan basın toplantısında, Rusya'da bulunan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ana gündem maddeleri arasında Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması ve Suriye sorununun bulunduğunu söyledi.

Hong, Vang Yi'nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşeceğini belirterek, ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel sorunların ele alınacağını ifade etti.

Güney Çin Denizi tartışması

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'ın, Çin'in, tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları'nda karakollarıyla gerekli savunma amacının ötesinde "askeri faaliyetlerini" planlayacağı altyapıyı inşa ettiği açıklamasına ilişkin Hong, Çin egemenliğinde bulunan ilgili ada üzerindeki faaliyetlerinin kısıtlı ve gerekli savunma amacı taşıdığını yineleyerek, uluslararası yasalar çerçevesinde Çin'in kendi toprağını savunma hakkı olduğunu dile getirdi.

Hong ayrıca, ABD'ye ilgili konuda asılsız söylemlerde bulunmaktan kaçınması çağrısı yaptı.

Öte yandan Hong, ABD'nin, Tayvan'a iki donanma fırkateyninin satışının onaylandığı açıklamasına ilişkin de ABD'nin, şuan için Tayvan'a silah satışı planının bulunmadığını söylediğini ve konuya ilişkin herhangi bir açıklamasının da olmadığını kaydetti.

ABD'nin Tayvan'a silah satışı konusunda Çin'in pozisyonunun tutarlı, açık ve değişmez olduğunu söyleyen Hong, konuya ilişkin ABD'den tam bir açıklama beklediklerini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.