"Coğrafi İşaret" tescilli "Konya Tiridi" tarifi

"Coğrafi İşaret" tescilli "Konya Tiridi" tarifi
Konya Tiridi, "Coğrafi İşaret" tescilli bir lezzettir. Konya Tiridi nasıl yapılır? Konya Tiridi tarifi.

Geleneksel Konya mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alan Konya Tiridi; kemikli kuzu eti, tandır ekmeği, mor soğan, süzme yoğurt, sarımsak, domates, yeşilbiber ve tuz kullanılarak üretilen yapılan bir yemektir.

Konya Tiridi, üzerine et suyu dökülüp sumak, nane ve maydanoz serpildikten sonra servis edilir.

Geçmişi eskiye dayanan Konya Tiridi, "Coğrafi İşaret" tescilli bir lezzettir. İşte "Coğrafi İşaret" tescilli Konya Tiridi tarifi.

MALZEMELER / 4 kişilik

  • 750 gr kemikli kuzu eti
  • 1,1 lt su
  • 2 adet tandır ekmeği
  • 300 gr süzme yoğurt
  • 100 gr mor soğan
  • 200 gr domates
  • 120 gr yeşilbiber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 6 gr sumak
  • 5 gr nane
  • 8 gr tuz

konya-tirit.jpeg

YAPILIŞI:

Kemikli kuzu eti bir tencerede 1 litre su ve 4 gr tuz ile etler kemiklerden kolayca ayrılıncaya kadar yaklaşık 45 dakika haşlanır. Haşlama suyu süzülerek daha sonra kullanılmak üzere muhafaza edilir. Etler kemiklerden ayrılır.

Tandır ekmekleri kuşbaşı boyutunda kesilerek bir kaba konulur. Soğanlar ince bir şekilde dilimlendikten sonra üzerlerine 2 gr tuz serpilir. Avuç içinde sıkılıp acı suyu uzaklaştırıldıktan sonra yıkanır.

Yoğurda 100 ml su ve rendelenmiş sarımsak eklenerek homojen bir hale gelene kadar karıştırılır. Ekmeklerin üzerine sırasıyla soğanlar, sarımsaklı yoğurt, ince bir şekilde doğranan domates ve yeşilbiber ile kemiklerinden ayrılan etler yayılır. Üzerine haşlama suyu gezdirildikten sonra sumak, nane, 2 gr tuz ve ince kıyılmış maydanoz serpilerek servisi yapılır.

Afiyet olsun

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.