1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Çölyak hastalarına Gaziantep mutfağı
Çölyak hastalarına Gaziantep mutfağı

Çölyak hastalarına Gaziantep mutfağı

Gaziantep'te çölyak hastaları için Büyükşehir Belediyesince Glutensiz Mutfak Kursu düzenlendi- Ekmekten lokma tatlısına, makarnadan şerbetli tatlılara kadar pek çok alanda yeni lezzetin yapıldığı kursla, kentteki 2 bin 500 çölyak hastasının kentin lezzetl

A+A-

GAZİANTEP (AA) - ADSIZ GÜNEBAKAN - Zengin mutfağı UNESCO tarafından tescillenerek "Gastronomi Şehri" unvanına layık görülen Gaziantep'in birbirinden farklı lezzetlerini artık çölyak hastaları da tadabilecek.

Buğday, arpa ve yulaf gibi tahılların içindeki glutene hassasiyetleri nedeniyle her lezzeti gönüllerince yiyemeyen çölyak hastaları için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) kapsamında Glutensiz Mutfak Kursu düzenlendi. Kursa katılan kursiyerler, çölyak hastaları için tatlısından tuzlusuna pek çok lezzeti glutensiz yapmayı öğrendi.

Kurs öğreticisi şef Süleyman Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 2 bin 500 çölyak hastası bulunduğunu belirtti.

Çölyak hastalarının günlük yaşamlarında yemek konusunda çok seçici davrandıklarını anımsatan Engin, kursla onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Gaziantep mutfağında ekmeğin ayrı bir yeri olduğunu hatırlatan Engin, "Gaziantep artık gastronomi şehri. Çok zengin bir mutfağa sahip bir kent. Böyle bir şehirde çölyaklı olmak inanılmaz zordur. Çünkü burada her şey ekmektir. Dürüm çok yaygın. Bu kursla hastalarımız biraz olsun mutfaklarını daha da çeşitlendirecekler." dedi.

Kursta katılımcılara teorik ve pratik bilgiler anlatıldığını aktaran Engin, şunları belirtti:

"Kursiyerlerimizi, mutfağa almadan önce bir sınıfa alıyoruz, onlara çölyak hastalığını ve glutensiz mutfağı anlatıyoruz. Glutensiz yemek pişirirken nelere dikkat etmelerini gerektiğini söylüyoruz. Kursiyerlerimizi eğitimin ardından mutfağa alıyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çölyak hastalarının en büyük sıkıntısı unlu mamulleri bulamıyor olmaları. O nedenle ekmek ve hamur pişirme tekniklerine yoğunlaşıyoruz. Glutensiz ekmeği yapmak glutenli ekmeğe göre bir hayli zordur. Bunun için nasıl daha kolay ve pratik ekmek yapılır uygulamalı olarak anlatıyoruz."

- Çölyaklılar ilk kez lokma tatlısı yedi

Engin, GASMEK'in mutfağında Gaziantep'in önemli yemeklerini glutensiz hale getirdiklerini anlatarak, "Kursiyerlerle hamur yoğurup ekmek pişirdik, makarna yaptık. Gaziantepliler şerbetli tatlıyı çok severler. Lokma dökmeyi başardık. Hayatında hiç lokma tatlısı yememiş çölyaklılar vardı. Onlar için lokma tatlısını yaptık. Glutensiz beslenme zorunluluğu olan kursiyerlerimiz ilk defa lokma tatlısı yedi." diye konuştu.

Çölyak hastası kursiyerlerden 56 yaşındaki Mahmut Devamlı, kurs ile pek çok lezzeti yapmayı öğrendiklerini ifade ederek, "Glutensiz lokma tatlısı yapmayı hiç düşünmemiştik. Sadece ekmek ve bazı yemekleri yapıyorduk. Burada hem lokma tatlı yapıldığını öğrendim hem de ilk defa lokma tatlı yemiş oldum. Sürekli gördüğümde yemek isterdim ama malum dışarıdan bir şey yiyemiyoruz." dedi.

Kursiyerlerden Tuba Siya da kursta çok çeşitli yemekleri yapabileceklerini öğrendiğini belirterek, bundan sonraki yaşantısında sofraya daha mutlu oturacağını vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT