Ereğli’nin “il” rüyası Menderes’e dayanıyor

Ereğli’nin “il” rüyası Menderes’e dayanıyor
Ereğli’nin 30 şehirden daha büyük bir ilçe olduğunu söyleyen Başkan Özgüven, “Merhum Menderes’ten il olma sözü alınmış, Özal ve Demirel de bu sözü verdi. İl olma beklentimiz her daim var ama buna kendimizi kaptırıp boşa zaman harcamamalıyız" dedi

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, Pusula TV’de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan Uğurlu Gündem isimli programa konuk oldu. Çekimleri Dar-ı Lezzet Etliekmek Sarayı’ndan yapılan canlı yayında deneyimli gazeteci Uğur Özteke ile keyifli bir sohbete imza atan Başkan Özgüven, Ereğli’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı.

Açıklamalarına kendini tanıtarak başlayan Özgüven, “1967 yılında dünyaya gelmişim. İlk ve ortaokulu Ereğli’de lise eğitimini ise Çumra Ziraat Meslek Lisesinde aldım. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde lisans ve Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalında ise yüksek lisans eğitimini tamamladım. Ziraat Yüksek Mühendisiyim, uzun yıllar tarım sektöründe çalıştım, Ereğli’nin yerlisiyim. Ereğli’ye hizmet etmek nasip oldu” dedi.

EREĞLİ’Yİ ŞEHİR KİMLİĞİNE KAVUŞTURMALIYIZ

Ereğli’nin il olma durumuyla ilgili beklentilerin olduğunu ancak şuan ki konjonktürde bunun mümkün gözükmediğini söyleyen Başkan Özgüven, “Ereğli şu an itibariyle 30 vilayetten büyük bir ilçe. Coğrafi konum ve potansiyel anlamıyla da her zaman halkın beklentisi var. Bu beklenti taa rahmetli Menderes dönemine kadar dayanır. Dün Agop Mıhçı isminde bir amcamız ziyaretimize geldi. İhtilaldan önce rahmetli babasının da içinde yer aldığı bir heyet Menderes’e gitmiş ve Ereğli’nin il olması için söz alınmış. Ancak 4 ay sonra 1960 İhtilalı olmuş. Özel ve Demirel’den de Ereğli için vilayet sözü verilmiş. Bizim il konusuna çok fazla kendimizi kaptırıp boşa zaman harcamamız gerekir. Hepimizin mutlaka bir isteği var, Ereğli il olsun diye beklentimiz var ama bunu beklerken de hazır olmamız gerekir. Bir ilde ne olması gerekiyorsa onun olması için çalışıyoruz. Büyükşehir Yasasının da etkisiyle Ereğli’yi şehir kimliğine kavuşturmanın mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

ozkan-ozguven-(2).jpeg

TARIM FUARI EREĞLİ’YE DEĞER KATTI

Ereğli’deki önemli belediyecilik çalışmalarına dikkat çeken ve geleneksel hale getirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na özel bir parantez açan Başkan Özgüven, “Eskiden belediye yol, kaldırım yapar, çöp toplardı. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul’daki belediyecilik çalışmasının ardından belediyecilik anlayışı değişti. Bugün bambaşka noktalara ulaştı. Ereğli’de de biz bu minvalde çalışmalar yapıyoruz. Yapılan çalışmaların Ereğli’ye katma değer katması gerekiyor. Bizim en önemli çalışmalardan birisi Tarım ve Hayvancılık Fuarı’dır. Kapalı Pazar alanında 4 gün fuar ve festival düzenledik. Güzel sonuçları oldu. Ereğli için sözü olanların fikirlerini aldık. Çoğu Ereğli dışından gelen 110 firma katıldı. Ziyaretçi sayısı memnun edici düzeydeydi. Gelecek yıl takvimi daha öne alıp fuarı daha etkin kılmak arzusundayız” dedi.

EREĞLİ’DE BEKLENTİ ÇOK YÜKSEK

Ereğli’nin yapı gereği yüksek beklentileri olan bir ilçe olduğunu da söyleyen Başkan Özgüven, “Ereğli kozmopolit bir ilçe. Dışarıdan göç alan bir şehiriz ve farklı bir profil var. Beklenti yüksek ve taleplerini bir an önce gerçekleşmesini bekleyen bir vatandaş kitlesine sahibiz. Biz partili olsun olmasın herkese hizmet götürmenin uğraşındayız. Ereğli’de iki dönem üst üste seçilen kimse yok. Ereğli seçim noktasında çok titiz ve hata yapmıyor. Demek ki halk görevi iyi yapmadın mı seni değiştiriyor. Ereğli’deki yüksek beklentinin de farkında olarak sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herkese hizmet götürüyoruz, siyasi tercih, sandık tercihi gibi faktörleri asla göz önünde bulundurmuyoruz; ama çocuklarımıza, kadınlarımıza ve engelli vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiziki belediyeciliğin yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmalara da önem verdiklerini söyleyen Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, “Ereğli’de 5 binden fazla hanım kızımızı, ablalarımızı Konya’ya getiriyoruz. Bunların içerisinde ilk defe Konya’ya gelen var. Rehber eşliğinde Hz. Mevlana’nın türbesini, Kelebekler vadisini ve şehrin diğer tarihi ve turistik yerlerini gezdirip, karınca kaderince yemek ikramında bulunuyoruz. Müthiş geri dönüşler, memnuniyetler var. Yine gençlerimiz için eğitim ve kültürel çalışmalar yapıyoruz. Engelli kardeşlerimiz ve ailelerine yönelik çalışmalar neticesinde o insanların yüzündeki mutluluğu görmek, gözlerindeki memnuniyete şahit olmak tüm çalışmaların ödülüdür. Biz Türkiye’de down kafeyi ilk kuran yerlerden birisiyiz. Hobi bahçelerinin bir kısmını engelli kardeşlerimize tahsis ettik” diye konuştu.

ozkan-ozguven-(1).jpeg

KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK

Kadın girişimcilere önemli destekler verdiklerini de söyleyen Başkan Özgüven, “Göreve geldikten sonra kadın girişimciler derneği kurduk. Ereğli merkezinde alan oluşturduk. Satış stantlarında, haftada bir gün hanımefendiler evlerinde yaptıkları salça, erişte ya da el işi gibi el emeği alınteri ürünleri burada satma, evlerine ekmek götürme imkanı buluyorlar. Biz bu işi daha profesyonel yapmak, atölyeye döndürmek istiyoruz. Doğal, organik, ticari mantıktan uzak ve kaliteli ürünlere ilgi her geçen gür artıyor. Biz de İçişleri Bakanlığı DerneklerDaire Başkanlığı’na proje gönderdik. Hanımların eğitimi ve imalathane kurulmasına yönelik bir proje. 87 bin lira bütçe aldık. Biz de belediye olarak katkı yapıp bu atölyeyi faaliyet geçiriyoruz. Bu işin daha profesyonelce olması için çalışıyoruz. Kadınlarımız da bu merkezi benimsedi. Yankıları güzel, yeni projeyle birlikte amatör ruhu kaybetmeden daha profesyonel çalışma gerçekleştireceğiz. İnternet aracılığıyla siparişler alınıp, İstanbul’daki Ankara’daki müşterilere kargo yoluyla bu ürünler ulaştırılacak” dedi.

ÜÇ KUŞAK BİR ARADA FİLM İZLEDİ

Ereğli’de yapılan yazlık sinema projesine de değinen Başkan Özgüven, güzel paylaşımlara vesile olan bu projeyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Ereğli’de bizim çocukluğumuzda da hatırlarım, yazlık sinemalar vardı. İnsanlar ailece giderdi. Bu proje fikri doğunca İstanbul’dan sektöre yakın bir hemşehrimize ulaştık. Eski film makinesi ve perde getirmesini talep ettik. Neticesinde 10 gün boyunca klasik filmlerin gösterimini yaptık. Üç kuşak bir arada yazlık sinemada film izledi. Güzel paylaşımlara vesile oldu. Üniversite eğitimi alan bir kızımız anne ve babasının 30-40 yıl önce yazlık sinemaya gittiğini ilk defa duymuş hatta bunu yaşama imkanı buldu. Bu tür etkinliklerimize devam edeceğiz.”

Ereğli’nin yarış atları yetiştiriciliğinde de önemli bir merkeze olduğunu ve Türk kültüründe önemli yeri olan atçılığın halka indirgenmesi için yapılan projelere değinen Başkan Özgüven, “Ereğli yarış atlarının özellikle de İngiliz Yarış Atlarının yetiştirme merkezi. Ereğli’de 20’den fazla profesyonel at çiftliği var. Serdar Adalı ve Mehmet Karamehmet gibi önemli isimlerin çiftlikleri var. Yine son dönemde at pansiyonculuğu gelişti. At ve seyisi geliyor, burada yarışlara hazırlanıyor. 3 yıldır Adana Hipodromunda Ereğli Belediyesi adına yarışlar düzenleniyor. Son olarak 26 Eylül’de yapılan bu yarışlar büyük ilgi görüyor.

Biz de atçılığın vatandaşla bütünleşmesi ve daha çok tanınması için atlı spor kulübü yaptık. Bir tarafta kır düğün salonu diğer yan da atlı spor kulübü. Nezih ortamda keyifli etkinlikler oluyor. Atın bizim kültürümüzde önemli bir yeri var. Çocuklarımızın bu kültüre dahil olması için güzel bir proje” dedi.

EKONOMİK GELİŞİM DE ÖNEMLİ

Başkan Özgüven programın sonunda Ereğli için hayallerini sıralayıp, ekonomik anlamda ilçenin gelişimine katkı sağlayacak organize sanayi bölgesinde gelinen son noktayı anlattı: “Ereğli için hayalim; altyapısı bitmiş kent kimliğini kazanmış ve bunun üsteni tanınan cazibe merkezi olmuş bir şehir olmasını istiyorum. Sosyal ve kültürel alandaki gelişimin yanın sıra Ereğli’nin ekonomik açıdan da gelişmesi gerekiyor. 1. Organize sanayimiz Ereğli ölçeğinde çok küçük. 2.Organize Sanayi’nde ise 60 parsel önemli firmalara tahsis edildi. Ekonomiye önemli katkı sağlayacak. Sanayi alanında da öne çıkmak istiyoruz.” 

  

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.