Hackerlar uçakları düşürebilir!

Hackerlar uçakları düşürebilir!
Kalifornia Üniversitesi tarafından gercekleşen bir araştırmada uçaklarda çok büyük bir emniyet açığı belli oldu . Araştırmacıların yapmış olduğu çalışmada hackerların uçakları düşürebileceği belli oldu .

news.com.au yaptığı habere göre nihayet dönemlerde birden fazla uçak kuruluşu uçaklarda uçuş tabletleri kullanmaya başladı. Bu tatbikat sayesinde pilotlar hava trafiğini, uçuş ve denetim listelerini çok fazla basit bir biçimde takip edebiliyor. 

İlk başlarda bu işlevi ucuz maliyeti olan geleneksel navigasyonlarla yapılırken şimdilerde ise uçuş tabletleri çok fazla popüler. iPad uygulamaları günümüzde Qantas ve America Airlines havayolu şirketleri tarafından da kullanılmaktadır. 

Hackerlar, uçak ve hava trafik kontrolü arasındaki şifreyi ADS-B sinyalleriyle kırarak iPadlere bağlanabileceği iddia edildi.Hackerlar tehlike yaratan bu sinyallerle kokpitteki pilotların iPadlerine sızıp veri (bilgi) yüklemeyi başarabilirse hava trafiğini ya da hava durumununun bilgilerini değiştirebilecek. Bu da uçaklarda çok büyük bir tehlike demektir. Bu vaziyet siz havadayken bambaşka yerlere ya da havaalanlarına inmeniz demektir.

Bu gelişme akıllara 8 Mart 2014'te kaybolan ve hala bulunamayan Malaysia Airlines 370 sefer sayılı uçuşu getirdi. Şayet uçağın pilotları iPad kullanarak uçuş bilgilerini takip etmişse bu yöntemle uçuş verileri değiştirilip Malezya uçağının düşürülmüş olabileceği iddia edildi.Hackerlar uçakları düşürebilir!

 

Kaynak: sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.