Hafız Ahmet Doğan: Hafızlıkta disiplinden taviz verilmemeli

Hafız Ahmet Doğan: Hafızlıkta disiplinden taviz verilmemeli
Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda Hafız Ahmet Doğan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kur’an kursunda gece hocalığı yapan Hafız Ahmet Doğan, hafızlıkta disiplinden vazgeçilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Öğrencileri bunaltmayacak şekilde disiplinden taviz verilmemeli. Telefon, tablet konusu gerçekten üstünde durulması gereken bir durum” dedi.

Ezberlemek, zihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak, korumak anlamındaki "h-f-z" kökünden türeyen hâfız, ezberleyen, zihninde tutan, saklayan, koruyan demektir. Peygamber Efendimiz (SAV)'den sonra kıyamette şefaat etme haklarının olduğu sahih hadislerle mevcut olan hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlattılar. Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda Hafız Ahmet Doğan ile söyleşimiz şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Ahmet Doğan. Selçuklu Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Kur’an kursunda gece hocalığı yapıyorum. 50 yatılı öğrencimiz var. Onlara dini eğitimler veriyoruz. İlgileniyoruz.

kuran-i-kerimin-anlami-kerim-isminin-anlami-nedir-1597649832-5784.webp

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

Ortaokulu bitirdim. 1 sene yüzüne okudum. 16 yaşında da hafızlığa başladım. 1 yılda hafızlığı bitirdim. 1 yılda hafızlığımı sağladım. 18 yaşında da hafızlık sınavına girdim ve kazandım.

Hafızlık eğitimini nereden aldınız?

Hafızlık eğitimimi Havzan Nuraniye Kur’an Kursu’nda aldım.

Ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

En başta ezberleyeceğim sayfayı yüzünden 20-30 kere okurdum. Daha sonra sayfanın alt kısmından başlardım. En son satırı 5-10 kere okurdum. Ezberlerdim. Sonra diğer satırı ezberlerdim. Onları birleştirir diğer satıra geçerdim. Öyle öyle tüm sayfayı birbirine örerek ezberlememi tamamlardım.

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Bir arkadaşımın kardeşinin Kur’an kursunda Kur’an-ı Kerim’i 15’er cüzden ikiye bölerek ezberleme yapıyorlarmış.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Peygamber Efendimiz, ‘Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteniniz’ diyor. Allah’ın rızasını kazanmak en önemli amaç. Birde hafızlık öyle bir şey ki 70 kişiye şefaatçi olma durumun var. Birde Allah herkese nasip etmiyor. Zor bir iş. Kur’an-ı Kerim’i okumak, hatmetmek herkese nasip olmuyor. Hafızlık eğitimi alırken gerçekten çok zorlandık. Daha sonra Allah zihnimizi açtı, başardık. Olmak isteyen herkese inşallah nasip olur güzel bir duygu.

Hafız olmak için belirli bir yaş aralığı var mıdır?

Her yaşta hafız olmak mümkün. Bizim mahallede cemaatin birisi 65 yaşında hafızlığını bitirdi.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Azim, gayret, sabır ve hırs. Biz eğitim aldığımız dönemde arkadaşlarımızla yarışırdık. Sen şu kadar ezberledin ben bu kadar ezberledim diye. Birbirimizi teşvik ederdik. Ama en önemlisi hangisi diye soracaksan kesinlikle sabır derim. Çünkü çok zorlanıyorsun. Öyle sayfalar denk geliyor ki birbirine benzer, ayetler birbirine karışıyor. Allah affetsin ‘üff yeter nefes almam lazım’ dediğin zamanlar oluyor. Bırakacağım diyenler bile oluyor. Vicdan el vermiyor. Kur’an kendine bağlıyor yarım saat sonra açıyor kaldığın yerden devam ediyorsun.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Bizim zamanımızda disiplin daha fazlaydı. Teknolojiye ulaşım da çok küçük yaşlara düştüğü için hafızlıkta hafif bir zayıflama var. Allah’tan Konya’mız bu konuda her zaman başı çeken illerden olmuştur. Şuan Konya’da yaklaşık 4 bin hafızlık eğitimi alan öğrenci var. Günümüz zamanına göre çocuklar bu yaşta ailesinden uzak, oyundan, telefon, bilgisayardan uzak buralarda yatılı kalıyorlar. Bir emek veriyorlar.

Velilerin hafızlık eğitimi ve Kur’an kursuna tutumu nasıl?

Velilerimizin bizlere ve Kur’an kurslarımıza güvenleri Allah razı olsun devam ediyor. Aileler Allah razı olsun sürekli geliyorlar. Çocuklarının gelişimini soruyorlar, takip ediyorlar. Bizlere hocam size güveniyoruz, sizlere emanet ediyoruz diyorlar. Ailelerimiz çok tutumlu. Çocukları fazla ders verirlerse ödüllendirirler. Bunlar da bizleri de hem mutlu ediyor hem de motive ediyor. Kurs olarak bizlerde çok ders verenlere müdürümüz harçlık veriyor. Ödül veriyoruz.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Bir arkadaşımız hafızlık ezberi yaparken Bakara Suresi’nde ‘Sel beni israile’ diye bir kısım var. Oraya sürekli sal beni israile diyordu istemsizce. Düzeltemiyordu. Allah rahmet eylesin rahmetli hocamız İsmail Ketenci Hocamız, dersini dinlerken sürekli sal beni israile dediği için arkadaşımız, ‘oğlum salmam seni israile’ demişti. Çok gülmüştük. Halen unutmam. Kızarak, döverek Kur’an eğitimi olmaz. Çocuğu soğutursun. Önemli olan çocuğa doğruyu güzel bir şekilde anlatmak, yönlendirmek.

Daha iyi hafızlık için öneri veya teklifleriniz nelerdir?

Disiplinden vazgeçilmemeli. Öğrencileri bunaltmayacak şekilde disiplinden taviz verilmemeli. Telefon, tablet konusu gerçekten üstünde durulması gereken bir durum. Bizlerde kursumuzda aileleri ile konuşmaları için 1 saat telefonlarını veriyoruz. Teneffüs arasında isteyen top oynuyor. İsteyen ailesi ile konuşuyor. Vermesek çocuklar bunalacaklar. Eğer telefonları almazsak bu sefer derslerine mani olacak.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan, nefsimizi terbiye etme ayı, ibadet ayı. Konya’da özellikle bambaşka. İftar programları, camilerimizdeki sohbetler, mukabeleler. Çarşıda toplu iftarlar. Sahur, iftar programları. Her gün selalar veriliyor. Hafızlar evlere davet ediliyor. Hatim okutuluyor. Gerçekten 11 ayın sultanı.

( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.