Her İşin Bir Bileni Vardır

Her İşin Bir Bileni Vardır
“Doğru Tercih, Doğru Hedef” sloganıyla yola çıkan, dershanelerin kapatılmasıyla sektördeki boşluğu en iyi şekilde kapatan Modern Eğitim Sınav Merkezi Özel Öğretim Kursu

Genel Müdürü Erdal Handemir ile dershanelerin kapanmasıyla ortaya çıkan temel lise ve özel öğretim kursunu konuşarak sistemin işleyişi hakkında önemli bilgilere ulaştık. Handemir yeni eğitim sistemini tüm ayrıntılarıyla yaptığımız röportajda anlatarak Modern Eğitim Merkezi Özel Eğitim Kursu’nu yakından tanıttı.

Emine Şeyma Yıldız'ın Röportajı

Modern Eğitim Sınav Merkezi Özel Öğretim Kursu’nu sizden dinlemek istiyoruz…

1 Eylül 2015 itibariyle dershaneler faaliyetlerine son verdi. Bu kapsamda dershaneler iki şekilde dönüşüme uğradı. Temel lise ve özel öğretim kursu olarak... Bizim kurumumuz da 1 Eylül’den itibaren özel eğitim kursu olarak faaliyetlerine başladı. Özel eğitim kursları Türkçe, Matematik ve Fizik olmak üzere üç bilim grubunda ders verebiliyor.  Seçilmiş dersten haftada en az 3 saat, en fazla 8 saat verilebiliyor. Konya merkezde dört resmi özel eğitim kursu var. Bu kursu veren etüt eğitim merkezleri resmi değiller. Bu konuda öğrencilerin bilinçli olmaları gerekiyor. Biz YGS-LYS-9. 10. VE 11. sınıfların programlarına başladık. Ön kayıtlarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir.

rop-(5).jpg

“DERSHANELERİN YÜZDE 80’İ TEMEL LİSEYE DÖNÜŞTÜ”

Özel Öğretim Kursu kavramı nasıl ortaya çıktı?

15 Temmuz’da Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılması kararını iptal etmesinin ardından Özel Öğretim Kursu hızlı bir şekilde ortaya çıktı. Dershanelerin iki alternatifi vardı. Ya temel liseye dönüşecekti ya da kapanacaktı. Özel öğretim kursu ortaya çıkınca dershanelere bir alternatif daha doğdu. Konya’da eski dershanelerin yüzde 80’i temel lise oldu. Geriye kalan 4 dershanede özel öğretim kursu olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Peki, tamamen yok olan dershaneler oldu mu?

Evet. Sektörde 4-5 kurum faaliyetlerine son verdi.

rop-(6).jpg

Özel Öğretim Kursu’nun dershaneden farkı nedir?

Dershanede her dersi verebiliyorduk ama özel eğitim kursları sadece seçilmiş üç dersi verebiliyor. Biz kurum olarak Türkçe-Matematik ve Fizik bilim grubunu seçtik. Bu kapsamda hem 9. 10. Ve 11. sınıflara hem de YGS-LYS gruplarına hizmet veriyoruz. Özel öğretim kursları aslında dershaneciliğin devamı… Çünkü diploma mecburiyeti var. Milli Eğitim Okulu’na gitme mecburiyeti var.

Mezun öğrencilere eğitim vermiyorsunuz sanırım…

Mezun öğrencilere de eğitim veriyoruz tabi. Özel öğretim kurslarıyla, temel liselerin farkı burada ortaya çıkıyor aslında. Özel eğitim kursları Pazar günleri hariç haftanın altı günü faaliyet gösterebiliyor. Temel liseler mezun öğrencilere sadece Cumartesi ve Pazar günleri eğitim verebiliyorlar. Biz ise haftanın altı günü eğitim verebiliyoruz. Bu da öğrenciler için avantajlı bir şey.

rop-(7).jpg

Sadece üç ders verilebildiğinden bahsettiniz. Diğer derslerin açığı nasıl kapanacak?

Diğer dersleri vermemize Milli Eğitim Bakanlığı müsaade etmiyor. Öğrenciler diğer dersleri farklı kurumlardan alabilirler. Öğrenci altı ders almak istiyorsa üçünü bir kurumdan diğer üçünü başka bir kurumdan almak zorunda...

Bu durum sizce öğrencinin karmaşa yaşamasına neden olmayacak mı?

Bilinçli öğrenci ana üç dersi aldıktan sonra kalan dersleri kendisi halledebilir. Geçmiş dönemdeki dershanecilik sistemine göre soruyorsanız özel eğitim kursları biraz daha geri planda kalıyor.

rop-(10).jpg

“BU AY KAYITLARIN ARTMASINI BEKLİYORUZ”

Dershanelerin kapanmasıyla birlikte ortaya çıkan bu sisteme öğrencilerin gösterdiği ilgi nasıl?

Konya’da ortaokul ve lise kapsamında yaklaşık olarak 30 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı Milli Eğitim okullarındaki kursları tercih ettiler. Yaklaşık 2-3 bin civarında öğrencide özel sektörü tercih etti. Okullarda verilen kurslar geçmiş yıllarda da veriliyordu. Tek dezavantajı şuydu; kendi derslerine giren öğretmenler kursu verdiği için çok uzun soluklu olmuyordu.  Bu sene öğrencilerin ve velilerin kafası biraz karışık; çünkü temel liselerin ve özel eğitim kurslarının ilk yılı. Ne olacağı henüz net değil. Öyle olduğu için veliler ve öğrenciler beklemede. Bu ay kayıtların artmasını bekliyoruz.

rop-(11).jpg

Özel Öğretim Kursu ile Temel Lise arasında da mutlaka farklar vardır…

Temel liseler özel okullar gibi faaliyetlerini yürütüyorlar. Devlet 2019’a kadar bir geçiş süresi tanıdı. Özel Öğretim Kursu da Anayasa Mahkemesi’nin iptalinden sonra ortaya çıkmış bir kurum. Eski dershanecilik anlamında kurs faaliyetini sürdüren kurumlar olarak devam ediyorlar. Temel liseler sadece mezun öğrencilere kurs programı verebiliyor ama biz ara sınıf öğrencilerine de, mezun öğrencilere de kurs verebiliyoruz.

Devlet temel liselere verdiği teşvik primini özel öğretim merkezlerine de veriyor mu?

Hayır.

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düşüncenizi öğrenebilir miyiz?

20 yıllık bir dershaneci olarak dershanelerin kapatılmasından yana olan biriyim. Fakat bu sürecin ihtiyacı ortadan kaldırmakla giderilmesi daha mantıklı olacaktı. Şu anda doğum sürecindeyiz.

Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi olarak da faaliyet gösteriyorsunuz. Biraz da buna değinebilir miyiz?

2015 yılında Mayıs ayında çıkan kanun kapsamında her işin uzmanı tarafından yapılması ve belgelendirilmesi zorunlu kılındı. Çalışma Bakanlığı bir yıl süre verdi. Kurumlar 25 Mayıs 2016 tarihine kadar kendi bünyesinde yer alan personele akredite olmuş kurumlardan belge aldırmak zorundalar. Biz bu kapsamda Konya’da ilk akredite olmuş Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi (MEYEBS) olarak faaliyetlerimize başladık.

rop-(12).jpg

Konya’da ilk akredite olan Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi olarak gösterilen ilgiden memnun musunuz?

Kanundan haberdar olanlar yoğun ilgi gösteriyorlar. Fakat 2016 Mayıs ayına kadar artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.