Hububatta mantari tehlike! Konyalı çiftçiler dikkat

Hububatta mantari tehlike! Konyalı çiftçiler dikkat
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’da hububat tarımının yoğun yapıldığı bölgelerde görülen mantari hastalıklar ve sarı pas hastalığının önüne, zirai ilaçların kullanımıyla geçilebileceği ifade etti.

Hububat ekilen tarlalarda yaşanan yağışlar mantari hastalıklar oluşturarak, bitkinin gelişmesini engelliyor ve verim kaybına sebep oluyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’da etkili olan yağmur nedeniyle, hububat tarımının yapıldığı bölgelerde görülen mantari hastalıkların ve gelecek günlerde karşılaşılacak sarı pas hastalığının önüne, zirai ilaçlar ile geçilebileceğini söyledi.

‘HUBUBATTA KONTROL ŞART’

Mantari hastalıkların önüne geçmek için dönem dönem kontrollerin yapılması gerektiğinin şart olduğunu ifade eden Başkan Burak Kırıkgöz, “Yağışların devam etmesi ile bahar aylarında oluşacak sıcaklık artışları mantari hastalıkları beraberinde getiriyor. Çiftçilerimizin burada iki konuya dikkat etmesi gerekiyor. İlk olarak kök bazlı çürüme ve bir diğeri ise sarı pas hastalığıdır. Çiftçiler arazilerindeki hububatları dönem dönem bir ziraat mühendisi ile kontrol etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

sari-pas-1.jpeg

‘VERİM KAYIPLARINA SEBEP OLUYOR’

Bitkinin hastalıktan etkilenme durumuna göre bir verim kaybının ortaya çıktığını açıklayan Kırıkgöz, “Bu hastalık bitkilerin yeşil aksanlarını bertaraf ettiği için hububatta ciddi verim kayıplarına sebep oluyor. Bu nedenle ilaçlamanın öneminin altını çizmek istiyorum. İlaçlamada zaman kavramı çok önemli. Zirai ilaçların amacı tedaviden çok korumak amaçlıdır. Hastalık meydana gelmeden yapılan ilaçlama pek çok kaybın önüne geçer. Çiftçilere, hastalığın ortaya çıkmadan önce ilaçlama yapmalarını öneriyoruz.” açıklamalarında bulundu.

burak-kirkgoz.jpg

GÜBRE ZAMANINA DİKKAT!

Gübrenin bitkilerdeki verim unsurları içerisinde en büyük paya sahip olduğunun altını çizen Kırıkgöz, “Üre gübresi kullanmayan çiftçilerimiz şimdilerde geç kalmadan gübrelerini kullanmaya başlamaları gerekir. Çiftçilerimiz için üre gübresi atıldıktan sonra ot ilacı dönemi başlayacak. Çiftçilerimizin ot ilacı sürecine de çok dikkat etmesi gerekiyor. Gübre, bitkilerdeki verim unsurları içerisinde en büyük paya sahip bir üründür. Gübre konusunda çiftçilerimizin zamanı, kaliteli gübreyi ve doğru kullanım şeklini kontrol etmeleri gerekiyor” dedi. •Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.