Ic İçtaş Enerji 5 Yılda 2,5 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

Ic İçtaş Enerji 5 Yılda 2,5 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak
IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen:- "Gelecek 5 yılda enerjide toplam 2,5 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonumuz var"- "Dağıtım şirketleri toplamda devlete 13 milyar dolara dayanan bir ödeme yaptı. Bundan sonraki süreçte yatırımcılar, banka

TEKİRDAĞ (AA) - MURAT TEMİZER/HÜSEYİN ERDOĞAN - IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, son 15 yılda IC Holding olarak, yaklaşık 12 milyar avroluk yatırım yaptıklarını belirterek, "Gelecek 5 yılda enerjide toplam 2,5 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonumuz var. Bunun 500 milyon doları dağıtım tarafında 2 milyar doları da yerli kaynaklı elektrik tesisleri ve yenilenebilir enerji üzerine olacak." dedi.

Çeçen ve Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) yetkilileri, Tekirdağ'daki şirket merkezine gerçekleştirilen tanıtım gezisinde, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Yerli kaynakların payının arttırılmasının enerji arz güvenliğinin temini için önemli olduğuna dikkati çeken Çeçen, özellikle yenilenebilir kaynaklarla yola çıkılan enerji stratejilerinde yerli kaynakları tercih ettiklerini söyledi.

Yatırımcı portföyünün gelişmesi, finansörlerin desteği ve kamunun sağladığı imkanlarla enerjide ciddi bir büyüme olduğuna değinen Çeçen, şöyle devam etti:

"Yenilenebilir enerjide 2000'li yılların başından bugüne portföy olarak 10 bin megavatlardan 40 binlere çıktık. Dağıtımın ardından özelleştirmeden devraldığımız yerli kömür santralimiz var. Yeniköy, Kemerköy ortağımızla birlikte Limak grubuyla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük 3. özelleştirmesi toplam faiziyle birlikte 3 milyar dolarlık satın alma gerçekleştirdik. Bu da büyük bir sorumluluk. Son dönemde yerli kaynakların kullanımının desteklenmesini çok olumlu buluyoruz. Hükümetimiz ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, çok iyi bir şekilde ve zamanlamayla cari açık dediğimiz büyük baskıyı azaltmaya ilişkin yol haritasında ciddi ve faydalı bir şekilde ilerliyoruz. Yeniköy ve Kemerköy santralimizde bizden önceki beş senelik ortalama 5,5 milyar kilovatsaatlik bir üretim gerçekleşiyorken, özel sektörün devralmasıyla birlikte 7 milyar kilovatsaatin üzerine çıktık. Mevcut 5 bine yakın çalışanın da eğitimlerle kalitesini artırmaya çalışıyoruz."

- Dağıtıma 500 milyon dolar yatırım

Çeçen, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin rehabilitesi için de gelecek 3 yıl boyunca 2017'nin son çeyreğinde başlayacak olan 240 milyon avroluk yatırım yapacaklarını ifade ederek, mevcut yatırım planının yanında ortaklarıyla beraber 2018'in ikinci yarısında başlamayı hedefledikleri 500 milyon dolarlık ek ünite için planlarının bulunduğunu aktardı.

Son 15 yılda IC Holding olarak, yaklaşık 12 milyar avroluk yatırım tamamladıklarını anımsatan Çeçen, şunları kaydetti:

"Gelecek 5 yılda enerjide toplam 2,5 milyar dolarlık bir yatırım projeksiyonumuz var. Bunun 500 milyon doları dağıtım tarafında 2 milyar doları da yerli kaynaklı elektrik tesislerinde ve yenilenebilir enerji üzerine. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) tüm yatırımcılar gibi bizim de gündemimizde ve stratejimiz doğrultusunda pozisyon almamız gereken bir alan. Bununla ilgili finanse edilebilir, yatırımın gerçekleşebileceği, yatırımcı iştahının olabileceği ortamın hazırlığı konusunda da hem bizler hem kamu çalışmalarını devam ettiriyor. Bizler oyunun iyi ve aktif oyuncusu olduğumuz için pozisyon alacağız."

Çeçen, Yeniköy ve Kemerköy santrallerdeki verimi yüzde 76'dan yüzde 95'in üzerine çıkardıklarını dile getirerek, bin 50 megavat olan kurulu gücü de hem rehabilitasyon hem de ek üniteyle bin 500 megavata çıkaracaklarını kaydetti.

- "Bölgede 100 kişilik ilave istihdam sağladık"

Çeçen, enerjide istihdam konusunun kendileri için iki kola ayrıldığını ve bunların ek insan kaynağı yaratmak ile mevcut insan kaynağına değer yaratmak olduğunu ifade etti. Bu iki işlemi bir arada yaptıklarını vurgulayan Çeçen, "Geçtiğimiz dönemde dağıtım sektöründe istihdamda toplam 5 bin kişilik artış oldu. Bu da yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. Kendi dağıtım bölgemizde 100 kişilik ilave istihdam sağladık, bu da mevcut yapımıza yüzde 15'lik katkımız oldunu gösteriyor." dedi.

- Devlete borç kalmadı

Çeçen, TREDAŞ ile beraber tüm dağıtım bölgelerinin de devlete olan ödemelerinin en son geçen yıl aralıkta yerine getirildiğini belirterek, "Dağıtım şirketleri toplamda 13 milyar dolara dayanan bir ödeme yaptı. Bundan sonraki süreçte yatırımcılar, bankalara faiziyle birlikte yaklaşık 20 milyar dolar geri ödeme yapacak. Ortalama 6-7 yıl vadeli fakat hepsinin kendine göre bir finansman yapısı var." ifadelerini kullandı.

Çeçen, 2011'de dolar kurunun 1,80 lira iken bugün 3,50 lira seviyelerine geldiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Gelirimiz TL ancak borcumuz döviz. Biz bu riski yaşadık. Biz bununla yaşayacağız. Bunun ortadan kalkması bizim için en önemli konulardan biri. Sadece sektör için değil ülkemiz adına önemli. Türk lirası ile borçlanma olanaklarının geliştirilebileceği bir platforma gitmemiz gerekiyor. Son 15 yılda bankaların desteği, yatırımcının sermaye katkısı ve kamunun iyi regülasyon yapabilmesiyle bu işler gerçekleştirildi. Bundan sonraki süreçte yeni bir finans mühendisliği ihtiyacı ortaya çıkıyor. Türk lirası ile borçlanma olanaklarının çeşitliliği bizler için çok daha önemli."

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Genel Sekreteri Uğur Yüksel de özel sektörün kur riskini devletin üzerinden aldığını vurgulayarak, "Özel sektör yatırım yaparak kur riskini devletin üzerinden aldı. Sadece enerjide değil. Bundan sonra özel sektörün bu dinamizminin devam edebilmesi için aldığı darbeleri atlatabilmesi gerekiyor. 1,8 liradan borçlanıp 3 yıl sonra yüzde 100 artışla karşı karşıya kaldığınızda, finansal olarak bunu yönetip yapılandırmak kolay değil. Biz şimdi bunu başarıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.