IKBY'deki tüm camilerde gıyabi cenaze namazı kılındı

IKBY'deki tüm camilerde gıyabi cenaze namazı kılındı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) tüm camilerde cuma namazı sonrası Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) tüm camilerde cuma namazı sonrası Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Erbil'in en büyük camisi Celil Hayat'ta kılınan gıyabi cenaze namazında, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Emir Teker, IKBY Diyanet İşleri Bakanı Piştivan Sadık, Erbil Valisi Ümit Hoşnav ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Caminin imamı Beşir Haddad, verdiği hutbede, "Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkıyla yardım eli uzatan ilk yerlerden biri oldu. Aramızdaki Müslümanlık ve kardeşlik bağlarını korumak için yardım etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Hutbesinde Türkçe de konuşan Haddad, şunları söyledi:

"Türkiye milleti ve oradaki kardeşlerimizin başı sağ olsun. Bu felakette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerim. Onların Allah katında da şehit mertebesine yükselmelerini diliyorum. Yaralılara da yüce Allah'tan acil şifa istiyorum. Hayatını kaybedenlerin ailesine sabır ve sebat diliyorum. Allah onlara rahmet etsin. Dileriz bu gördükleri son gözyaşıdır."

- "İmkanlarımız sınırlı olsa da bu yardımlar duygularımızın ve samimiyetimizin bir ifadesidir"

Cuma namazının ardından depremde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı için saf tutuldu ve basın açıklaması yapıldı.

IKBY Diyanet İşleri Bakanı Sadık, deprem felaketinde hayatını kaybedenler için yeniden taziyelerini sunduklarını belirterek, "Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkı, komşuluk ve Müslümanlık hakkı nedeniyle herkesten önce yardıma koştu. İmkanlarımız sınırlı olsa da bu yardımlar duygularımızın ve samimiyetimizin bir ifadesidir." diye konuştu.

Erbil Valisi Hoşnav da IKBY hükümetinin yardımlar için valilikleri görevlendirdiğini hatırlatarak, "Yardımlar devam ediyor ve halkımızın ilgisi büyük. Dün gece yardımların bir bölümü gönderildi. Nakdi yardımlar için de hesap numaraları açıldı, halkımız oralara da para gönderebilir." ifadelerini kullandı.

- "Gerçekten iyi günde de kötü günde de dost, kardeş olduğumuzu gösterdiler"

Muavin Konsolos Teker, bölgenin dört bir yanında cuma namazına müteakip Türkiye'de gerçekleşen depremin kurbanları için gıyabi cenaze namazı tertiplendiğini söyledi.

Teker, "Aynı zamanda IKBY hükümeti çok hızlı bir şekilde bir yardım kampanyası kararı aldı. Bu kampanya çerçevesinde 3 vilayette de bağışlar yapılıyor. Ben buradan bölge halkına çok teşekkür ediyorum. Gerçekten iyi günde de kötü günde de dost, kardeş olduğumuzu gösterdiler." şeklinde konuştu.

- "Tüm camilerde yardım sandıkları kuruldu"

Duhok'un Cudi Camisi'nde kılınan gıyabi cenaze namazında da cami imamı Ahmed Rekani, hutbesinde depremzedeler için yardım çağrısında bulundu.

Rekani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"On binlerce aile evsiz barksız kaldı. Bugün yardım zamanı. Kıyafet, yiyecek her türlü yardıma ihtiyaç var. Pazartesi gününe kadar toplanacak yardımlar yüklenip gönderilecek. Camilerdeki sandıkları kaldırıp deprem için yardım sandığı kurduk. Vereceğiniz paralar da sahiplerine ulaştırılacaktır. Allah'ın razı olacağı ameller yapalım."

Duhok Din İşleri Müdürü Reber Nerveyi de yaptığı açıklamada, Duhok'taki tüm camilerinde Türkiye ve Suriye'de depremlerde hayatını kaybedenler için cenaze namazı kılındığını söyledi.

Nerveyi, imamların depremzedelere nasıl yardım edilebileceğini anlattığını ve tüm camilerde yardım sandıkları kurulduğunu aktardı.

- "Tüm samimiyetimizle kardeşlerimizin yanında yer almalıyız"

Süleymaniye kentindeki tüm camilerde de gıyabi cenaze namazı için saf tutuldu.

Kentteki Darüsselam Camisi imamı İrfan Reşid, hutbesinde, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım çağrısında bulundu.

Reşid, "Tüm samimiyetimizle kardeşlerimizin yanında yer almalıyız. Musibetlerle sınanıyoruz ve bu imtihan zamanımızdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.