"İki değnek bir ayak"la hayallerinin peşinden koşuyorlar

"İki değnek bir ayak"la hayallerinin peşinden koşuyorlar
Kayseri'de, çoğunluğunu terörle mücadele kapsamında uzuvlarını kaybeden gazilerin oluşturduğu ampute futbol takımının oyuncuları, koltuk değnekleriyle top koşturup, engellilere örnek olmaya çalışıyor

Yaklaşık 5 yıl önce İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan ampute futbol takımı, Anadolu Erciyes Bedensel Engelliler Kulübü bünyesinde çalışmalarını devam ettiriyor. Terörle mücadele kapsamında kol veya bacaklarını kaybeden gazilerin, rehabilitasyon sürecinde tanıştıkları futbol hayatları, kulüp bünyesindeki ampute futbol takımında sürüyor.

Futbol serüvenlerini "iki değnek bir ayak" sözleriyle özetleyen ampute futbolcular, koltuk değnekleriyle yeşil sahada topun, gerçek hayatta ise hayallerinin peşinde koşuyor. Terör mağduru gazilerin dışında, farklı nedenlerle bedensel engelli hale gelmiş futbolcular da takımla mücadele ediyor.

Geçen yıl 1. Lig'de mücadele eden ve sezon sonunda şampiyon olarak Ampute Futbol Süper Lig'e yükselen takım, maddi imkansızlıklar nedeniyle buruk sevinç yaşıyor.

Kulübün başkanı ve aynı zamanda takımın oyuncusu olan terör gazisi Ali Yavuz (41), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996'da Şırnak Silopi'de askerlik görevini yaparken mayına basması sonucu sağ bacağını diz altından kaybettiğini ve yaşamını protezle sürdürdüğünü anlattı.

"Huzurevlerinde konakladık"
Çoğunluğu gazilerden oluşan takımlarının birçok zorluğun üstesinden gelerek bugünlere ulaştığını ve bu sezon Süper Lig'e çıkmanın sevincini yaşadıklarını dile getiren Ali Yavuz, şunları söyledi:

"Zorlu bir gruptan lider olarak çıktık ancak kara kara düşünüyoruz. Çünkü takıma takviye yapmak zorundayız aksi halde tutunamayacağımızı biliyoruz. İş adamlarımıza, belediyelerimize çağrıda bulunmak istiyoruz. Gazilerden oluşan, bu vatan için bedel ödeyen arkadaşlarımıza destek olmalarını istiyoruz. Gazilerin ne yaptığını herkesin görmesini istiyoruz. Kulübümüzün hiçbir geliri yok. Sadece Bedensel Engelliler Spor Federasyonu deplasman harcırahı ödüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız deplasman maçları için bize ulaşım desteği verdi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz deplasmanlarda konaklamamız için destek oldu. Yurtlar veya huzurevlerinde kalmamızı sağladı. Daha lüks yerlerde kalmak isterdik ama maddi imkansızlıklar nedeniyle huzurevlerinde kaldık. Ama buna da seviniyorduk. 15 kişiyle aynı odada yattığımız zamanlar oldu. Hiçbir zaman bundan gocunmadık. Çünkü spor yapıyoruz ve bunu seviyoruz. Sağlam insanlar gibi koşamıyoruz ama iki değnek bir ayakla spor yapıyoruz."

Takım kaptanı Adem Serin (34) de Tunceli'de mayına basma sonucu bacağını kaybettiğini, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezindeki tedavi sürecinde ampute futbola başladığını bildirdi.

Yoğun şekilde çalışarak Süper Lig'e çıktıklarını belirten Serin, "Futbol, sosyalleşmemizi sağladı. Evde oturmak yerine spor yapıyoruz. Değişik illere gidiyoruz, yeni arkadaşlarla tanışıyoruz. Engellilerin en büyük rehabilitasyonu bence spordur. Engelliler, 'ben yapamam' diye düşünmemeli, spora yönelmeli." diye konuştu.

Takımın oyuncularından ve kulüp başkan yardımcısı Efdal Özkartal (42) ise 15 yaşında kemik kanseri nedeniyle sol bacağının kesildiğini, kulübün kuruluşunda görev aldığını ve arkadaşlarıyla takımlarının başarısı için mücadele ettiğini anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.