Irak'ta Peşmerge ile Şii Türkmen Milislerin Çatışması

Irak'ta Peşmerge ile Şii Türkmen Milislerin Çatışması
Bedir Tugayları Tuzhurmatu Şube Sorumlusu Atıf Ali, terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığının kabul edilemeyeceğini belirterek, "PKK bizim için DAEŞ gibidir. İlçe merkezi ve çevresinde bulunmaları kırmızı çizgimizdir" dedi.

Irak'ta Peşmerge ile Şii Türkmen milislerin çatışması

- Bedir Tugayları Tuzhurmatu Şube Sorumlusu Ali: 
- "PKK bizim için DAEŞ gibidir. İlçe merkezi ve çevresinde bulunmaları kırmızı çizgimizdir"
- "PKK'dan en az 3 kişiyi öldürdük. Son çatışmalarda Peşmerge bakanlığında kayıtlı olmayan ölülerin de PKK'ya ait olduğunu tahmin ediyorum"
- Tuzhurmatu İlçe Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyni:
- "PKK militanları son çatışmalarda da yar aldılar. Çatışmaların alevlenmesine daha da ilerlemesine neden olan da onlardır"

Bedir Tugayları Tuzhurmatu Şube Sorumlusu Atıf Ali, terör örgütü PKK'nın bölgedeki varlığının kabul edilemeyeceğini belirterek, "PKK bizim için DAEŞ gibidir. İlçe merkezi ve çevresinde bulunmaları kırmızı çizgimizdir" dedi.

Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK militanlarının ilçe merkezindeki çatışmalara dahil olduğunu ve onlarla sıcak temasta bulunduklarını ileri sürdü.

PKK militanlarının çatılarda keskin nişancı olarak konuşlandığını iddia eden Ali, "PKK'dan en az 3 kişiyi öldürdük. Son çatışmalarda Peşmerge bakanlığında kayıtlı olmayan ölülerin de PKK'ya ait olduğunu tahmin ediyorum. Bugün karşımıza çıksalar onları vuracağız. Çünkü biz onlarla mutabakat yapmadık. PKK eşittir DAEŞ. Tuzhurmatu merkezi ve çevresinde bulunmaları oldukça tehlikeli ve bizim için kırmızı çizgidir" şeklinde konuştu.

Peşmerge güçleri ile yapılan anlaşmada da PKK'nın ilçedeki varlığının son bulması yönünde uzlaşma sağlandığını aktaran Ali, "PKK'nın terör örgütü olması nedeniyle rahatsızlığımızı dile getirdik. Peşmerge komutanları da onları en yakın zamanda bölgeden uzaklaştıracakları sözünü verdiler" bilgisini paylaştı.

Tuzhurmatu İlçe Meclis Başkan Yardımcısı Seyit Ali Hüseyni de PKK'lıların Tuzhurmatu'daki varlıklarını sürdürdüğünü iddia ederek şunları söyledi:

"PKK militanları son çatışmalarda da yar aldılar. Çatışmaların alevlenmesine daha da ilerlemesine neden olan da onlardır. Buradaki varlıklarını kabul etmiyoruz. Tuzhurmatu ilçesindeki durumun normalleşmesini bekliyoruz. Daha sonra buradan uzaklaştırılmaları için yasal haklarımızı kullanacağız."

-Ateşkes sağlandı

Peşmerge ve Şii Haşdi Şabi komutanları arasında Tuzhurmatu yerel yetkililerinin de katıldığı görüşmede "İlçedeki tüm taraflardan oluşan ortak bir gücün oluşturulması, olayları başlatanların tespit edilip yargıya teslim edilmesi, her iki tarafça alınan rehinelerin serbest bırakılması ve ilçede meydana gelen zararın tespit edilip tazminat ödenmesi" konularında mutabakat sağlandığı bildirilmişti.

Peşmerge güçleriyle Haşdi Şabi'ye bağlı Şii Türkmen milisler arasında Tuzhurmatu'da çıkan çatışmalarda 17 kişi ölmüş, sivillerin de müdahil olduğu olaylarda taraflar birbirlerine ait ev ve iş yerlerini kundaklamıştı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, çatışmaların önlenmesi için bölgede "kriz yönetimi" oluşturmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.