Irak'taki sığınmacıların durumu

Irak'taki sığınmacıların durumu
UNAMI'ya bağlı Yerleşim Birimleri Programlama Müdürü Ali:- "Japonya'nın desteğiyle ülkenin farklı bölgelerinde bin 700 hanelik 4 mülteci kampının inşası planlanıyor. Bu çerçevede ilk kampın inşa çalışmalarına Kerbela'da başlanıldı"

KERBELA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Japonya'nın desteğiyle Irak'ın çeşitli bölgelerinde yapılması planlanan dört mülteci kampından ilkinin inşa çalışmalarına Kerbela kentinde başlanıldığını açıkladı.

UNAMI'ya bağlı Yerleşim Birimleri Programı Müdürü İrfan Ali, Kerbela'da düzenlenen basın toplantısında, ülkenin farklı bölgelerinde Iraklı sığınmacılar için faaliyetlerin yürütüldüğünü belirterek, "Japonya'nın desteğiyle ülkenin farklı bölgelerinde bin 700 haneyi kapsayan 4 mülteci kampının inşa edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında ilk kampın inşa çalışmalarına Kerbela'da başlanıldı. Diğer kampların çalışmalarının da önümüzdeki haftalarda başlamasını bekliyoruz" dedi.

Kerbela'da inşasına başlanan kamp için 406 prefabrike ev ile alt yapının tamamlanması gerektiğini söyleyen Ali, söz konusu çalışmaların bölgedeki yerel kurumların yanı sıra göç ve göçmenler bakanlığıyla dayanışma içinde yürütüldüğünü ifade etti.

Japonya'nın Bağdat Büyükelçisi Fomya Eva ise ülkesinin başta sığınmacılar olmak üzere onurlu bir hayatın tesisi için insan güvenliğini önemsediğini anlatarak, Irak'ta göç dalgasının başladığı 2014'ten bu yana sığınmacılar için 220 milyon dolar kaynak sunduklarını kaydetti.

Eva ayrıca, terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması için BM Kalkınma Fonu (UNDP) aracılığıyla Irak'a son dönemde 16 milyon dolar verildiğini bildirdi.

Irak hükümeti verilerine göre, son iki yılda güvenlik güçleri ve DAEŞ arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Diyala, Enbar, Selahaddin, Kerkük, Musul'da 3 milyon 200 binden fazla Iraklı evlerini terk ederek, ülke içinde sığınmacı konumuna düştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.