Irak'taki Yezidiler'in durumu

Irak'taki Yezidiler'in durumu
Irak Parlamentosu Yezidi Milletvekili Dahil: - "Terör örgütü DAEŞ'in Musul'un Sincar ilçesinde Yezidi Kürtler'e yaptığı saldırıların bir soykırım olarak tanınması için gerekli adımlar atılıyor"- "Saldırının soykırım olabilmesi için yeterli düzeyde belgeni

ERBİL (AA) - Irak Parlamentosu Yezidi Milletvekili Viyan Dahil, terör örgütü DAEŞ'in Yezidiler'e yaptığı saldırıların "soykırım" olarak tanınması için gerekli adımların atıldığını belirtti.

Dahil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ'in Musul'un Sincar ilçesinde Yezidi Kürtler'e yaptığı saldırıların bir soykırım olarak tanınması için gerekli adımlar atılıyor. Söz konusu saldırı hakkında yetkili taraflar araştırmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği'ndeki tüm ülkelerin ciddi girişimleri var" ifadelerini kullandı.

Saldırının bir soykırım olarak tanınma sürecinin yavaş işlediğini belirten Dahil, "Bu suçu işleyen taraf bir devlet değil ancak terörist bir grup. Saldırının soykırım olabilmesi için yeterli düzeyde belgenin bir araya getirilmesi lazım. Şu anda o belgelerin tam olarak toplanması ile uğraşıyoruz" dedi.

Yezidiler'in çoğunlukla yaşadığı ve uzun bir süre DAEŞ'in elinde kalan Sincar ilçesinin durumuna ilişkin ise Dahil, "Bu süreçte Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan bölgesinin Şengal'i (Sincar) yeniden inşa etmesi mümkün değil çünkü kentin yüzde 90'i yıkılmış durumda. Bu yüzden uluslararası toplum Şengal'in yeniden imar edilmesi için mali yardımda bulunacak ve Yezidiler'in aynı saldırılara maruz kalmaması için gerekli tedbirleri alacaklar" diye konuştu.

"Almanya'daki 52'nci Münih Güvenlik Zirvesi'nde DAEŞ'in elinde rehin olan Yezidi kadınların durumu ele alındı" diyen Dahil, "Elimizdeki bilgilere göre toplamda 5 bin 800 Yezidi kadın kaçırıldı. Şuana kadar 2 bin 300'ü kurtarıldı ancak diğerleri halen örgütün rehini durumundadır. Avrupa ülkeleri kurtarılan kadınların bir an önce tedavi edilmesi konusunda hemfikir" olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.