İş kanunları "cinsiyet eşitliği" açısından tarandı

İş kanunları "cinsiyet eşitliği" açısından tarandı
Uzmanlar tarafından gözden geçirilen çalışma hayatıyla ilgili yasalar, "toplumsal cinsiyet eşitliği" bakış açısıyla, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi iş birliğiyle masaya yatırıldı

ANKARA (AA) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, "toplumsal cinsiyet eşitliği" bakış açısıyla, uzmanlar tarafından gözden geçirilen çalışma hayatı yasalarını masaya yatırdı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ortaklığı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle yürütülen "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında, çalışma hayatıyla ilgili kanunların ele alındığı toplantı Ankara'da bir otelde yapıldı.

"Uluslararası Sözleşmeler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinden Taranan Yasaların Sunumu Toplantıları"nın bugünkü son oturumunda konuşan Parlamentolar Arası Birlik Temsilcisi ve Proje Koordinatörü Zeina Hilal, toplumsal cinsiyete hassas yasaların sürdürülebilir bir kalkınma için anahtar rol oynadığını belirtti.

Parlamenter mevzuatın özellikle kadınların ekonomik statüsüne yönelik hazırlandığına işaret eden Hilal, 46 ülkede aile içi şiddete yönelik bir yasa bulunmadığını vurguladı.

Bütüncül bir yaklaşımla kadın-erkek eşitliğinin sağlanabileceğini ifade eden Zeina Hilal, "Bu yaklaşım aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini bir gerçeklik haline getirebiliriz. Bu noktada bizim ihtiyaç duyduğumuz şey, bütün yasaların, mevzuatın toplumsal cinsiyete hassas olarak hazırlanması." dedi.

Kadınların parlamentolara yüksek katılımının gerçekleştiği ülkelerde, iş gücüne katılımlarının da yüksek olduğunu belirten Hilal, "Sıklıkla kadınlara yönelik ayrımcılık aslında niyet edilen şey olmuyor yasa hazırlanırken, sadece gözardı edilmiş oluyor. Yasalar basit bir şekilde toplumsal cinsiyete nötr yaklaşan bir dili kullanan hale getirilemeyebiliyor. Eğer toplumsal cinsiyet düşünülmüyorsa, bu yasaların toplumsal cinsiyete kör olduğunu ifade ediyoruz. Bu da 'popülasyonun yarısını gözardı ediyor' demek oluyor. Ben kişisel olarak şunu da söylemek istiyorum, eğer bir yasa toplumsal cinsiyet problemlerini bir kenara koyduysa ve buna gözünü kapadıysa, toplum için faydalı olamaz." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi adına konuşma yapan Proje Yöneticisi Neşe Çakır ise projenin ilk aşamasında gerçekleştirilen yasa tarama süreçleriyle ilgili bilgi verdi.

BM CEDAW Komitesi Üyesi ve Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi Grevio Başkanı Prof. Dr. Feride Acar da kadınlara karşı ayrımcılık ve kadınlara yönelik şiddet alanında uluslararası yasal düzenlemeler ve uluslararası anlaşmalar konusunda bilgi paylaşımında bulundu.

Toplantıya uzman olarak katılan CEDAW Komitesi Üyesi Pramila Patten, çalışma hayatı alanıyla ilgili yasa taramalarının sonuçlarını paylaştı.

Kadınların iş gücüne katılımının engellenmemesinin önemine işaret eden Patten, "Örneğin bir çalışma ortamının kadınların çalışması için tehlikeli olduğunu söylemek yerine, o çalışma ortamını kadınların çalışmasına uygun hale getirmek gerekiyor." diye konuştu.

Toplantıya, yasama uzmanları ve ilgili bakanlıkların bürokratları da katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.