İşgücü istatistikleri

İşgücü istatistikleri
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:-"İşsizlikteki artışı önlemek ve geri çekmek istiyorsak sanayiye daha fazla önem vermeli, yatırım ve üretimde hızla artış sağlamalıyız"-"Sanayicinin ara eleman ihtiyacı devam ediyor. Sanayicimiz nitelikli eleman bulma

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, işsizlikteki artışın önlenebilmesi için sanayiye daha fazla önem verilmesi, yatırım ve üretimde hızla artış sağlanması gerektiğini bildirdi.
Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2016 yılı ocak ayına ilişkin işgücü istatistiklerini değerlendirdi.
Ocak ayında işsizlik oranının, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,2 puan azalış ile yüzde 11,3, bir önceki aya göre ise yüzde 2,7 arttığına işaret eden Zeytinoğlu, "işsizlikteki artışı önlemek ve geri çekmek istiyorsak sanayiye daha fazla önem vermeli, yatırım ve üretimde hızla artış sağlamalıyız. ABD, AB ve Çin olmak üzere tüm dünya artık yeni politikalarla sanayiye ağırlık veriyor." ifadesini kullandı.
Zeytinoğlu, işsizlikte ocak ayındaki bu sıçramanın "sezonsal" olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen işsizlik oranının son 8 aydır artış eğiliminde olduğunu vurguladı. İşsizlikteki çözümün sanayideki istihdam oranının arttırılarak sağlanabileceğini aktaran Zeytinoğlu, sanayinin istihdam kapasitesinin arttırılmasını, sürdürülebilir büyüme açısından da çok önemli bulduklarını bildirdi.
-"Sanayicimiz nitelikli eleman bulma konusunda güçlük çekiyor"
Zeytinoğlu, halihazırda sanayicinin ara eleman ihtiyacının devam ettiğini vurgulayarak, "Sanayicinin ara eleman ihtiyacı devam ediyor. Sanayicimiz nitelikli eleman bulma konusunda güçlük çekiyor. TÜİK verilerine göre mesleki veya teknik lise mezunlarının iş gücüne katılım oranının 57,1’den, 58,9’a yükseldiğini görüyoruz. Bu artış sevindirici. Meslek liselerinin hem nicelik hem nitelik bakımından kalitesinin arttırılmasıyla bu oran daha da yükselişe geçebilir. Böylelikle gerileme trendinde olan istihdamdaki sanayi katkısının da artışa geçebileceğini düşünüyoruz." değerledirmesinde bulundu.
-"Umarız bundan sonraki aylarda denk bütçe disipliniyle devam edebiliriz"
Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı bütçe rakamlarını da değerlendiren Zeytinoğlu, mart ayında bütçe gelirlerindeki artışın, giderlerden fazla olmasına rağmen açık verdiklerini hatırlattı.
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Detaylarına baktığımızda, cari transferler kalemi yani kamu harcamalarındaki yüzde 51’lik artıştan kaynaklandığını düşünüyoruz. Cari transfer harcamaları gecen yıl ile aynı oranda kalsaydı mart ayını denk bütçe ile kapatabilirdik. Bütçemiz yılın ilk iki ayında 6,6 milyar lira fazla vermişti. Mart ayı itibariyle bunun eridiğini ve yılın ilk çeyreğini denk bütçe ile kapattığımızı görüyoruz. Umarız bundan sonraki aylarda denk bütçe disipliniyle devam edebiliriz."
Denk bütçe ile sanayici üzerindeki vergi yükünün azaltılabileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, giderler tarafında daha tutucu davranılması gerektiğini belirtti.
Zeytinoğlu, bütçede fazla verilmesini özellikle faizlerde indirim sağlaması bakımından önemsediklerini bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.