İsrail ateşkesi kabul etti

İsrail ateşkesi kabul etti
İsrail hükümeti, Hamas ile 4 günlük ateşkes ve esir takası anlaşmasının kabul edildiğini duyurdu.

Hamas ise 50 rehineye karşı İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan bildiride, Tel Aviv hükümetinin Gazze'deki İsrailli esirlerin hepsinin serbest kalması hedefinin ilk aşamasını kabul ettiğini açıkladı. Açıklamada, "Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 gün boyunca serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi söyleniyor. Her 10 rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara ek 1 gün ara verilmesini sağlayacak" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, İsrail hükümeti, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve güvenlik güçlerinin "rehinelerin hepsinin evlerine dönmesi, Hamas'ın tasfiyesinin bitirmesi ve İsrail'e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği" kaydedildi.

GAZZE'YE BİNLER YARDIMA GİRECEK

Hamas'tan yaptığı duyuruda ise, anlaşma içerisinde İsrail hapishanelerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında 50 İsrailli rehinenin serbest kalacağı ifade edildi. Anlaşmayla ayrıca yakıt, insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne girmesine izin verileceği'nin altı çizildi. İsrail'in ateşkesvaitinin Gazze'nin tamamında kimseye saldırmamayı veya kimseyi tutuklamamayı taahhüt ettiği vurgulandı.

i-1.webp

3 ABD'LİNİN DE SERBEST KALMASI BEKLENİYOR

Üst düzey ABD'li bir yetkili, 3 ABD'linin Hamas'ın serbest bırakacağı rehineler arasında yer alacağı beklendiğini söyledi.

ABD anlaşmadan memnun

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, konuyla ilgili yaptığı yazılı bildiride, "ABD, 7 Ekim'den bu yana Hamas'ın elinde olan aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu 50 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Bugünkü pozisyon, bakanlığın ve daha geniş anlamda ABD hükümetinin diplomasisi ve aralıksız çabalarının sonudur. Bu çalışmada Mısır ve Katar'ın liderliğini ve devam eden ortaklığını takdirle karşılıyorum. Ayrıca rehinelerin güvenli bir yere götürülmesini kolaylaştıracak ve Gazze'deki Filistinli sivillere ek insani yardımın ulaşmasını sağlayacak insani bir arayı desteklediği için İsrail hükümetine de teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.