İsrail'den yeni savaş yalanı

İsrail'den yeni savaş yalanı
Dezenformasyon, propaganda ve dijital otoriterlik konusunda uzman olan Doç. Dr. Marc Owen Jones, İsrail'in "bilgiyi manipüle etmede" uzman olduğunu vurgulayıp, "Resmi İsrail hesaplarının dezenformasyon yaydığını gördük" dedi.

İsrail yaptığı katliamları dezenformasyon haberler ile örtüyor. Uzman isimler İsrail'in yeni oyununu ortaya çıkardı.

Hamad bin Khalifa Üniversitesinde Dijital Beşeri Bilimler ve Topluluklar Doçenti Marc Owen Jones, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu Dünya Eğitim İnovasyon Zirvesi'nde (WISE 11) açıklamalarda bulundu.

Dezenformasyonla mücadeleye değinen Jones, bu konuda gazetecilerin, politikacıların, öğretmenlerin ve herkesin "yapay zekanın tehlikeleri konusunda" bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

'YAPAY ZEKA SİLAH OLACAK'

Jones, "İnsanlar bilgiyi manipüle etmeye çalışacak. Her zaman yapay zekayı kullanmıyorlar, geleneksel olarak başka şeyler kullanıyorlar. Yapay zekaya sahip olurlarsa onu kullanacaklar. Yani yapay zeka silah haline getirilecek. Bu yüzde 100 doğru" ifadelerini kullandı.

Gelecek birkaç yıl içinde yapay zeka daha karmaşık hale geldikçe deep fake (derin sahtelik) ve diğer görsellerin haberlere konu olduğu çok daha fazla olayla karşılaşılacağını bildiren Jones, yapay zeka ve yapay zekanın ne için kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin daha fazla düzenleme gerekliliğine işaret etti.

'İNSANLAR YANLIŞ BİLGİYİ DOĞRULAMADAN PAYLAŞIYOR'

Gazze savaşı ve dezenformasyon konusuna değinen Jones, "Gazze savaşı bilgi okuryazarlığının önemini gösterdi. Sadece Gazze savaşında değil, Ukrayna da dahil olmak üzere zamanla bunun (dezenformasyonun) arttığını gördük. Ama özellikle Gazze, bize insanların bilgiyi doğrulamadan nasıl paylaşacağını gösterdi" değerlendirmesini yaptı.

'İSRAİL BİLGİYİ SİLAH YAPMADA UZMAN'

Kendisine "İsrail hükûmetinin neden bu kadar çok dezenformasyon yaydığının" sorulduğunu aktaran Jones, "Çünkü bunu yapabiliyorlar. Bunun saçma sapan bir dezenformasyon olup olmadığı önemli değil; eğer büyük bir mesajı hızlı bir şekilde ve geniş çapta iletebilirseniz, insanlar buna inanacaktır. İsrail'in bilgiyi silah haline getirme konusunda da uzman olduğunu düşünüyorum. Yani o bilgi alanını biliyorlar. Sanırım şu anda bu kadar çok şey görmemizin nedenlerinden biri de bu. Çünkü bu alanı manipüle etme konusunda uzman olan insanlarla karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.