Kene değil predatör akar

Kene değil predatör akar
ZİRAAT Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve civarındaki konutlarda görülen ve kırmızı kene sanılan canlının "predatör akar" olduğunun anlaşıldığını belirtti.

İzmir’de son yıllarda Nisan-Mayıs aylarında pencere ve balkonlarda yaygın olarak görülen ve kene şüphesi ile şikayet edilen kırmızı renkli küçük canlılar, son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve civarındaki konutlarda görülünce kırmızı kene sanıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da bu küçük canlıların kene değil böcek olduğu açıklaması yapıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’ndeki uzmanlar tarafından alınan örnekler incelendi, bu küçük kırmızı canlıların kene değil "predatör akar" olduğu anlaşıldı.

onuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, "Bu Anystidae türü avcı (predatör) akar sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü’nde değil il genelinde ve daha önce de görülmüştür. Bunlar çok küçük (1,2 mm boy; 0,6 mm en) türler olduğu için kolayca kene nimfleri (yavruları) ile karıştırılabilirler. Bu avcı akarın insanlara hiçbir etkisi yoktur. Bazı türleri polenlerle, bazı türleri ise başka küçük akar, böcek veya örümceklerle beslenirler. Aç kaldıklarında kendi türlerinin bireyleriyle bile beslenebilirler. Kısacası zararlı değil, faydalı olarak adlandırılan gruba dahildirler. Çevreye gereksiz yere ilaç atılmaması önerilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.