Kongo Demokratik'te Muhalif Siyasetçiyle İlgili Rapor Basına Sızdırıldı

Kongo Demokratik'te Muhalif Siyasetçiyle İlgili Rapor Basına Sızdırıldı
Kongo Piskoposluğunun Devlet Başkanı'na gönderdiği raporda, Katumbi'nin evrakta sahtecilik gerekçesiyle 3 yıl hapse çarptırılmasının "saçma" olduğu, özgür şekilde ülkesine dönmesi gerektiği belirtildi

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Kongo Piskoposluğu (CENCO), muhalif siyasetçi Musa Katumbi ile ilgili hazırladıkları ve gizli kalması gereken raporun basına sızdırıldığını bildirdi.

CENCO'dan yapılan yazılı açıklamada, yurt dışında bulunan muhalif siyasetçi Katumbi'nin ülkeye özgür şekilde dönebilmesi için Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya ilettikleri bir raporun kamuoyuna sızdırıldığı belirtildi.

Piskoposluk, raporun yayınlanması için gönderilmediğini ve gizli kalması gerektiğini vurguladı.

Ulusal basına göre raporda, Katumbi'nin evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle geçen nisan ayında 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasının "saçma" olduğu ve Katumbi'nin özgür şekilde ülkesine dönmesi gerektiği ifade ediliyor.

Raporda ayrıca Katumbi'ye yöneltilen suçlamaların yersiz olduğu ve muhalif liderin "siyasi hesaplaşma" amacıyla yargılandığı savunuluyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi siyasi krize yol açmıştı. Siyasi krizi çözmek amacıyla ülkede saygınlığı olan CENCO'nun ara buluculuğunda geçen yılın aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Diyalog süreci kapsamında hükümetle muhalefet, CENCO'ya, hapis cezasına çarptırılan bazı muhalifler hakkında rapor hazırlamak gibi görevler vermişti.

Ülkenin güneydoğusunda, bakır madeni açısından zengin Katanga bölgesinin eski valisi olan ve 2015'te muhalefet cephesine geçen Katumbi, iktidarı devirmek için paralı asker tutmak, belgede sahtecilik yapmak, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmek suçlamalarıyla şimdiye kadar üç kez yargı karşısına çıktı.

Lubumbashi Mahkemesi haziran ayında, evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle Katumbi'ye 3 yıl hapis ve bir milyon dolar tazminat cezası vermişti. Katumbi'yi yargılayan hakim Chantale Ramazani Wazuri ise temmuz ayında, bu cezayı devlet başkanlığının baskısıyla verdiğini itiraf etmişti.

Öte yandan yargılandığı için ülke dışına çıkması yasak olan Katumbi'nin, tedavi için 20 Mayıs'ta Londra'ya gitmesine izin verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.